Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic, deși inițiatoarea acestuia, deputatul Doina Pană, vicepreședinte al PSD, a cerut respingerea, din cauza introducerii unui amendament la articolul 59, prin care arborii vor fi licitați în continuare vii, din pădure.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul silvic a fost adoptată de deputați cu 136 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi 11 abțineri.
Proiectul de lege este controversat, chiar inițiatoarea acestuia, Doina Pană, susținând că vrea respingerea inițiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde”pe picior”. Inițiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitați, ci să fie exploatați, tăiați de operatori, dar o parte să fie dată și populației, ca lemn de foc.
„Vă vorbesc în calitate de inițiator și probabil este ceva unic în Parlamentului când un inițiator unic nu dorește să i se voteze inițiativa legislativă. În momentul în care am amendat Codul Silvic, am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă lemnul de foc ieftin pentru populație. E o criză a lemnului de foc. Noi nu vorbim de faptul că nu găsim lemn de foc, găsim, dar depinde la ce preț. România este una dintre foarte puținele țări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamnă pe picior. Odată ce un agent economic a câștigat un arbore, nu îi mai poți spune ce să facă cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers și am zis că dacă în UE doar 15% se mai licitează pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem și noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitație la agenții economici, ci să asigurăm lemnul de foc direct spre populație”, a susținut Doină Pană în plen.
„Lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum și tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețele compacte de maximum 3ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuți de lege, în următoarea ordine: a)prin exploatare în regie proprie, cu forțe proprii; b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră; c) prin valorificare că masă lemnoasă pe picior”, prevede amendamentul adus articolului 59, inițiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL și Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care inițiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.
În forma în vigoare, articolul 59 arată astfel: „Lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum și tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețe compacte de maximum 3 hă, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuți de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forțe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră.”
„Pentru suprafețele de fond forestier de peste 30 hă, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de sivicultura, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condițiile legii, a eventualele pagube aduse fondului forestier”, prevede articolul 16 din proiectul de lege adoptat de deputați.
În forma în vigoare, articolul 16 arată astfel: „Pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare încheiat între reprezentantul ocolului silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”.
O altă prevedere a articolului 16: „Metodologia de stabilire a ocolului silvic nominalizat și procedura de preluare în teren a suprafețelor de fond forestier de maximum 30 hă inclusiv se stabilește prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.”
Proiectul de lege, inițiat de social-democratul Adriana Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a fost adoptat de Senat pe 19 februarie, Camera Deputaților având rol decizional în acest caz. Astfel că inițiativa va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Acum cred că o să fie mai liniștită,pentru ca mi s-a părut cam agitată în ultima perioada de timp. Ciudat era că ăia lucrau de zor la modificarea codului silvic și ea credea că o bagă cineva în seama. O persoană tare naivă doamna asta. Acum nu-i rămâne decât să treacă la Ponta alături de Ucu și ceilalți, că o să șteargă Radu pe jos cu ea peste doi ani dacă rămâne în Psd.
Tanti Pana nu ati facut nimic pentru comuna Matei, comuna si localitate natala. Drumul comunal arata groaznic de la Lechinta la Matei, drum care de 40 de ani se tot peteceste, si care a devenit un drum de petece. Rusine pentru ca nu va implicati. Luati salariul si pensia degeaba. Renuntati la bani, nu-i meritati.
Daca reusim sa depasim patimite politice,atunci putem spune ca in acest caz doamna Pana chiar are perfecta dreptate.De asemenea vedem si motivul pentru care a fost inlocuita cu electricianul Denes de catre marii taietori de lemne,marii sponsori de campanie si nu numai.Daca nu era introdus acest articol mafia lemnului pierdea niste bani ,iar mafia politica un procent din sfanta spagulita,asa ca din nou s-au gandit ,,cu grija” la popor care va plati scump lemnul de foc in folosul hotilor…..restul e bla-bla.
PAREREA MEA!
Până acum nea Ioane eşti primul de pe aici care a înțeles ce se întâmplă…
Că ne crede proști!
Doamna draga ase-i cand te bagi in trocă.Te mananca porci, ma rog colegii de partid!
Faci asa niste feste, ca vezi doamne esti conta, dar esti suta la suta pentru tot ceea ce se intampla.
Esti cum s-ar zice „cu pana pe caciula”
Cuuuum? Doinita nemultumita? Poi fa Doina, ministru marioneta de la paduri si ape nu e de la tine din partid? Poi credeai ca aia care l-o pus au alte interese decat sa taie padurile? I-o as pleca din partid in locul tau.