Potrivit unor surse Timp Online, primarii au fost chemaţi la şedinţă la ora 10.00, cei din USL fiind extrem de nemulţumiţi de felul în care conducerea Consiliului Judeţean a decis să administreze acest proiect. Edilii PSD şi PNL s-au adunat, de altfel, de dimineaţă, la Primăria Bistriţa unde au pus la cale o strategie de luptă împotriva CJ, condus de Liviu Rusu (PDL).
„Actele ADI au fost ridicate de DNA. Noi, de fapt, cu ce lucrăm acum din moment ce se vorbeşte despre acte de corupţie în ceea ce priveşte gestionarea acestui depozit de gunoi?”, ar fi spus unii primari revoltaţi mai ales de faptul că au fost chemaţi la Bistriţa ca să-i dea şi mai multă mână liberă preşedintelui CJ în a lua decizii legate de acest depozit.
Vom reveni cu detalii pe măsură ce le vom avea.
Ora 12.30. Şedinţa cu primarii care fac parte din Adunarea Generală a ADI s-a încheiat. Pe ordinea de zi au fost trei proiecte dezbătute: bilanţul pe 2010, revizuirea studiului de fezabilitate şi un proiect de modificare a statutului ADI. Totodată, primarilor li s-a prezentat şi stadiul de execuţie a lucrărilor care este mult întârziat. Practic, depozitul ecologica r trebui să fie gata în luna noiembrie, dar abia dacă s-au făcut jumătate din lucrările din proiect, în unele cazuri acestea fiind realizate doar în proporţie de 30%.
Dacă bilanţul pe anul trecut şi revizuirea studiului de fezabilitate au fost aprobate, în schimb, primarii nu au fost de acord cu modificarea statutului ADI, nemulţumiţi de faptul că cei de la CJ ar vrea să stabilească singuri tarifele pentru ridicarea gunoiului. Primarii USL au spus că nu pot încălca legea administraţiei publice locale şi s-au opus. Tot ei au vociferat şi atunci când conducerea CJ a vrut să stabilească, prin proiect, cum se vor colecta gunoaiele.
„Am reuşit cu greu să-i împiedicăm să amplaseze containere aşa cum voiau. Au fost de acord apoi ca toate familiile să primească pubele, dar au vrut să oblige oamenii să le ducă singuri spre rampe de colectare. Nu putem fi de acord cu aşa ceva. Gunoiul trebuie ridicat din poartă în poartă”, au declarat sursele din rândurile primarilor.
Despre ridicarea actelor ADI de către DNA nu s-a discutat deschis în şedinţă, dar s-a vorbit pe la colţuri că ar avea legătură cu banii pentru închiderea gropilor de gunoi locale. La somaţia Gărzii de Mediu, 60% dintre primării le-au închis pe banii lor în timp ce, prin acest proiect de gestionare integrată a deşeurilor, s-au prevăzut sume în acest sens, decontate, se pare, fraudulos. Până când DNA va anunţa oficial pentru ce îi cercetează pe Liviu Rusu şi Luca Iancu, acestea sunt simple zvonuri.
Cert este că statutul ADI nu a putut fi modificat, primarii USL opunându-se în grup, iar preşedintele Liviu Rusu nemaiavând majoritate ca la CJ.
Stimata Doamna,
Am rugamintea, in masura in care sunteti interesata, ca pe viitor, cand doriti sa scrieti articole cu privire la ADI gestionare deseuri, sa ma contactati si pe mine pentru un punct de vedere sau pentru obtinerea unor informatii cu privire la aceasta Asociatie, pentru a evita transmiterea unor date eronate si care nu au nici o legatura cu realitatea asa cum este si cazul articolului de mai sus. Chiar daca , de regula, sedintele AGA ADI sunt sedinte de lucru interne la care noi nu invitam presa, suntem deschisi in a va oferi informatiile de care poate ati avea nevoie. Atunci cand situatia o va cere o sa va invitam si pe dvs alaturi de alti colegi din presa sa participati la astfel de intruniri. Sediul nostru se afla in cladirea Consiliului Judetean, etajul 2, camera 112 iar datele de contact le gasiti pe site-ul nostru http://www.adideseuribn.ro, site care momentan este in lucru dar este functional.
In speranta unei bune colaborari,
Cu stima,
Ionela Rognean
Cred ca dumneavoastra ar trebui sa fiti cei care sa promovati transparenta. Nu am de unde sti cand sunt sedintele ADI, nu credeti? Evident ca suntem interesati de un proiect care ar trebui sa fie finalizat in noiembrie a.c., dar nu e facut nici macar jumatate, nu credeti? Site-ul e frumos, colorat, e adevarat, dar nu spune nimic.