Actualitate Recomandări

CJ depune cerere de finanțare pentru modernizarea UPU, investiție de 12,2 milioane lei

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă studiul de fezabilitate aferent obiectivului de investiții ”UPU-SMURD – Spitalul Județean de Urgență Bistrița – reabilitare, modernizare, extindere și dotare”, până în 18 aprilie urmând să fie depusă cererea de finanțare pentru obținerea de fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

Investiția se ridică la 12,2 milioane lei.

”Vestea este că în urma evaluărilor va trebuie să facem rost de 1 milion de euro suplimentar față de fondurile europene, din bugetul CJ, să putem satisface toate solicitările specialiștilor de la spital, pentru reamenajarea și rearanjarea circuitului de la parter și din UPU, cu mutare Radiologie”, a precizat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Lucrările de intervenţii propuse în documentaţie sunt:

– realizarea de acoperiș de tip terasă circulabilă pentru spațiile destinate medicilor și acoperiș terasa necirculabilă în zona etajului tehnic;
– planșeele peste ultimul nivel se vor termoizola și hidroizola;
– infrastructura va fi realizată din fundații izolate din beton armat și suprastructura din stâlpi metalici profil I și grinzi metalice. Pereții exteriori se vor realiza din BCA 30 cm și se vor termoizola cu polistiren ignifugat, conform normelor ISU. Pereții de compartimentare vor fi nestructurali, din gips carton pe structură metalică, fono și termoizolați, grosime 15 cm. Materialele, finisajele și sistemele folosite vor fi agrementate și vor respecta cerințele de securitate la incendiu, conform normelor în vigoare. Pereții coridoarelor vor fi rezistenți la foc, conform normelor ISU;
– se vor finisa fațadele cu tencuieli decorative;
– tâmplăria exterioară se va realiza din metal, iar geamul va fi termoizolant;
– ferestele exterioare vor fi prevăzute cu ancadramente metalice, vopsite în câmp electrostatic culoare gri antracit/negru;
– realizarea unui ascensor (ascensor dimensionat corespunzător pentru acces targă);
– realizarea integrală a instalațiilor de apă-canal/termice/ventilație/fluide medicale;
– realizarea integrală a instalațiilor electrice;
– materialele, finisajele și sistemele folosite vor fi agrementate și vor respecta cerințele de securitate la incendiu, conform normelor în vigoare;
– se va organiza secția U.P.U. cu toate încăperile și anexele componente în conformitate cu necesitățile actuale spitalicești și normele în vigoare;
– se va realiza un spațiu de tip garaj, închis, acoperit, pentru salvare, în imediata apropiere a accesului principal în unitate;
– se va reamenaja terenul din imediata vecinătate U.P.U. prin realizarea de alei carosabile pentru ambulanță, alei pietonale și spații verzi;
– se vor termoizola pereții exteriori, conform normelor ISU, cu polistiren ignifugat;
– executarea de zugrăveli exterioare rezistente la apă;
– se va realiza o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități în noua zonă de primire;
– se vor realiza grupuri sanitare pentru medici, pacienți și pentru sala de așteptare, dar și un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități;
– se va realiza un spațiu tehnic, cu loc pentru centrala termică, cu acces separat, pe terasa clădirii;
– accesul principal în zona de așteptare pacienți va fi semnalizat cu afișaj luminos;
– se va amenaja un spațiu pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, prevăzut cu sifon de pardoseală;
– lucrări specifice necesare obţinerii avizului ISU: instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, instalații de limitare şi stingere a incendiului (hidranţi interiori);
– vor fi realizate cerințele de instalații funcționale: sistem voce date, sistem de apel medical, sistem de Televiziune prin cablu ( CATV ), sistem de interfonie locală, sistem de sonorizare și alarmare vocală, sistem de telefonie, sistem acces control, sistem de supraveghere.
– vor fi realizate cerințele de instalații medicale: rețea de gaze și fluide medicale;
– instalații de stingere a incendiilor, desfumare, instalații de siguranță și de detecție și altele.

În urma intervenţiei asupra clădirii rezultă următorii indici tehnici totali:

Suprafața construită existentă secție UPU (Sce)= 280mp;
Suprafața construită desfășurată existentă secție UPU (Scde)= 280mp

Extindere:
Suprafața construită propusă (Scp) = 598 mp – extindere U.P.U.
Suprafaţa desfăşurată propusă (Sdp) = 1.334 mp – extindere U.P.U.
Total suprafață rezultată secție UPU în urma extindere = 1.414 mp

Valoarea totală a investiţiei:
– 12.291.725,38 lei cu TVA
– 10.340.383,36 lei fără TVA
din care valoarea C+M (construcții și montaj):
– 7.590.282,90 lei cu TVA
– 6.378.388,99 lei fără TVA

Durata de execuție a obiectivului de investiție este de 12 luni.

Obiectivul general al proiectului propus îl constituie modernizarea infrastructurii unităților de primiri urgențe şi implicit a serviciilor medicale acordate, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din județul Bistrița- Năsăud și ariile înconjurătoare.

Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea clădirii ce va deservi activitatea UPU-SMURD de primire și acordare a primului ajutor specializat pentru toate categoriile de urgențe medico-chirurgicale. Această investiţie va crea condiţii pentru ridicarea nivelului calitativ al actului medical prin modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, de asemenea va contribui la scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament, ca urmare a dotării și instrumentării la standarde europene. Existența unui spațiu adecvat pentru a satisface volumul pacienților de urgență este critică pentru funcționarea adecvată a UPU-SMURD având în vedere că unitatea de primiri urgențe este o structura unică, cu personal propriu, destinată primirii, triajului clinic, investigațiilor, diagnosticului și tratamentului urgențelor critice și necritice sosite cu mijloace de transport ale serviciului de ambulanță sau cu alte mijloace de transport.
Totodată, dotările care se vor achiziţiona prin proiectul propus vor permite dezvoltarea unei infrastructuri moderne de sănătate care să permită furnizarea tuturor serviciilor medicale de urgență necesare la nivelul spitalului județean. Prin proiectul propus se vor satisface exigențele impuse de legislația și standardele specifice în vigoare.

5 comentarii

  • Cu banii care s-au băgat până acum în Spitalul Județean şi UPU, se putea face un spital nou, modern, intr-o locație liniştită, lângă pădure, Sigmir, Ghinda, Unirea etc.
    Un spital construit pe orizontală, camere cu terasă, lac artificial, păsări cântătoare. Un spital cu multe locuri de parcare.
    Pacientii ar fi fost mai aproape de Paradis.
    Nu delirez, acesta este hotelul viitorului şi se construieşte în unele țări din Uniunea Europeană.
    https://www.regionh.dk/nythospitalnordsjaelland/english/Sider/New North Zealand Hospital.aspx

    • daaaa!!! zau asa??? uite de aia nu meritam sa devenim un oras sau judet de frunte! ca se gasesc unii sa comenteze desi n-au pus o caramida in viata lor!Noua Zeelanda va asteapta la tratament la hotelul viitorului d-le Adrian, noi ne bucuram ca avem conditii minunate in spitalul judetean!

    • Asta e un prost cu acte!daca nu vine cu o idee sf.nu e bine in ziua respectiva pt.el….as vrea sa te cunosc și sa îți văd realizările de Elveția!!!!oricum cred ca lucrezi sluga pe undeva și ești frustrat și scri la orce e normal…

  • Ar fi bine sa isi „modernizeze” si comportamentul fata de pacienti. Ca obrazniciile acolo sunt aceleasi ca intotdeauna, din partea „medicilor”, a unor asistente, a infirmierelor si a brancardierilor. Acolo daca nu ai pila la brancardier, poti ajunge sa mori pe scaun in fata lor. Ar fi bine sa fie alesi cu grija cei ce lucreaza acolo, sa fie competenti, umani, nu indolenti si insolenti.

    • Singura soluție este să îi reclamați la condicerea spitalului.
      – Asistenta XY vorbeşte urât! La prima reclamație probabil că nu se intâmplă nimic.
      – Vine alt pacient şi o reclamă pe XY pt că strigă la pacienți. Asistenta este avertizată de catre dl Lazani să-si schimbe comportamentul.
      – Al 3-lea pacient o reclamă pe XY pt. că aceasta nu îşi face datoria. Dl. Lazani o cheamă in birou şi îi spune că este ultima oară când o avertizează.
      La a 4-a reclamație, asistenta XY este dată afară.
      Dacă vorbim aşa în general, nu facem nimic. Cei care nu isi fac datoria, trebuie arătați cu degetul. Să stie si dl Lazani despre cine este vorba. Doamna X şi domnul Y.
      Intrati si pe pagina de Facebook şi plângeti-vă şi acolo. Dacă 3-4 pacienti spun acelasi lucru, despre acelaşi angajat(ă) a spitalului, e clar, acea persoană nu are ce căura acoli.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.