Actualitate Recomandări

Deputatul Cristina Iurișniți, scrisoare deschisă către primarul Crețu și consilierii locali

”Domnule primar Ovidiu Teodor Crețu, doamnelor și domnilor consilieri locali. Este important ca toate instituțiile coordonate de Primăria Bistrița să fie un exemplu în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Prin urmare, propunem ca toate sălile de clasă din școli și grădinițe să fie utilate cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în scop educațional. Recipientele vor avea următoarele culori, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticlă albă/colorată, în conformitate cu Legea 132/ 2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. De asemenea, este necesar ca în interiorul perimetrului împrejmuit al unității de învățământ să se realizeze un punct de colectare selectivă unde să fie aduse toate deșeurile din sălile de clasă. Elevii pot fi, de asemenea, stimulați să colecteze selectiv și acasă și să aducă deșeurile reciclate la punctul de colectare din cadrul școlii”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți într-o scrisoare deschisă:

”În ce privește maculatura, prețul de achiziție variată între între 0,10 şi 0,25 lei/kg. Pe piață sunt operatori mari care achiziționează maculatură, precum Vrancart, dar și operatori mai mici, în ambele situații aceștia fiind dipusi să se deplaseze pentru a colecta deșurile. Pentru plastic, prețul pentru peturile din plastic variază între 0,5 și 0,8 lei/kg. Operator mai mare din piață este Green Group, dar sunt și operatori mai mici. Similar sunt operatori care achiziționează deșeuri din sticlă sau metal, prețurile fiind de 0,5 lei/kg pentru sticlă și 3 bani/bucată cutii/doze aluminiu.

Prin reciclare economisim energie, reducem poluarea, scădem cantitatea de gunoi, conservăm resursele naturale. În momentul de față România este pe ultimul loc în UE la capitolul reciclare, doar 5% din deșeuri ajungând să fie refolosite. Deşeurile municipale conţin toate tipurile de deşeuri şi numai în Bucureşti sunt generate peste 2.000 de tone de deşeuri menajere amestecate pe zi. Dintre acestea, doar 20% sunt deşeuri care pot fi valorificate prin reciclare.

Prin urmare, vă rog să inițiați un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind colectarea selectivă a deșeurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiului Bistrița, aplicarea acestui proiect urmând să prezinte trei mari avantaje: reciclarea deșeurilor în mod controlat, obținerea de venituri de către școli din valorificarea deșeurilor, educarea copiilor cu privire la modul corect de reciclare.

În acest sens, am depus la registratura Primăriei municipiului Bistrița adresa cu nr. de înregistrare 78578/28.09.2018, însoțită de expuncrea de motive și proiectul de hotărâre pe care vă rog să-l inițiați în numele cetățenilor municipiului Bistrița, pentru educația și viitorul copiilor noștri”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.