Președintele CCI BN, Vasile Bar: ”Suntem la cea de-a 24-a ediție a expoziție, nici nu știu cum au trecut 23 de ani. Avem 40 de expozanți din mai multe județe, dar și unul din Ungaria. Odată cu târgul de produse tradiționale de Ziua națională a traiului de munte sperăm ca numărul acestora să depășească 50 și să fie cea mai de succes ediție. Le mulțumesc tuturor celor veniți la această manifestare. Sunt convins că bistrițenii interesați de produse vor veni în număr mare”.
Primarul Ovidiu Crețu: ”Intenția noastră, a administrației, este să ținem viu centrul istoric. Este un lucru extrem de important ca zonele frumoase, vechi ale orașului să nu fie numai aranjate, ci să fie vii. Asta înseamnă ca bistrițenii să vină în zona centrală să se relaxeze, să-și cumpere blănuri, miere, portofele, flori, produse de grădină sau altele. Esențial este ca orașul să fie viu în zona centrală. Sunt multe orașe care au mall-uri, Clujul este un exemplu la îndemână, iar frumosul centru istoric al Clujului este în week-end-uri în special pustiu pentru că lumea este la mall. Noi nu dorim acest lucru. Dorim să avem centre comerciale, dorim să avem mall, l-am dori să fie chiar în Piața Mihai Eminescu, dar dorim ca acest centru istoric de care suntem mândri să fie populat. Asta se realizează prin acțiuni, așa cum face Camera de Comerț. Am avut în week-end-ul trecut un eveniment organizat de Agro Invest, dacă mergem mai în urmă am avut Oktoberfest, Festivalul Fanfarelor și tot așa. Aceasta cred că este ultima manifestare pe pietonal ce ține de sezonul cald. Am avut patru luni în care pietonalul a fost populat. Nu peste mult timp deschidem Târgul de Crăciun”.
În Teatrul de vară și pe pietonalul Liviu Rebreanu, de miercuri până duminică bistrițenii pot cumpăra confecţii, tricotaje, încălţăminte şi articole de marochinărie, produse cosmetice, bijuterii şi accesorii, cadouri, produse alimentare, mic mobilier, articole de uz casnic, artizanat şi produse tradiţionale, produse naturiste, plante ornamentale şi pomi fructiferi.
Acestora li se alătură, sâmbătă şi duminică, meşteri populari şi producători de produse locale din judeţul nostru, în special din zona de munte, în cadrul secţiunii speciale ”Târgul produselor tradiţionale din zona de munte din judeţul Bistriţa-Năsăud”, organizat cu ocazia primei ediţii a Zilei naţionale a traiului de munte – 26 octombrie. Evenimentele care vor avea loc pe parcursul acestor două zile stau sub semnul susţinerii şi promovării produselor tradiţionale locale specifice zonei montane şi a traiului de munte bazat pe un mod de viaţă sănătos şi sunt organizate în cadrul proiectului PACINFO, implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Programul de vizitare a expoziției: miercuri 22 octombrie între orele 13.00 – 19.00, joi 23 octombrie – sâmbătă 25 octombrie între orele 10.00 – 19.00, duminică 26 octombrie între orele 10.00 – 16.00.
Evenimente organizate în cadrul Expo Bistrița: miercuri 22 octombrie – Expoziţie de pictură “Muntele, prietenul meu”, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Corneliu Baba” (Teatrul de vară); joi 23 octombrie – Expoziţie ”Fantezii de toamnă”, în parteneriat cu Şc. Gimnazială nr. 1 Bistriţa (ora 12.00); vineri 24 octombrie: Expoziţie de obiecte casnice tradiţionale (ora 16.00, Teatrul de vară); sâmbătă 25 octombrie: ora 11.00 – Atelier practic pentru copii privind activităţi tradiţionale de meşteşugărit şi din domeniul culinar (în parteneriat cu Asociaţia Fapta şi meşterii populari) și concurs de dovleci sculptaţi, în parteneriat cu Şc. Gimnazială nr. 1 Bistriţa, ora 16.00 – Competiţii în aer-liber: probe în cadrul concursului ”Tineri prin labirint” – concurs de sărit cu sacul, trasul funiei, ora 18.00 – Festivitate de premiere concursuri (Fantezii de toamnă, concurs de dovleci) și lansare de lampioane; duminică 26 octombrie: ora 11.00 – Concursuri culinare (cu degustare de produse): Concurs de murături cu degustare; Concurs de pregătit şi degustat produse de panificaţie tradiţionale din zona de munte (plăcinte, pâine, etc.), organizat în parteneriat cu Liceul Tehnic Agricol Bistriţa, ora 12.00 – Festivitate de premiere concurs de desen “Muntele, prietenul meu”, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, dar și spectacol folcloric de Sfântul Dumitru cu ansamblul folcloric Măgura Şieului (scena mare).
Un MALL langa statia de epurare….. poate ar absorbi pe rafturi putoarea pe care bistritenii sunt obligati sa o suporte.
perfect domnule balan!…..acolo este chiar un loc liber pentru un mall…..acum avem circ pe calea moldovei si alegeri pe pietonal…. avem mirosuri din toate partile!!! (apropo….domnule balan….stiti ce avantaj are domnul primar acolo unde locuieste???? dimineta cand se trezeste stie din ce parte vantul!!!!….de la sud e groapa veche de gunoi….la est este abatorul…la nord e acetica si la vest …statia de euprare!!!!!)
Cretu nu stie nici el ce vrea. In vara a expediat „Zilele orasului” in mizeria Oborului de la Viisoara unde gratarele erau spalate in apa murdara din baltoacele formate in urma ploilor, iar acum spune ca este foarte important „să ținem viu centrul istoric”. Oare i-o fi venit mintea la cap?
I-as spune, mai degraba, zona centrala. Centrul istoric nu mai conteaza.
nu va mai cã_ati pe dumneavoastra …statia de epurare intra in renovare la anu’
scapati de mirosuri si va puteti mandri in ANL-uri si mandre private locuinte
construite „cu cap” 🙂
s-auzim de bine!
IOHANNIS Presedinte!
domnule primar….ciucurul….ce e cu ciucurul????
Citat „dorim să avem mall, l-am dori să fie chiar în Piața Mihai Eminescu”. Asta da gandire, asta da viziune de edil. Distrugeti si piata Eminescu. Poate face arhitectul sef proiectul mall-ului din piata Eminescu ca sa fie toate bune…
D-le RADU MARC : mall la 50 de metri de zidul cetatii medievale care trecea chiar la coltul bulevardului numai urbanismul local poate debita asa ceva Ce sa mai spunem ca la doi pasi este COLEGIUL ANDREI MURESANU care se va goli de elevi si apoi sa vezi prezenta la cursuri. Nu mai vorbim de supraaglomerarea zonei. Unde vor intoarce tirurile care vor aduce marfa ? Si nu in ultimul rand s-ar incalca flagrant LEGEA 24 a spatiilor verzi care interzice cu desavarsire desfiintarea. Numai ca primaria B-ta chiar cu asta sta cel mai bine : incalcarea legilor de MEDIU.