Actualitate Recomandări

Deputatul Ionuț Simionca a depus un proiect de lege pentru eliminarea cerșetoriei

(VIDEO) Deputatul PMP Ionuț Simionca a depus în Parlament o inițiativă legislativă care vizează eliminarea cerșetoriei. ”În activitatea mea parlamentară am depus proiecte de lege care să rezolve probleme punctuale de care ne lovim în fiecare zi”, a declarat el într-o conferință de presă:

”Am constat că, în cele mai multe cazuri, cerșetorii sau cei care determină alte persoane, inclusiv copii și persoane defavorizate, să apeleze la mila publică sunt beneficiari de ajutoare sociale.

Propunerea mea este ca dreptul de ajutor social să înceteze, inclusiv în cazul în care se constată că persoana singură sau una dintre persoanele care fac parte din membrii familiei beneficiare de ajutor social a săvârșit una dintre următoarele contravenţii:

  • apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte.
  • neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie.

De asemenea, inițiativa prevede că în acest caz de încetare persoana singură sau familia poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a plății ajutorului social.

În plus, în vederea emiterii dispoziţiei de încetare a dreptului, și, în final, a deciziei de încetare a plății ajutorului social, conform inițiativei, agenții constatatori sunt obligați să comunice de îndată primarului, pe cale electronică, procesele-verbale de constatare a contravenţiilor neatacate în termenul legal, respectiv hotărârile judecătorești definitive și irevocabile prin care s-au soluționat eventualele plângeri la acestea.

Propunerea legislativă vizează modificarea și completarea art. 20 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, precum și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea art. 20 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, precum și pentru completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prevede următoarele:

Art. I. – Articolul 20 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h), cu următorul cuprins:

“h) în cazul în care se constată că persoana singură sau una dintre persoanele care fac parte din membrii familiei beneficiare de ajutor social a săvârșit una dintre contravenţiile prevăzute la art. 2 pct. 3 și 33 din Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

  1. După alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

“(6) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. h), persoana singură sau familia poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei directorului agenției teritoriale de încetare a plății ajutorului social.”

Art. II. – După articolul 8 din Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 7 februarie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 81 , cu următorul cuprins:

“Art. 81 – Agenții constatatori sunt obligați să comunice de îndată primarului, pe cale electronică, următoarele:

a) procesele-verbale de constatare a contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 3 și 33 neatacate în termenul prevăzut la art. 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

b) hotărârile judecătorești definitive și irevocabile prin care s-au soluționat plângerile la procesele-verbale de constatare a contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 3 și 33”.

https://www.facebook.com/IonutSimionca/posts/3867145066633656

4 comentarii

  • Asa lucrează un deputat în parlamentul României???
    Îngropat în HÂRTII????
    Asta ne e și evoluția!!!!
    Sau nu știe nici absolventul de liceu agricol sa folosească tehnica moderna?!?!

  • Initiati mai bine o lege care sa conditioneze depunerea candidaturii la Senat si la Camera Deputatilor de citirea a cel putin 100 carti din literatura romana si/sau din literatura universala.In acest mod veti contribui direct la innoirea clasei politice.Gasiti d-vs. modul in care se poate dovedi ca le-a citit.. . Cineva , care citeste si scrie , de buna seama e la alt nivel fata de cel ce vorbeste sa se bage in seama (sigur ca nu am avut aici in vedere absolventii clasei intai…). D-le Simionca , este evident ca nu numarul legilor initiate primeaza ci calitatea si necesitatea acestora pentru societate. Ce ziceti de o lege cu un singur articol , care sa sune cam asa: Alesii neamului , pentru Parlamentul Romaniei care trec de la un partid la altul sau devin independenti(sic!} isi pierd mandatul.O asemenea lege ar contribui la intarirea democratiei , eliminand definitiv aparitia unor partide de tip balama , alcatuite din”cetateni onorabili” care n-au nicio treaba cu doctrina partidului pe listele carora au candidat si care nu au nicio rusine fata de cei care i-au ales , nu datorita meritelor , ci pentru ca erau pe o lista.O alta lege pe care ati putea-o initia ar suna cam asa:Pentru alegerile locale o persoana poate candida pentru o singura functie! (primar , consilier judetean , presedinte de consiliu judetean , consilier local)..In acest fel cei care se cred foarte smecheri ar putea sa fie sau sa nu fie alesi. In cazul d-vs v-ar scuti de dilema in care v-ati aflat privind alegerea locului pe care vreti sa-l ocupati.Observ cu uimire si tristete ca datorita mintii infantile pe care o aratati (nu am zis ca o aveti , nu stiu nimic despre IQ d-vs) s-ar putea sa nu dobanditi calitatea de deputat. Si atunci , ce faceti? Pe care din colegi ii „deranjati?”
    In alta ordine de idei , am auzit azi ca seful d-vs. pe linie politica , mult stimabilul si onorabilul TB cere Instantei, in ciuda tuturor evidentelor, sa nu-l certifice drept turnator ci asa un fel de” turnatorel”… Ca era tanar si nu stia ce face s.a.m.d. Sunt mai mult ca sigur ca cererea ii va fi aprobata. Halal democratie , stat de drept , justitie dreapta si independenta in care toti cetatenii sa creada cu temeinicie si speranta!Vai de noi si vai de ea tara!

  • Dle Simionca, mai bine inițiați o lege prin care să se suspende ajutorul social dacă beneficiarul ajutorului REFUZĂ în mod repetat un loc de muncă. AJOFM poate să îi cheme la sediu și să le ofere locuri de muncă după pregătirea și competența fiecăruia, și dacă refuză să muncească, să i se taie toate ajutoarele. Ei, asta ar fi o lege de bună!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.