Deputaţii au luat această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.
PNL a susţinut ca aleşii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanţei să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate, iar PSD a susţinut că aleşii locali care au migrat în baza unei ordonanţe nu trebuie pedepsiţi că au respectat o reglementare şi trebuie să-şi păstreze mandatele.
Deputaţii au adoptat, în final, propunerea PSD ca ”toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 se păstrează în totalitate”.
PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională, dacă amendamentul va fi adoptat şi de Senat.
În baza prevederilor ordonanţei de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali fără să-şi piardă mandatul, 23 de primari din judeţul Bistriţa-Năsăud au făcut acest pas: 21 au trecut de la PDL (12) şi PNL (9) la PSD şi PLR, iar doi, de la PP-DD şi PDL, au decis să rămână independenţi. PSD are în acest moment 34 de primării, inclusiv municipiul Bistriţa şi oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi (de la 24 în 2012), fostul PDL a rămas cu 13 (de la 26 în 2012), PNM-PLR are 11 (de la 0 în 2012), UDMR şi PC au câte una (la fel ca acum doi ani, Braniştea respectiv Leşu), doi primari sunt independenţi, iar vechiul PNL şi PP-DD nu mai au niciunul (de la 9, respectiv 1 în 2012). Vechiul PNL a suferit cea mai mare pierdere, toţi cei nouă primari trecând la PLR, fostul PDL a pierdut cei mai mulţi edili, 13, adică jumătate din câţi avea în 2012, iar PLR a adunat cei mai mulţi primari pe baza ordonanţei de urgenţă, 11.
Consilieri judeţeni care au migrat: Dorin Popescu, Mircea Mereuţă, Mirela Cârcu (de la PNL la PNM-PLR), Vasile Negruşeri (de la PDL – independent), Ramona Bugnar, Ciprian Breşfelean (de la PP-DD – independenţi), Iulian Stroe (de la PC – independent). Consilieri municipali: Gelu Muthi, Marius Armean (de la PNL la PNM-PLR), Kiss Laszlo (de la PP-DD la PSD), Florin Taloş (de la PP-DD – independent). S-au înscris în alte partide numeroşi viceprimari şi consilieri locali ai primăriilor de comune.
În 2 septembrie 2014 a intrat în vigoare OUG care a permis migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Aleşii locali care şi-au schimbat formaţiunea politică în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG, au putut face acest lucru o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.
E clar ” corb la corb nu scoate ochii”. .Tradarea este legifarata .