”ADI Deșeuri Bistrita-Năsăud reacționează la afirmațiile defăimătoare, diletante, cu un conținut ridicat de neadevăruri sau inexactități enunțate pe un ton agresiv de către domnul Sorin Hangan, consilier municipal și președintele PNL Bistrița, publicate în presa bistrițeană”, se arată într-un comunicat al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.
”În scopul corectei informări a opiniei publice, pentru evitarea intoxicărilor și instigărilor la nerespectarea legii, Asociația este în măsură să facă următoarele precizări:
Dorim să-l informăm pe domnul consilier municipal Hangan că obligația preselectării deșeurilor rezultate din gospodăriile proprii și depunerea lor în containerele special destinate pentru fiecare categorie de deșeuri este o obligație legală, prevăzută la Art. 24 alin. (6) lit d) din Legea 101/2006, așadar nu este o activitate facultativă. De altfel, legislația Uniunii Europene, transpusă în legislatia națională ne obligă la colectarea selectivă a deșeurilor. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol și se află în procedură de infringement, cu consecințe financiare importante pentru bugetul național.
Nerespectarea obligației de colectare selectivă este sancționată de aceeași lege cu amendă contravențională de la 100 la 300 de lei, amendă ce poate fi aplicată, conform legii, doar de reprezentanți ai autorităților administrației locale sau de către poliția locală. Îl informăm pe domnul Hangan că ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud nu are competența legală să aplice amenzi contravenționale și nici nu a pretins vreodată acest lucru, cu atât mai puțin nu a proferat amenințări la adresa cetățenilor.
În ceea ce privește afirmația defăimatoare cum că de mai bine de un an Asociația “nu este în stare să organizeze o licitație pentru desemnarea unui operator”, îl invităm pe domnul Hangan să studieze legislația achizițiilor publice, în vigoare în acest moment în România, să studieze de asemenea jurisprudența în materie, termenele legale și judiciare de soluționare a solicitărilor de clarificări, a notificărilor prealabile, a contestațiilor și a plângerilor pe care orice operator (de bună sau de rea credință) le poate iniția într-o procedură publică de licitație. De asemenea, îl invităm la sediul Asociației să se documenteze și să studieze ce presupune dosarulul concesiunii unui operator de salubritate, inclusiv volumul documentației de atribuire pentru un asemenea contract.
Cu privire la afirmația că operatorul „nu demult a scumpit iarăși serviciile”, aceasta este o afirmație falsă. De la atribuirea contractului de salubritate către actualul operator nu a survenit nicio majorare a tarifului de colectare. Dânsul probabil confundă, în mod regretabil, contractul privind serviciul de colectare și transport al deșeurilor municipale cu contractul pentru curățenia stradală a municipiului Bistrița.
Prin alegațiile asupra faptului că operatorul nu are mașini de colectare și nici nu intentionează să își achizitioneze unele, deci nu ar avea capacitatea să își efectueze serviciul, domnul consilier face procese de intenție care nu au nicio legatură cu obligațiile legale și contractuale atât ale operatorului și instituțiilor responsabile cât și ale utilizatorilor serviciului public de salubrizare. Operatorul are obligația să-și dimensioneze parcul auto astfel încât să presteze Serviciul cu respectarea parametrilor tehnici impuși prin Contract și Caietul de Sarcini având obligația să utilizeze infrastructura tehnico-edilitară.
Obligația operatorului de a avea utilaje suficiente astfel încât să presteze serviciul în condițiile contractuale nu are nicio legătură cu obligația legală a utilizatorilor de a preselecta și a depozita deșeurile în mod selectiv la containerele de colectare.
Chiar dacă, prin ipoteză, operatorul nu și-ar respecta obligațiile contractuale și nu ar transporta deșeurile în mod selectiv pe fracții, ci amestecate, acest lucru se sanctionează legal și contractual de către autoritățiile competente însă nu reprezintă în niciun caz o justificare sau o scuză pentru utilizatorii serviciului de a nu respecta legea prin încălcarea obligației de colectare selectivă a deșeurilor. Pe de alta parte, în măsura în care utilizatorii serviciului încalcă această obligație și depozitează deșeurile neselectiv la containere, operatorul se află în imposibilitate să efectueze transportul acestora în mod selectiv.
Cu privire la toate insultele și afirmațiile defăimătoare enunțate de domnul consilier municipal și în același timp reprezentantul cu funcție de conducere al unui partid politic parlamentar, îi invederăm acestuia, în mod public, că Asociația își rezervă dreptul de a-și apăra, prin toate mijloacele, inclusiv pe cale judiciară, dreptul la imagine.
ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud mulțumește utilizatorilor care colectează selectiv deșeurile, asigurându-i de sprijinul și implicarea Asociației în soluționarea tuturor problemelor inerente funcționării sistemului public de salubrizare”.
Aici puteți citi declarațiile consilierului municipal PNL Sorin Hangan.
Daca taceai, filozof ramaneai, mai ADI!
Daca legea prevede colectare selectiva tu ce-ai facut? Ai dormit in papucii statului? Cand presa semnala ca Vitalia amesteca deseurile colectate selectiv (imagini cu camionul in care incarcau deseurile din toate containerele semiingropate amestecat) tu unde erai? Oamenii, de bine de rau, atunci colectau selectiv, in marea lor majoritate.
Cand a venit Supercom cu containerele inscriptionate „deseuri amestecate” tu unde-ai fost?
Te-ai trezit acuma, mai ADI, cand celula de la Tarpiu e aproape plina si nu stiti unde sa faceti celula 2-a. S-a trezit si Supercom ca nu duce gunoiul daca este amestecat. Un an nu i-a durut undeva si datorita faptului ca tu, ADI draghe, nu ti-ai facut datoria si ai incasat o gramada de bani. Si acuma, ca cineva ti-a atras atentia ca nu-ti faci treaba, ai sarit ca ars.
Sa-ti fie rusine ADI, esti un gunoi!
ADI, am uitat ceva. Cred ca ai sarit in sus si pentru ca te-a facut IMPOTENT. Cum sa-ti raneasca onoarea de fante?
Cainele lovit latra.
ma refer la ADI…
Am inteles perfect .
La ADI i se potriveste si proverbul „Cainii latra, ursul joaca”
Plătești pt deșeu dublu decât impozitul la un apartament cu 4 camere????
Sunteți nebuni????
Colectați dracului selectiv și valorificați deșeurile… primiți bani de la populație inițial… Închideți cercul și din valorificare funcționați fără populație!!!
Eventual restituiți banii către populație!!! Sau cu banii câștigați amenajați ceva in oraș/județ…. etc!!!
*să studieze…etc volumul documentaţiei…*
Se traduce, în termeni liberi să iasă cine trebuie….:)
Umflarea hârtiilor specificaţiilor a fost o strategie comun utilizată pentru a oferi avantaj concurenţial firmelor agreate de camarila struţo-securist-comunistă care a acaparat statul după 89.
Chiar în judeţul Bistriţa Năsăud(nu că ar fi primele sau ultimele) au fost cazuri când specificaţiile licitaţiilor se făceau mai degrabă după oferta câştigătorului legal care umflă banii din buget, mai puţin după interesul public.
Populaţia , e vaca de muls şi cei care sunt pregătiţi să facă ilegalităţi, sunt promovaţi în prim-rang, băieţi de încredere…când vezi de la mii de km distanţă că nu au o zi lucrată în domeniu şi se trezesc propulsaţi pe funcţii la borcanul cu miere.
Si revin cu intrebarea: ADI Deseuri are sau nu linie de sortare manuala a deseurilor reciclabile (chiara sa amestecate cum vin ele)? Ca daca nu are, e direct raspunzator de incalcarea legislatiei europene cu privire la colectarea selectiva a deseurilor. Ca sa nu mai vorbesc ca afacerea cu deseuri reciclabile este o afacere buna, uitati-va cati bani face Green Group din Buzau. Insa, pentru asta, trebuie investitii, domnilor. Investitii, nu doar venituri din contractele cu statul.
Si mai zice domnul asta ceva interesant: faptul ca operatorul nu transporta deseurile reciclabile separat, pe fractii, se sanctioneaza legal de catre autoritatile competente. Deci, dragi bistriteni, faceti poze cand mai vedeti cum aduna gunoiul reciclabil la gramada si faceti reclamatie. Asta inseamna spirit civic, nu doar comentarii pe net si lamentari la o bere.
In zonele unde nu sunt pubele pentru materialele de reciclat ce facem? Luam punga in mana si ne apucam de cautat pubelele pentru reciclat? Prima data faceti-va voi datoria si apoi asteptati sa-si faca si populatia datoria!
Aviz amatorior. Nu intotdeauna un raspun scris de un avocat foloseste la ceva. Cele scrise in acest drept la replica sunt baliverne care trebuie sa acopere incompetenta. Ce nu intelege „domnul ADI” este ca el ar trebui sa ne reprezinte pe noi cetatenii in fata operatorilor si nu invers. Pun si eu cateva intrebari defăimătoare, diletante, cu un conținut ridicat de neadevăruri sau inexactități: 1. Sunteti multumiti de activitatea pe care o prestati? 2. Ati facut cu adevarat ceva concret pentru populatie? 3. Sunteti multumiti de modul in care functioneaza relatia dintre populatie si ADI 4. Stiti cu adevarat ce ar trebui facut ca sa nu mai avem o „problema” a deseurilor? 5. Va meritati cu adevarat salariile pe care le incasati?
am platit pe an la 2 persoane 79 plus 79 lei
furt pe fata……..
Suna a declaratie politica nu a drept la replica. La managementul deseurilor nu va pricepeti dar la dat declaratii….. Cum informati populatia cu privire la sortarea deseurilor pe categorii reciclabile? Eu nu am vazut NIMIC pe scara sau al asociatia blocului. Un pliant, un afis, un anunt? Sunteti ceea ce administrati. Niste GUNOAIE!
Raspunsul ADI e unul agresiv, nepotrivit pentru o institutie publica care raspunde in primul rand unui cetatean al judetului (acestui domn Hangan).
Astept respect al institutiilor publice fata de cetatenii pe care ii deservesc !
Asta inseamna, ca angajatii acestor institutii publice ar trebui sa-i respecte pe cei pe care ii deservesc. Ar trebui cursati, educati in acest sens. In prezent, nu exista o asemenea cultura in institutiile publice.
Cat despre ADI, ce sa spunem ?
E condusa de un tanar, fara experienta de munca, care anterior numirii politice in aceasta pozitie a lucrat la un cinematograf din Cluj-Napoca.
Imi spunea cineva, ca mai mult „plimba telefonul prin fata institutiei”, vorbind cu terte persoane.