”Studenţii bistriţeni, deschizători de drumuri… De această dată, romane. Scopul acţiunii este unul complex şi de lungă durată, propunându-şi să tranforme o locaţie legendară uitată, într-una atractivă pentru turişti, dar şi să implice efectiv în acest demers cât mai mulţi tineri ai judeţului, pentru a-i conştientiza că stă în puterea lor să-şi îngrijească valorile rămase de la înaintaşi”, informează Biroul de presă al StudFest.
”Legenda ”Drumului Romanilor”, din apropierea pasului Tihuţa, reprezintă o poveste deschisă, ale cărei taine ne-am propus să le descoperim pas cu pas. Misterul celor 11 km ai comunei Tiha Bârgăului, cuprinşi între Valea Străjii şi Vârful Măgura Calului, ne-a aşteptat cu o răbdare milenară. Aerul cu mireasmă de istorie, pavajul cu lespezi bine conservate şi ipoteza că traseul datează din epoca romană a Daciei, ne oferă şansa de a călători în timp şi de a ne împrieteni cu ce-a fost odinioară. Păstrând cu grijă întâmplările trecutului, facem frumos prezentul şi ne asigurăm dăinuirea. Turismul arheologic este întotdeauna un supliment de cunoaştere. Implică-te şi ajută la conservarea istoriei!” este mesajul unui panou amplasat pe acest drum, cu ocazia demarării proiectului.
De asemenea, s-au desfăşurat acţiuni de curăţare a vegetaţiei pentru evidenţierea pavajului cu piatră şi dale, iar apoi s-au realizat o serie de marcaje, cu rol de orientare pentru turişti.
Studenţilor bistriţeni li s-au alăturat în această etapă a proiectului reprezentanţi ai Comunităţii Bistriţenilor Cuminţi, membri ai Cercetaşilor Bistriţeni, alţi tineri din comunitatea locală şi, nu în ultimul rând, un echipaj al Serviciului Salvamont Bistriţa-Năsăud.
Senatorul PNL Dorin Dobra, cel care acum trei ani a avut ideea organizării unui astfel de festival la Bistriţa, din calitatea sa de profesor al Extensiei UBB Bistriţa, a declarat: ”Este esenţial să ne explorăm judeţul, în primul rând pentru a ne cunoaşte, iar apoi pentru a interveni cu toată priceperea noastră la ocrotirea şi valorificarea a ceea ce ne defineşte şi merită arătat şi altora”.
FElicitari pentru initiativa (fara conotatii policice)! Ar trebui promovat mult mai mult judetul Bistrita – Nasaud. A nu se uita de valea Ilvei, o zona superba.
Felicitari pentru articol! Astfel de articole ar trebui sa tina capul de afis, in detrimentul celor gen CAN CAN.