Actualitate Recomandări

După „experimentul lalelelor”, deputatul Cristina Iurişniţi va sesiza Direcţia de Protecţie a Copilului

Elevi de la mai multe şcoli din Argeş au fost puşi, vineri, să defileze prin faţa premierului Viorica Dăncilă la deschiderea celei de-a 41 ediţii a manifestării „Simfonia lalelelor” de la Piteşti. Ba mai mult, o parte dintre copii au prezentat şi momente artistice, o micuţă de numai trei ani fiind pusă să facă acrobaţii şi să stea în cap pe asfalt în faţa premierului, care a răsplătit-o cu câteva flori. Deputatul USR Cristina Iurişniţi se declară revoltată de situaţie şi spune că va sesiza Direcţia de Protecţie a Copilului.

Experimentul lalelelor, după cum l-a denumit Mihai Șora, ne arată fața hidoasă a sistemului neo-comunist, sechelele moștenite de care nu am scăpat și politizarea excesivă care induce comportamente aberante în sistemul de educație. Se pare că ne întoarcem în negura timpurilor comuniste, când partidul unic ne uniformiza și ne impunea să stăm drepți în fața conducătorilor iubiţi! Care este saltul democratic și de conștientizare a drepturilor omului, acum în 2018 cand copiii noștri stau în cap?

Condamn cu fermitate aceste practici retrograde și obediente care vin pe linie de partid pentru a satisface pe „duamna” prim ministru „douăzeci douăzeci”!

Depolitizarea în învățământ care am iniţiat-o și în Parlament este drumul corect pentru a aduce bunul simț, competență și managementul de calitate în școlile din România! Copiii noștri nu sunt la circ! Voi înainta o adresă Direcţiei Copilului! În România drepturile copilului nu contează. E înspăimântător și revoltător unde s-a ajuns!”, a declarat Cristina Iurişniţi.

Ea a organizat la sfârșitul săptămânii o dezbatere pe teme de Educație și Sănătate: ”A fost o dezbatere cu 40 de persoane prezente care pentru câteva ore au identificat probleme, au adus în atenția parlamentarilor nevoile lor care vor fi preluate și duse mai departe în Parlament. Vom iniția o propunere legislativă prin care să fie încurajate serviciile medicale în medii defavorizate, cum este proiectul Colegiului stomatologilor de a aduce în judet un scaun stomatologic mobil, un proiect generos la care am contribuit ca și alți bistriteni pentru ca el să devină realitate. Potrivit legii autoritățile locale au datoria să susțină financiar cabinetele stomatologice în școli. Am trimis o interpelare primarului din Beclean iar răspunsul a fost unul pozitiv. În privința problemei sesizate de Colegiul farmaciștilor reprezentat de Christian Roth vom iniția o propunere legislativă prin care să diminuăm numărul farmaciilor de prisos din mediul rural la o limită de 4.000 de locuitori. Avem nevoie de campanii de promovare a educației pentru sănătate în școli, educație nutrițională, educație pentru sănătate sexuală care ne-a plasat pe un rușinos prim loc în Europa. Am trimis o adresă oficială Ministerului din partea Comisiei de învățământ pentru reactualizarea Programei școlare din 2004 pentru optionalul Educație pentru sănătate în școli. Sper ca onoratul minister să se trezească la realitate! I-am somat și de la tribuna Parlamentului, voi continua presiunea și la minister cu ajutorul societății civile”.

Mesajul integral al lui Mihai Șora, postat pe Facebook:

„Multă lume cunoaște experimentul lui Ivan Pavlov și fenomenul condiționării clasice: câinele care salivează și alte reflexe, numite de Pavlov „secreții psihice“.

Dar a existat, după Pavlov (și folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai puțin cunoscut (însă la fel de edificator), realizat de John Watson la începutul anilor ’20: așa-zisul experiment al micuțului Albert (după numele copilului pe care au fost făcute controversatele teste de către cercetătorul american).

Watson ia un copil de câteva luni și îi arată un șoricel alb. La început, copilul are o reacție normală: se uită la el, îl atinge, se joacă și chiar se bucură de prezența șoricelului. La un moment dat, Watson introduce în experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bară de metal și speriind copilul la fiecare intrare în scenă a șoricelului. Foarte repede, copilul ajunge să asocieze șoricelul cu spaima pe care i-o provoacă zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decât atât, în scurt timp dezvoltă o fobie pentru toate animalele cu păr și se sperie chiar și atunci când vede un iepure, de pildă, o maimuțică sau o veveriță.

Despre câinele lui Pavlov știm că a fost împăiat și că stă – fără suflare și fără salivă – la loc de cinste într-un muzeu. Despre micuțul Albert nu se mai știe astăzi nimic, în afară de faptul că nu a fost „decondiționat“ de Watson, mama copilului retrăgându-l din experiment înainte de termen.

Am amintit de micuțul Albert pentru că – voit sau nu, conștient sau nu – ceea ce s-a întâmplat cu acei copii la Pitești, zilele trecute, aduce, în bună parte, cu experimentul de acum o sută de ani. Copiii puși să defileze și să stea în cap la vederea unui „șef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiționați la timp, aceleași reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv și ale docilității oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior.

Ce s-a întâmplat la Pitești nu este „Cântarea României“. Delirul propagandistic promovat în timpul ceaușismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puțin transparentă) a duplicității: odată ajunși la casele lor, oamenii care defilaseră prin fața tribunei oficiale, îmbrăcați în straie de sărbătoare, deghizați în personaje istorice ori în costume sportive, își reveneau în simțiri, recâștigându-și libertatea interioară (fie și numai făcând diferența între grotescul spectacolului public și realitatea vieții lor de zi cu zi). Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate.

Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei! Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot.

România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor”.

17 comentarii

  • De ce va place sa denaturati realitatea? Chiar nu aveti cu ce altceva sa atacati PSD-ul si va dedati la chestii mizerabile? Eu sunt sigur ca daca v-ati pune capul la contributie, ati gasi destule lucruri cu care sa ii atacati.

    • Alan Dala, din câte văd, îți pui mereu capul la contribuție și-i tot regulezi.

    • Sunt satul de kiki răii astia stupizi, lenesi si scandalagii! :d
      Ar trebui sa isi doreasca sa ajunga niste politicieni respectati, sa le dea clasa celor actuali, dar ei aleg sa ramana niste kiki răi penibili.

    • Vezi, Alan Dala, mie îmi plac kiki răii. Poate ție îți plac șerban nicolaii, eugen nipulicii, dăncili vioricii. Dacă-i așa, ne deosebim foarte mult.

    • Foarte bine ca va plac kikirăii, e alegerea dumneavoastra si nu am nimic impotriva. Eu ziceam doar ca mi-as dori sa nu mai minta si sa nu mai fie ipocriti. Sunt sigur ca daca mergeau niste kiki-răi la festival, poate chiar domnul Klowns, atunci picati in extaz cat de minunata si modesta e distinsa doamna Camen si faceati rapid basici la limba.

  • Am votat Usr, insa nu o voi mai face nici eu nici familia mea datorita atitudinii legate de CHF; Va ocupati de tampenii in loc de lucruri reale si serioase. Mai bine nu mai merg la vot, n-au decat sa iasa din nu pesd. Probabil mai sunt ca mine, cel putin cei cu credite CHF si care e probabil sa va fi votat. O sa va scada procentele. In Romania chiar nu ai cu cine vota, e o realitate.

  • Eu pe dl. Alan Dala îl înțeleg. Dl. Alan Dala vrea să ne spună că imunogloaba din Teleorman are dreptul să se bucure și ea, măcar puțin. Eu sunt întru totul de acord cu dl. Alan Dala.

    • Imunogloaba ca imunogloaba, dar ce va faceti cu imunoglobul de Vlad Voiculescu, ca exista filmare cu el zicand tot imunoglobina? E mai grav ca imunoglobul era ministrul sanatatii cand a zis imunoglobina.
      Pe mine ma deranjeaza ca mintiti, nu ca va luati de imunogloaba. Si ma mai deranjeaza ca aveti dubla masura si sunteti ipocriti – intr-un cuvant: KIKIRĂI.

    • Iar voi, spre deosebire de noi, sunteți kikibuni. Pavianii kikibuni. Frumos.

  • Nu vad ce rost ar avea sesizarea Protecției copilului. DGASPC Arges adica Protecția copilului a fost acolo, la defilare cu copii cu dizabilități defilând în cărucioare cu rotile. Daca pentru ceilalti copii prezenti ai mai putea sa pretinzi ca profesorii sau parintii ar fi putut sa se opuna bietii copii institutionalizati au fost folositi cu cinism de chiar cei care ar fi trebuit sa-i protejeze. Ingrozitor! Problema, cel putin la fel de grava ca cea a exploatarii copiilor este ca nici macar nu mai ai pe cine sa sesizezi.

  • Cristina, imi puneam mari sperante in tine dar m-ai dezamagit profund . Ocupa-te de treburi mai serioase daca tot te-am votat, nu de ,,carnatarii”. Esti jenanta de-a dreptul…

  • Ce s-a făcut la Pitești , oraș celebru pentru fenomenul ce-i poartă numele, în prezența țaței prim-ministru de Videle, întrece orice prag de înțelegere a umilinței și abuzului la care, de această dată, au fost supuși niște bieți copii incapabili să perceapă ceea ce li se întâmplă.
    Secvența aceea în care o fetiță este pusă să stea în cap pe beton e de un penibil și un grotesc fără margini. Nici Ceaușescu în toată grandomania lui nu ar fi permis așa ceva, și ar fi pedepsit o asemenea umilință într-un fel la fel de umilitor pentru factorii de răspundere ce ar fi aprobat așa ceva.
    Of, Doamne, rău îi să nu ai simțul ridicolului, să nu te jenezi de nejena celor ce pot să te gratuleze cu acest gen de spectacol bulevardier, pretextând că totul e o simfonie a florilor. Da, chiar să fi înebunit lalelele?

  • Propunerea cu farmaciile de prisos este o aberație. Astfel ar exista riscul să rămână fără farmacii zone foarte mari care au o populație mai mică. De exemplu comuna Spermezeu cu o suprfață de cca. 86 kmp și o populație de 3123 locuitori nu ar mai avea dreptul la farmacie. Astfel de exemple mai sunt cu zecile în județul pe care-l reprezintă în parlament doamna deputat. Mai bine ar ”rumega” și apoi să vorbească. Există un proverb frumos (parcă italian): ”Atunci când vrei să spui ceva, asigurăte că gura este conectată la minte”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.