Actualitate Politică

Deputatul Stelian Dolha le-a explicat fermierilor din Şieuţ ce oportunităţi le oferă statul

În comuna Şieuţ a avut loc prima dezbatere în cadrul Caravanei de informare agricolă ”Agroinfo” iniţiată de deputatul PNL Stelian Dolha, membru al Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor. Pe agenda întâlnirii au figurat şi informări legate de subvenţiile acordate prin APIA, dar şi despre ultimele date legate de oportunităţile noului Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Potrivit unui comunicat, dat publicităţii de Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha, printre temele luate în discuţie la Şieuţ s-a numărat proiectul legii vânzării terenurilor agricole în extravilan iniţiat de Ministerul Agriculturii ca răspuns la liberalizarea pieţei funciare pentru cetăţenii UE din 1 ianuarie 2014, precum şi Ordonanţa pajiştilor 34/2013, dezbatută zilele acestea în comisiile parlamentare de specialitate.  Pe agenda întâlnirii au mai figurat informări legate de subvenţiile acordate prin APIA, dar şi despre ultimele date legate de oportunităţile noului PNDR.

Au susţinut informări şi au răspuns întrebărilor directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, alături de directorul adjunct al acestei instituţii, Daniela Avram, preşedintele GAL Ruralis, Cristian Ţetcu, consilierul APDRP, Liviu Râpan, profesorul Petru Cătinean, reprezentant naţional RO-PAC şi deputatul Stelian Dolha. Publicul a fost format din fermieri şi agricultori din comunele Şieuţ, Şieu, Monor şi Mărişelu. La întâlnire au participat primarii comunelor Şieuţ, Ioan Dedean, respectiv Şieu, Olimpiu Iuga Napeu, se arată în comunicatul  Biroului de presă al deputatului Stelian Dolha.

”Sunt atât de multe informaţii pe care fermierii noştri nu le ştiu şi va trebui să pornim o caravană de informare în agricultură. Nu ştiu câţi fermieri ştiu că la 1 ianuarie 2014 se termină cei şase ani de derogare pentru lapte şi că o să comercializăm doar laptele conform, că vine 1 ianuarie 2014 şi în loc să vină Moşul cu cadouri şi la ei o să vină cu veşti triste, pentru că n-o să mai fie pregătiţi. Câţi dintre ei ştiu de noile măsuri? Va trebui să-i îndemnăm să se asocieze”, spunea Stelian Dolha în iulie, atunci când a anunţat iniţierea caravanei de informare în agricultură.

Odată cu liberalizarea pieţei funciare, de la 1 ianuarie 2014, România va trebui să permită străinilor cumpărarea de terenuri agricole. În prezent, străinii pot doar să se asocieze în firme locale şi astfel să cumpere şi să exploateze terenurile româneşti. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în mai multe rânduri că Guvernul va modifica, prin ordonanţă de urgenţă, Legea privind funcţionarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), iar noul act normativ va rezolva problema liberalizării pieţei funciare. Constantin preciza că noul act normativ va prevedea posibilitatea ca statul, vecinii sau arendaşii terenurilor să aibă dreptul de preempţiune la cumpărarea terenurilor. „Noua lege a ADS va rezolva două probleme. În primul rând, va asigura competitivitatea fermierului român, dându-i şansa fie vecinului, fie arendaşului sau statului să aibă dreptul de preempţiune. Pe de altă parte, ADS va administra capitalul funciar pe care îl are şi va reglementa piaţa funciară”, a precizat Daniel Constantin.

Acesta preciza că noul act normativ va crea cadrul pentru ca ADS să avizeze orice vânzare sau schimb de teren, dar şi să participe la procesul de comasare a terenurilor. „ADS trebuie să aibă rolul de a interveni pe piaţa funciară. Să cumpere suprafeţe mici şi să vândă suprafeţe mari. Cu alte cuvinte, să ajute la procesul de comasare. Să cumpere parcele de două, trei, cinci sau zece hectare şi să vândă 100 de hectare, cel puţin”, declara ministrul Agriculturii. Daniel Constantin mai spunea că fermierii vor fi susţinuţi financiar pentru cumpărarea terenurilor, prin acordarea unor credite avantajoase, garantate de stat.

Dolha 5 Dolha 2 Dolha 3 Dolha 4

7 comentarii

  • f buna initiativa dlui deputat, dar in celelalte zone din judet cand va ajunge caravana? In zona de campie? Sau doar Sieut are agricultori care trebuie informati?

  • Ce oportunitati sau ce amenintari le ofera Statul ??? Din continutul articolului sunt mai mult amenintari decat oportunitati : Se finalizeaza anul viitor derogarea pentru lapte ,ca pot sa vina strainii sa ne cumpere terenurile ,etc .
    Eu in actiunile lui Dolha nu mai cred o iota ! Probabil ca ceilalati mai stiu ce vorbesc dar el nu face altceva decat „galgara ieftina „si promisiuni politice fara finalitate .
    Eu ii recomand sa lase mai bine pe specialisti sa vorbeasca si sa propuna chiar si acte normative pentru ca oricum ii fac altii treaba ,doar ca el nici nu pricepe si nici nu stie sa le explice si astfel ” da numai cu bota in balta ! ”
    In agricultura nu merge sa fi nici poet si nici un boem politic care le stie pe toate si cu accentul si tonalitatea de predicator da din baston si se rezolva toate !

  • Bravo deputatule! E ok ce faci, cu conditia sa te tii de treaba si sa te duci prin toate comunele, ca altfel se supara nu numai campia, ci si Bargaul. Da-i inainte cu campania asta, ca la tara oamenilor nu le spune nimeni ce se intampla

  • Nu inteleg,de ce va place sa denigrati un om care se straduie sa faca ceva pentru oameni?Cred ca dl.Dolha este cel mai harnic dintre parlamentarii judetului.Il apreciez pentru stradania pe care o depune,pt. faptul ca incearca sa fie aproape de oamenii simplii si pt.dorinta de a le cunoaste nevoile.Felicitari!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.