Social

La depozitul ecologic de la Tărpiu începe selectarea automată a gunoiului

Administratorul depozitul ecologic de la Tărpiu va reduce, de săptămâna viitoare, cantitatea de deşeuri care se depozitează în celulă întrucât a achiziţionat un utilaj care face automat selectarea gunoiului umed de cel uscat. „Din catitatea de deşeuri ce ajunge la depozit cam 25% va fi selectată automat”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, într-o conferinţă de presă.

Ioan Ţintean, care a condus o comisie de verificare a situaţiei la depozitul ecologic de la Tărpiu, spune că autorităţile au purtat discuţii tensionate cu firma Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor care au avut până la ameninţarea cu rezilierea contractului.

„Am dus lucrurile până la ameninţarea că vom înceta contractul cu ei, iar ieri m-au anunţat că până marţi vor veni cu celebrul ciur – care este o primă etapă din tratarea mecano-biologică – şi va începe montarea lui. Vor veni cu acel ciur rotativ şi tocător. Se va selecta fracţia uscată de cea umedă. Adică gunoiul şi compostul vor pleca într-o parte, iar fracţia uscată – tot ce înseamnă PET-uri, hârtie, fier, sticlă –  va merge separat. Nu vor mai intra direct în groapa de gunoi cum e acum, ci pe banda de selectare, iar PET-urile vor merge într-o parte, hârtia în altă parte, etc. Acum merg la grămadă şi se selectează puţin la bandă. De acum, lucrurile se separă din capul locului. Din catitatea de deşeuri ce se depune la depozit, cam 25% va fi selectată automat, iar ca judeţ ne vom înscrie în etapele succesive: 25%, 40% de colectare selectivă şi depozitare redusă pe groapa de gunoi”, a spus Ţintean.

Întrebat când va începe şi colectarea selectivă la sursă, el a spus că nu poate fi impusă această condiţie decât operatorului unic care va câştiga licitaţia organizată de CJ.

„În opinia mea, cel puţin un an de zile de acum încolo vom fi tot cu Supercom. Cum terminăm să ne judecăm cu un posibil operator, vine altul. Dacă facem un nou Caiet de sarcini în condiţiile în care a stabilit instanţa, tot ceva se va găsi, că aşa e în România. Eu sunt mulţumit că oamenii aceştia de la Supercom totuşi nu pleacă. Aţi văzut ce era să se întâmple când au rămas gunoaiele pe străzi în Bistriţa. Aşa cum se ştie 70% din cantitatea de deşeuri o produce Bistriţa”, a adăugat el.

În prezent, firma Supercom adună gunoiul din tot judeţul, contractul cu ADI DEşeuri fiind semnat pe durată determinată şi prelungit cu câte trei luni de fiecare dată când expiră.

4 comentarii

  • ,,eu sunt multumit că totuși oamenii ăștia de la Supercom nu pleacă” când naiba ai văzut să plece câinele de lîngă abator ? La ce preturi lucrează si mai ales in Bistrita cu stradal,la ce jaf fac și colectare la grămadă cum doamne să plece? Sau crezi că banii pentru handbal,partid și spagulita vin de la Moș Gherilă ?

  • Numai minciuni.este foarte rusinos cum se minte in acest oras asa de mic,unde aproape ne cunoastem toti….vai..vai. .multa nesimtire!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.