Deputatul PSD Doina Pană a intrat într-un război cu cei care vor să modifice Codul Silvic, nefiind de acord cu o ”corectare” a articolului 59, poziție pe care a exprimat-o în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Acest lucru l-a nemulțumit pe Cătălin Constantin Tobescu, consilierul actualului ministru, Ioan Deneș.
”Este de notorietate faptul că doamna Ministru Doina Pană a intervenit săptămâna trecută la Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților pentru a bloca modificarea Codului Silvic – corectarea art. 59. În opinia d-nei Ministru Doina Pană, acest articol este perfect și va conduce la punerea la dispoziția populației a 4 milioane mc lemn de foc din rărituri, igienă și accidentale. O invit pe d-na Ministru Doina Pană -membru marcant al acestui grup și comunități- să își susțină public punctul de vedere în acest grup”, a scris Cătălin Constantin Tobescu, consilierul ministrului actual, Ioan Deneș, pe grupul de Facebook Comunitatea Forestierilor.
Tot aici, acesta îi provoacă pe membrii grupului să comenteze în ce fel au fost afectați de aplicarea art. 59 în activitatea lor ca ”angajați ai Romsilva, regii publice locale care administrează păduri ale UAT-urilor sau agenți economici din exploatarea și prelucrarea lemnului”.
”Ce volum a fost oferit la licitații în aplicarea art.59, ce volum a fost contractat, ce volum a fost exploatat, cât din acest volum a fost valorificat, ce efecte a avut aplicarea art. 59 în valorificarea doboraturilor de vânt? Și, în final, ce efect va avea acest articol în aprovizionarea populației cu lemn de foc? Mi se pare corect să ne asumăm cu toții public punctele de vedere, să le susținem cu argumente”, a adăugat Tobescu.
El a atașat acestei postări un articol publicat de România Liberă din care spicuim: ”Ca în toate țările civilizate, Codul Silvic ar trebui să împace, și în România, interese divergente: cele de protejare a mediului, de asigurare a materiei prime pentru industrie, dar și de furnizare de lemn de foc pentru acea mare parte a populației României care nu deține alt mijloc de încălzire.
Legea 46 / 2008 (Codul Silvic) a suferit mai multe modificări, iar cea mai recentă i-a fost adusă prin Legea 175, din iulie 2017. La acel moment, funcția de ministru al Apelor și Pădurilor era ocupată de Doina Pană.
Legea 175 / 2017 este cea care, printr-o completare adusă la Art. 59 din Legea 46/2008, a introdus posibilitatea valorificării pentru necesarul populației (adică pentru încălzirea locuințelor) a volumului de lemn de lucru cu diametrul de cel mult 24 de centimetri.
Potrivit unor estimări neoficiale, acest articol 59 a pus la dispoziția micilor consumatori o cantitate de circa patru milioane de metri cubi de lemn de foc, suficientă pentru a asigura consumul gospodăresc și pentru a stabiliza astfel prețul, care în acest moment depășește 700 de lei pe metru cub.
Această reglementare oficială a dat o lovitură mafiei lemnelor de foc, care își pierde o parte din clienți.
Simultan, prevederile noii variante a articolului 59 au provocat nemulțumiri și firmelor exploatatoare, precum și marilor procesatori de lemn, care s-au văzut lipsiți de o cantitate însemnată de resursă primară care putea fi transformată în diverse produse din lemn, mai ales în plăci aglomerate, sau putea fi arsă în centrale de cogenerare pentru a obține energie electrică.
Reprezentanți ai industriei forestiere susțin că, după modificarea indicată în Legea 175 / 2017, noul articol 59 din Codul Silvic a adus pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro numai exploatatorilor de lemn, la care se adaugă pierderile procesatorilor.
Reacția unor companii care activează în România și care își văd amenințate profiturile a fost promptă. Factorul economic a sensibilizat factorul politic, iar urmarea a fost schimbarea conducerii ministerului de resort – cel al Apelor și Pădurilor.
Despre noul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, susținut tot de la Bistrița, se spune că ar fi mai receptiv la insistențele companiilor din industria lemnului.
Ministrul Deneș și l-a numit drept consilier pe Cătălin Constantin Tobescu. Iar potrivit site-ului stiripescurt24.ro, Tobescu este un apropiat al marii companii Holzindustrie Schweighofer – care cumpără lemn ca materie primă.
Ce-i drept, consilierul Tobescu este și vicepreședinte al asociației Nostra Silva, care se definește drept „Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România”. Iar această Federație postează pe Internet atacuri contra companiei Holzindustrie. Este ciudat ca un consilier de ministru al Pădurilor să fie reprezentantul intereselor proprietarilor de păduri. La fel de ciudat este ca proprietarii de păduri să îi atace pe cei care cumpără de la ei materie primă.
Acum un an, mass-media relata că Tobescu este reprezentant al proprietarilor de păduri și că face lobby pentru firmele de prelucrare a lemnului. Pe de altă parte, o firmă privată de soft, indicată și în declarația de avere a lui Tobescu, ar fi lansat o aplicație de urmărire a masei lemnoase care funcționează în paralel cu cea a Ministerului Apelor și Pădurilor, concurând-o. (….)
Sub actuala conducere a Ministerului Apelor și Pădurilor, au fost inițiate întâlniri cu reprezentanții companiilor forestiere. Una dintre ele a avut loc la 17 februarie la Bistrița. Se pare că acolo a fost criticat exact articolul 59 din Codul Silvic, articol care, în versiunea adusă de Legea 175 / 2017, încurcă aceste firme. Alte întâlniri similare ar urma să se desfășoare și în alte județe, tocmai pentru a legitima modificarea Legii 175.
În cazul în care art. 59 din Codul silvic va fi modificat, criza lemnului de foc s-ar putea menține și în următoarea iarnă – în beneficiul mafiei lemnului și în defavoarea celor mai vulnerabili locuitori din mediul rural, adică a celor care încă se încălzesc cu lemne.
Am adresat o întrebare Ministerului Apelor și Pădurilor, cerând să ni se spună dacă se preconizează modificarea Legii 175 / 2017 și, în mod special, a controversatului articol 59.
Răspunsul Ministerului este ambiguu: “Ca urmare a solicitării dvs privind confirmarea sau infirmarea intenției de modificare a Legii 175/2017 și implicit a Codului Silvic va comunicăm că, în prezent, Ministerul Apelor și Pădurilor nu intenționează să elaboreze propuneri legislative de modificare a Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completarile ulterioare”.
Așadar, Ministerul nu va propune modificarea Codului Silvic (Legea 46 / 2008). Dar despre Legea 175 / 2017, cea care a adus noua formă a Articolului 59, nu se spune clar: se modifică sau nu?”
Cine te mai crede? Daca ai fi asa implicata, i-ai spune sefului de partid sa renunte definitiv la tampeniile marca Cretu, privind dezmatu in Parcul din Piata Centrala. Dar de unde implicare la voi? Asa ca, revino-ti (…) comentariu editat
Adica membri din guvern discuteaza legislatia in public in grupuri de pe Facebook?
Iesi la pensie tanti! Mi se face greata!…e prea rosu judetul
Ceva e putred la mijoc. Se pare ca nu se mai inteleg intre ei. Macar sa poarte o discutie in tren mergand spre Bucuresti si sa se puna deacord. Adevarul e ca sunt plopisti amandoi. La ori ce numaratoare conteaza ca numar nu ca valoare.