Actualitate

Deșeurile vor fi colectate pe patru fracții separate. Alte măsuri propuse de noua conducere a ADI Deșeuri

(FOTO) Containerele semiîngropate pentru colectarea deșeurilor reciclabile din zona de case și din mediul rural vor fi desființate, iar în următorii doi ani se vor înlocui containerele terestre din tot județul cu altele subterane. Sunt doar două din cele șapte măsuri pe care le propune noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, care a făcut public planul de măsuri al ADI Deșeuri pentru îmbunătățirea gestiunii deșeurilor din județ.

”L-am gândit împreună cu cei 62 de primari din județ. În ultima lună, m-am întâlnit fizic cu 58 de primari, iar cu 4 am discutat doar telefonic pentru că au fost niște situații de carantină acolo, dar am discutat aceste măsuri cu ei pentru că, de când am venit la ADI Deșeuri, am constatat că trebuie să schimbăm ceva în sistemul de management, trebuie să-l dezvoltăm și să-l îmbunătățim”, a spus Cristian Niculae.

El a menționat că, deși avem un depozit ecologic și o infrastructură de colectare a deșeurilor, la nivel județean nu se separă corect la sursă deșeurile, ceea ce duce la o colectare selectivă a deșeurilor la un nivel foarte scăzut. De asemenea, mai sunt mari probleme cu menținerea curățeniei pe platformele de colectare a deșeurilor.

”Este îngrijorător că, anul trecut, rata de reciclare în județ a fost de 11,3%. Este clar că se impune o schimbare a managementului deșeurilor în județul nostru, iar acest efort trebuie să fie unul unitar, al autorităților administrative județene și locale, al autorităților de mediu, APM și Garda de Mediu, al Poliției Locale, Jandarmeriei și Poliției și, nu în ultimul rând, al cetățenilor județului Bistrița-Năsăud”, a spus el.

În proiectul de management cu care a concurat pentru post, el propune un set de 7 măsuri:

1. Dezvoltarea infrastructurii de colectare din poartă în poartă, concomitent cu implementarea instrumentului economic PPCA, prin colectarea pe 4 fracții separate, la poarta casei în toate zonele de locuințe individuale din mediul rural și urban

”Vom introduce sacul albastru pentru fracția hârtie-carton; sacul verde pentru fracția sticlă, fracția plastic-metal se va colecta în pubela galbenă, iar fracția reziduală se va colecta în pubela neagră. În viitor, când se va reuși implementarea PPCA, deșeurile reciclabile separate și predate corespunzător, se vor colecta cu tarif ZERO pentru utilizatori. Căutăm soluții cu primarii ca să cumpărăm cât mai repede acești saci, iar din vară să trecem la asta. Platformele colective au fost cancerul colectării selective”, a spus Niculae.

2. Desfințarea platformelor semiîngropate din toate zonele de case din rural și urban din județ

”Un beneficiu major al acestei măsuri va fi acela că cetățenii nu vor mai putea depozita deșeuri neconforme pe platforme, nu vor mai trebui zilnic igienizate, iar spațiile publice vor putea fi igienizate și reintroduse în circuitul public. De fapt, aceste platforme au descurajat colectarea selectivă pentru că sunt amplasate la distanțe foarte mari de locuințe, în mediul rural chiar la 1-2 km, chiar la extremitatea localităților. Și în oraș sunt amplasate la 500 de metri, cetățenii erau obligați să le pună în mașină sau să le care în mână, în saci, deci i-am pus pe oameni să facă un efort considerabil, iar practica ne-a arătat că nu am reușit să implementăm acest lucru. Ce fac unii cetățeni de bună credință strică alții care nu respectă incripționările de pe recipienți. Practic se pun deșeuri menajere peste reciclabile, iar pe banda de sortare ajung pungi cu intestine de animale. Venind la poarta casei cu colectarea tuturor fracțiilor de deșeuri, vom înlesni foarte mult efortul cetățenilor și îi vom putea verifica și corecta atunci când nu separă corect deșeurile. Nu vor mai putea da vina pe alții când îi vom verifica la poarta casei și vom avea o șansă de a corecta lucrurile acolo unde nu se fac cum trebuie. Mai mult, s-a constatat că pe aceste platforme foarte mulți agenți economici duc deșeurile – deși nu au voie – le abandonează pentru a nu plăti o taxă de salubrizare conformă cu cantitatea de deșeuri generată. Se întâmplă acest lucru des și în orașe, și în rural. Primăriile se confruntă cu o situație grea, în care factura emisă de operatorul de colectare este mai mare decât taxele de salubrizare. Agenții economici declară 1 m3 și scapă de deșeuri ducându-le pe aceste platforme. Clar că operatorul le ridică și facturează UAT. Această situație trebuie să dispară. Agenții economici trebuie să înțeleagă că, dacă separă deșeurile la sursă, le predau corect, sunt valorificatori care chiar plătesc aceste deșeuri și ei vor plăti doar rezidualul, iar acesta nu e într-o cantitate atât de mare încât facturile să fie imposibil de achitat”, a spus Cristian Niculae.

3. Campanie de informare, conștientizare și sensibilizare a publicului

”Vom demara o campanie agresivă de informare cu privire la modul în care se face separarea deșeurilor la sursă și predarea lor în recipienți separați operatorului de salubrizare. Vom vorbi de importanța reciclării, a valorificării deșeurilor și a reducerii costurilor de salubrizare prin valorificare, despre respectul pentru natură și mediul în care trăim și riscul asupra sănătății noastre prin poluarea apelor cu deșeuri și a mediului ambiant. Vom supraveghea ca operatorul să facă anual aceste campanii, le vom coordona noi. Va fi o campanie permanentă de acum încolo pentru că nu îi putem învăța într-o zi sau într-o lună pe cetățeni tot ceea ce trebuie să știe”, a spus el.

4. Înființarea Corpului de control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud

”Va fi un corp format din 8 inspectori care va avea doar atribuții de îndrumare și control. Vom angaja doar 6 inspectori noi, două persoane din actuala organigramă am găsit soluții să le folosesc la acest corp de control, reorganizând un pic munca. Vor face controale la persoanele fizice și juridice pe toată raza județului cu privire la respectarea regulamentului de salubrizare, vor monitoriza și controla operatorii de salubrizare, vor încheia acte de control, vor aplica sancțiuni, vor întocmi rapoarte. Vom colabora cu instituțiile abilitate – Jandarmerie, Poliție, Poliția Locală și Garda de Mediu. Inspectorii vor merge acolo unde se ridică pubela neagră. Înainte să vină operatorul să ridice pubelele, vor deschide capacul, vor vedea ce e în pubelă, îi vor arăta cetățeanului ce trebuie să facă, unde să pună hârtia, unde plasticul, unde sticla. La prima abatere va fi avertisment, la a doua amendă. Așa va funcționa corpul de control. La început va face îndrumare, apoi va trece la măsuri ferme pentru că trebuie să spunem cinstit că de acolo nu pleacă lucrurile cum trebuie, la sursă nu sunt separate deșeurile”, a spus Cristian Niculae.

Pentru înființarea Corpului de control, în ADI Deșeuri s-a votat majorarea cotizației membrilor cu circa 50% întrucât este nevoie de 600.000 de lei anual pentru plata celor 6 noi angajați. Astfel, dacă o primărie plătea până acum 11.000 de lei cotizație anuală, de acum va plăti 17.000 de lei. Amenzile pe care le vor aplica cei din Corpul de control în baza legilor în vigoare vor fi încasate de autoritățile publice locale de pe raza căreia au fost date.

”Toți primarii au fost de acord cu înființarea Corpului de control și trimis în teren să-și facă treaba. Este Legea salubrizării și a Legii 211 privind regimului deșeurilor în baza cărora se pot da amenzi. Banii vor fi considerați venituri la bugetele locale. Ne gândim și la varianta ca o parte din bani să vină și în bugetul ADI, dar e în studiu”, a spus el.

În prezent, ADI are 12 posturi în organigramă, iar ocupate sunt 11.

5. Modernizarea platformelor de colectare din zonele de locuințe colective, prin introducerea platformelor îngropate cu sistem hidraulic.

”Le vom moderniza introducând platformele îngropate cu sistem hidraulic. Primăria Bistrița a pus o platformă pilot pe strada Petre Ispirescu, și-a exprimat dorința de a scrie separat un proiect. Nu avem nimic împotrivă. Noi vom dezvolta platformele printr-un proiect pe POIM cu implementare până în anul 2023. Suntem în curs de depunere a acestui proiect. Ne dorim implementarea acestor platforme în orașele din județ pentru un aspect mai plăcut și mai prietenos cu mediul în care trăim și pentru că astfel se împiedică accesul la deșeuri al celor ce scormonesc în containere. Se permite accesul la platforme, pe bază de card, doar celor arondați platformei. Vor avea un sistem de senzori prin care operatorul va fi anunțat că sunt pline. Am gândit în zona de blocuri câte două platforme în aceeași poziție pentru a face față cantității de deșeuri, adică să fie opt containere în același loc”, a spus Niculae.

6. Monitorizarea video a tuturor platformelor de colectare a deșeurilor din zonele urbane de locuințe colective

”Fără monitorizare video, nu vom putea corecta comportamentul ceățenilor. Multă lume nu pune deșeurile în containere, le lasă lângă, duc deșeurile voluminoase și le lasă lângă platforme, duc cartonul nemărunțit și îl lasă pe platforme. Prin monitorizare video, vom corecta comportamente pentru că atunci când știi că ești filmat 24 de ore din 24, nu ți-e așa ușor să nu respecți legea și regulamentul de salubrizare al județulu. Sistemul va înregistrara abaterile de la regulile de depozitare a deșeurilor pe aceste platforme, va permite identificarea și sancționarea celor ce nu respectă regulile și va duce la combaterea depozitării ilegale de deșeuri de către agenții economici”, a spus el.

7. Dezvoltarea unei baze de date digitale cu toți utilizatorii

”Prin această baze de date, vor fi înregistrate numărul de goliri ale pubelelor negre, galbene și ulterior ale celor albastre, verzi și maro, va ajuta foarte mult la implementarea instrumentului economic “plătești pentru cât arunci” și la calibrarea și eficientizarea colectării deșeurilor. Ea poate fi folosită foarte eficient și în campaniile de informare, conștientizare și sensibilizare a publicului”, a spus Cristian Niculae.

El a adăugat pe de altă parte că CJ scrie în prezent un proiect pentru modernizarea și extinderea capacității stației de sortare a deșeurilor și a stației de compostare din CMID Tărpiu prin care se vrea construirea unei stații de tratare mecano-biologice (TMB); modernizarea tuturor platformelor de colectare a deșeurilor din zonele de blocuri din întreg județul – acele platforme hidraulice îngropate; achiziționarea de pubele albastre (hârtie – carton), verzi (sticlă) și maro (deșeuri biodegradabile); modernizarea stațiilor de transfer a deșeurilor, a centrelor de colectare a deșeurilor, dotarea lor cu cântare, prese, pres-containere de 32 mc.

”Într-o lună, o lună și jumătate va intra în funcțiune și celula doi de la Tărpiu”, a mai anunțat directorul executiv al ADI Deșeuri.

În perioada următoare, operatorul va repara încasetările și va distribui cartele pentru accesul la platforme doar al celor care le dețin.

La conferința de presă au mai participat președintele ADI Deșeuri, Florin Moldovan, și primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, membru în Consiliul Director al ADI Deșeuri.

25 comentarii

  • Felicitări !
    Un om care a făcut treabă la Garda de Mediu si la Primarie va face si aici
    Spor în toate ! Avem încredere !

    • Activist limbist! Da cu limba pe un gard ca nu-i atat de rusinos ca ceea ce faci! Chiar si pentru un imbecil de psd-ist!

    • Au sarit PNL -istii in sus ca muscati!
      O sa vedeti ca Niculae va face treaba ca si la Garda de Mediu, iar problema deseurilor va fi mult mai buna decat a fost pana acum.

  • Du-te ma, ce vorbesti? Angajezi numai 8 slugi psd-iste? De ce nu vreo 200? Nu fi modest, ai incredere ca tu esti salvarea judetului, ingerul luminii, stapanul providential (asta dupa seful tau, chelnerul, nu te baga peste el) si pana la 1300 de paraziti cum sunt in primarie mai ai camp de actiune iar psd-isti nebugetari mai sunt (oare mai sunt?). Fii tare, totul pentru partid!

    • Treceti peste ideologii politice si vedeti ce vrea sa faca omul acesta in privinta deseurilor.
      Cititi masurile si comentati pe ele.
      Atacati politic de parca ati fi in campanie electorala.
      CAMPANIA ELECTORALA S-A TERMINAT. ACUM TREBUIE SA MUNCITI!

    • Interminabilele comentarii tendențioase ale celor arondați politic . Să vă fie rușine , de fapt ce vorbesc , cui sa ai ceri asta ? …..Mult succes , speram ca peste ceva timp ce spuneți să se și facă. Până la urmă contează sa se facă și nu cine face ca a fost sau nu PSD ist sau pnl ist e fără importanta important e omul și faptele sale restul sunt doar vorbe. Iar de un mediu curat avem nevoie și este o problema grava ce se intampla acum la noi. Reciclarea deșeurilor la poarta este ceva obișnuit în tari precum Germania totul tine de educație și înțelegerea faptului ca asa nu se mai poat continua.
      orașele sunt sufocate de gunoaie albiile râurilor primăvara sunt sub ori ce critica….Haideți sa apreciem inițiativele bune și sa dam credit persoanelor care se implica în a ne face viata mai buna și în urma rezultatelor sa comentam ,pozitiv sau negativ la adresa lor.

  • Milioane de Euro cheltuite din Fonduri Europene aruncate la gunoi în urma implementării de către PSD a proiectului de Management integrat. Au servit doar pentru a ni-l aduce pe cap pe baronul pesedist al gunoaielor și pentru impunerea taxelor pe gunoi. Acele containere la care se renunța au fost argumentul pentru care conducerea județului a impus municipiului Bistrița o gestiune dezastroasă a deșeurilor și au servit drept argument de șantaj pentru a împiedica ieșirea municipiului din ADI Deșeuri. În momentul de fața nu mai există nici un argument pentru rămânerea municipiului în ADI-ul Președintelui Moldovan și al finului Niculae.

    • Chestia asta cu parasirea ADI de catre municipiul Bistrita pare a fi o tema liberala, un fel de manifest contra „opresiunii pesediste”. Stati bah baieti ca nu e asa de usor, toata ura si toate povestile astea cu iesirea din ADI nu functioneaza chiar asa de simplu, la mijloc sunt cetateni, este un proiect de proportii, lucrurile nu sunt inca clare. Nu mai sariti ca lupii, aveti putina intelepciune

    • Mai Alexandrule, ca dupa cum scrii, doar Toniuc poti fi, acest proiect a fost gandit de mesterul Liviu Rusu. A fost tot carpit si dus inainte de Radu Moldovan.
      Care e problema ta, daca lucrurile se pot corecta?
      Daca ai tu vreo solutie mai buna, hai spune-o!
      Te-o executat Radu Moldovan, ca taiai frunze la caini pe salar de director si acum esti disperat. Hai, nu mai fi rautacios!

  • Cine a facut treaba buna intr-o parte va face si in alta.
    La Garda de Mediu lucrurile au fost bine puse la punct iar in domeniul deseurilor va face la fel.

  • Zice Niculae: „De fapt, aceste platforme au descurajat colectarea selectivă pentru că sunt amplasate la distanțe foarte mari de locuințe, în mediul rural chiar la 1-2 km, chiar la extremitatea localităților.”
    Nu zice Niculae că amplasarea platformelor a fost decisă de primarii PSD sub pulpana ocrotitoare a președintelui partidului și al ADI Deșeuri și implementată de minunata echipă de la CJ condusă de secretarul să general:
    „E unul dintre proiectele importante ale CJ, începute de Gheorghe Marinescu, continuat de Liviu Rusu şi finalizat în mandatul meu. Aici simt nevoia să le mulţumesc celor 62 de primari din judeţul Bistriţa-Năsăud împreună cu care ne-am aşezat la masă cu consultantul şi am găsit soluţii la toate problemele…”
    https://timponline.ro/cat-de-curat-este-judetul-in-opinia-sefului-cj-de-ce-nu-s-a-putut-imbunatati-colectarea-selectiva/
    Bravo!

    • Ce nu merge bine, trebuie schimbat. Acest om are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, fara menajamente. Probabil ca aceste platforme colective, functioneaza bine, prin alte parti. Din pacate, romanii nu sunt in stare inca sa colecteze selectiv, decat manati de la spate.
      Uitati-va pe malul apelor ce este! Cat de prost poti sa fii, sa platesti taxa de salubrizare obligatorie, sa-ti ridice deseurile din fata casei, iar tu sa mergi sa duci gunoaiele la apa?

  • Acuma cine plătește milioanele cheltuite cu pubelele îngropate aiurea, care n-au adus niciun folos decât îmbogățirea clientelei de partid ?
    Își asumă cineva chifla aceasta care ne costă pe toți ?

    • Draga Elena, pubelele se folosesc deja de 6 ani si rezultatul este dezastruos. Te-ai uitat vreodata intr-o pubela de reciclabil sa vezi ce pun in ele concetatenii nostrii?
      Trebuie sa insistam la infinit cu un sistem care nu merge?
      Asta a fost gandirea celor ce au proiectat. Din pacate, una gresita.
      Haideti sa gasim solutii pentru a corecta lucrurile.

  • O sa strângă ăsta gunoaiele cum o asfaltat si străzile si cum o renovat si scolile. Ce mama sărăciei habăucii ăstia nu pot lucra ceva compatibil cu pregatirea si nivelul lor intelectual.
    Prost de bubuie săracul, da’ musai manager.

    • Da. Ai dreptate .
      A asfaltat străzile si a renovat școlile. In afara de străzile asfaltate de el celelalte străzi din oraș sunt pline de cratere.
      Iar răul Bistrița a fost curățat de Niculae in fiecare an cât a fost viceprimar.
      Care din cei 5 consilieri ai lui Turc esti ?

  • Este evident ca trebuie facut ceva in acest domeniul al deseurilor, pentru ca lucrurile nu merg bine. Vad o seama de frustrati care stiu doar sa arunce cu noroi. Se vede ca Niculae stie despre ce vorbeste si masurile pe care le propune sunt realiste.

  • După cum se vede, PNL istii care se pricep la făcut wc uri personale au apărut la atac
    Mai bine aduceți certificatul de urbanism si autorizația de construcție pentru noua budă a primarului făcută din banii bistrițenilor.
    Nu de alta dar acțiunea de ecologizare anunțată de Turc cu tam tam in ziare a rămas uitată :)))
    Muriți când vedeți ca altii pot să facă lucruri de interes pt județ, iar voi tot cu găinăriile vă ocupati
    P.S câți consilieri are primarul Turc ? :)))
    Ce salarii au consilierii personali ai lui Turc ? :))))

    • Are cu un consilier mai puțin decât președintele PSD Radu Moldovan. Salariile consilierilor lui Turc sunt la același nivel cu salariile consilierilor președintelui PSD BN Radu Moldovan doar că le iau de mai puțin timp. Salariile consilierilor politici ale lui Radu Moldovan sunt următoarele:
      Grațiela Nemeș, care este alături de Radu Moldovan ca director de cabinet de un deceniu – 6.650 de lei, la care se adaugă vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și o indemnizație lunară de încă 2.100 de lei încasată de la Aquabis, unde este membru în consiliul de administrație. Practic, mâna dreaptă a lui Radu Moldovan a mers acasă în 2019 lună de lună cu 8.750 de lei.
      În 2019, Oana Neamțiu a încasat salarii în valoare de 33.000 de lei, indemnizație de creștere a copilului de 29.901 lei, la care s-au adăugat vouchere de vacanță de 700 de lei și indemnizații de la Protecție și Pază Bistrița-Năsăud, societate unde face parte din consiliul de administrație, în valoare de 6.672 de lei.
      Mihaela Ivan a încasat în 2019 aproximativ 4.600 de lei. Aceasta a mai avut venituri din creșterea animalelor în valoare de 7.283 de lei.
      Șofroniciu Cristina încasează de la Consiliul Județean 5.000 de lei lunar și vouchere de vacanță de 1.350 de lei.
      Până în 11.03.2021 din echipa de consilieri a președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut parte și Ion Bradea

  • Containerele semiingropate , existente in zonele de blocuri si pentru care s-au cheltuit o groaza de bani , de ce nu mai sunt bune ? De ce nu se pot colecta in acestea , deseuri de genul : carton+hartie , mase plastice , sticla ? Au fost intrebati cetatenii daca sunt de acord sa se cheltuie alti bani publici ? Constat ca mai sunt multi nerusinati care doresc sa faca averi accesand bani publici. Pentru gunoiul menajer (exceptie fractiile care se pot colecta selectiv) exista argumente rezonabile pentru a se prevedea containere metalice subterane , intrucat actualele containere au volum relativ redus si sunt necesari acei saci speciali . In schimb pentru cartoane , plastic si sticla nu exista argumente rationale. Cat despre metale nu trebuie sa-si faca grija nici ADI si nici Primaria.Ma bucur in schimb , ca in sfarsit , autoritatile au ajuns la propunerea mea cu privire la limitarea accesului la punctele de colectare . De mult timp am tot scris despre acest lucru .E bine si mai tarziu , numai sa se faca. Daca s-ar realiza si imprejmuirea acestora , ar fi si mai bine. Aceste imprejmuiri sunt absolut necesare pentru evitarea activitatii „cautatorilor de comori”. Si-apoi acei senzori si camerele video trebuie montate pe anumite suporturi , nu-i asa ?

  • Adunatura de milogi ,luati exemplul vestului ,unde reciclabilele sunt platite si nu taxate !Lasati amenzile parazitilor si invatati sa platiti deseurile reciclabile, daca vreti reciclare si nu imbogatirea voastra a mafiotilor !

  • DEGEABA ! Cine monitorizeaza cele 4000 de depozite ilegale din BN aratate pe GPS de activistul CRISTIAN TETCU. Cine monitorizeaza depozitele ilegale de materiale de constructii din tot judetul aruncate de-a valma. Cine si cand cumpara un CONCASOR de mare capacitate de lucru cu banda transportoare care sa macine aceste materiale si care pot fi folosite ca umplutura pe ulitele de pamant. Am depus la CJ si Prefectura cate o adresa in care solicitam o intalnire cu toti primarii sa le spunem noi altceva ce nu au auzit de la politicieni si de la ADI deseuri. Cine si cand pregateste macar la nivel de comuna cate un perimetru imprejmuit unde oamenii, societatile comerciale sa depoziteze legal si in liniste aceste deseuri din constructii. Fiecare Primarie trebuie sa inmaneze un pliant constructorului si solicitantului de CERTIFICA de URBANISM care sa contina date, telefoane si locul amenajat de Primarie. Nu am primit raspuns inca si asteptam sa lamurim niste aspecte pe care nu le-am auzit din gura ADI deseuri.

    • ce tot dai cu acivistul si preaiubitul tetcu?
      asa cum zicea la conferinta nationala activistul tetcu asa faci si tu?
      daca el zice sa te dai cu capul in fantana tu ce faci?
      iti spun eu ce o sa faci!
      o sa mori de sete!!!!

  • N-am vazut niciun primar dintre cei 62 care sa fi transformat problema deseurilor vegetale (biodegradabile) intr-o resursa economica prin proiectarea in fiecare sat/comuna a unei platforme pentru producerea compostului. Nici nu le trece prin gand! Este usor de facut iar bneficiile intrec cu mult costurile. Am observat cu amaraciune ca deocamdata nu exista interes nici la nivel de regiune de dezvoltare , asa ca il importam din Ungaria… Nici pentru platforme de depozitare a molozului si altor deseuri provenite din demolari , modernizari , reabilitari de case , n-am vazut vreun interes . Toti se duc cu turma . O turma si-un pastor ! Asadar (si prin urmare ) , nu va mai mirati de existenta depozitelor clandestine. Acestea isi justifica aparitia fara nicio tagada chiar daca momentul si locul par a fi alese pur aleatoriu. Cu acelasi dezinteres si bune intentii , al D-vs. sincer , Leo.

  • Personal, aștept o explicație a nivelului la care a ajuns tariful transformat în taxă de salubrizare.
    În 2013 când a fost începută activitatea cu semiîngropatele, fiecare producător de deșeuri avea contract cu Vitalia la un tarif de 3,50 lei.
    Din septembrie 2016 primarul Crețu Ovidiu Teodor, invocând o ,, stare de urgență ” a adus acest tarif la 9,90 lei, a introdus taxa de salubrizare ce acum a ajuns la 11,50 lei tarif ce conținea costul casetelor cu CIP și cartelă.
    Se menționează în articol că aceste casete vor fi reparate și vor fi montate CIP-uri. Pe alți bani ???
    Înființarea corpului de control ce va verifica conținutul deșeurilor din poartă în poartă, aplicarea de amenzi, cum, de lucrători ai ADI Deșeuri în contul UAT-urilor ca venituri ale acestora???
    Din nou formularea “plătești pentru cât arunci”. Adică plătim taxă de salubrizare la tarif de 11,50 lei și la asta raportăm cât aruncăm ???
    Stimați cetățeni,
    în opinia mea introducerea domnului Cristian Niculae la ADI Deșeuri a fost făcută pentru menținerea acestei entități ADI, un ONG cu statut de fundație, asociație, ce înlătură responsabilitățile și atribuțiile executivului și deliberativului de UAT-uri așa cum figurează după exprimarea votului popular, lăsând la mâna președintelui de CJ întreaga conducere.
    Asta da democrație.!!!
    Urmează noi creșteri de tarif, povară în sarcina celor mulți . Oare ce tarif se va plăti de către rural după ce primarii au fost lămuriți.
    În prezent 6,50 lei la rural față de 11.50 lei la urban, o conducere a activității de către ADI Deșeuri, ce din 2013 până în prezent a demonstrat ce poate, este un motiv serios pentru ca municipiul Bistrița să iasă din acest CAP, ADI Deșeuri BN, asta dacă dorim ca singuri să ne gospodărim.
    Primăria Bistrița are capacitatea de a depune proiect pentru activitatea de gestionare a deșeurilor, nu este necesar ca ADI Deșeuri să facă din nou pentru noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.