Politică

Deputaţii au respins OUG 55, aleşii migratori îşi păstrează mandatele. Senatorii au ultimul cuvânt

Camera Deputaţilor a decis să respingă OUG 55/2014 care permitea migraţia aleşilor locali, declarată neconstituţională, adoptând însă un amendament, criticat de PNL, care arată că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza OUG nu îşi vor pierde mandatele. Senatul este cameră decizională.

Deputaţii au luat această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.

PNL a susţinut ca aleşii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanţei să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate, iar PSD a susţinut că aleşii locali care au migrat în baza unei ordonanţe nu trebuie pedepsiţi că au respectat o reglementare şi trebuie să-şi păstreze mandatele.

Deputaţii au adoptat, în final, propunerea PSD ca ”toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 se păstrează în totalitate”.

PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională, dacă amendamentul va fi adoptat şi de Senat.

În baza prevederilor ordonanţei de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali fără să-şi piardă mandatul, 23 de primari din judeţul Bistriţa-Năsăud au făcut acest pas: 21 au trecut de la PDL (12) şi PNL (9) la PSD şi PLR, iar doi, de la PP-DD şi PDL, au decis să rămână independenţi. PSD are în acest moment 34 de primării, inclusiv municipiul Bistriţa şi oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi (de la 24 în 2012), fostul PDL a rămas cu 13 (de la 26 în 2012), PNM-PLR are 11 (de la 0 în 2012), UDMR şi PC au câte una (la fel ca acum doi ani, Braniştea respectiv Leşu), doi primari sunt independenţi, iar vechiul PNL şi PP-DD nu mai au niciunul (de la 9, respectiv 1 în 2012). Vechiul PNL a suferit cea mai mare pierdere, toţi cei nouă primari trecând la PLR, fostul PDL a pierdut cei mai mulţi edili, 13, adică jumătate din câţi avea în 2012, iar PLR a adunat cei mai mulţi primari pe baza ordonanţei de urgenţă, 11.

Consilieri judeţeni care au migrat: Dorin Popescu, Mircea Mereuţă, Mirela Cârcu (de la PNL la PNM-PLR), Vasile Negruşeri (de la PDL – independent), Ramona Bugnar, Ciprian Breşfelean (de la PP-DD – independenţi), Iulian Stroe (de la PC – independent). Consilieri municipali: Gelu Muthi, Marius Armean (de la PNL la PNM-PLR), Kiss Laszlo (de la PP-DD la PSD), Florin Taloş (de la PP-DD – independent). S-au înscris în alte partide numeroşi viceprimari şi consilieri locali ai primăriilor de comune.

În 2 septembrie 2014 a intrat în vigoare OUG care a permis migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Aleşii locali care şi-au schimbat formaţiunea politică în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG, au putut face acest lucru o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.