Actualitate

Desfiinţarea ”primei şcoli romanes din Bistriţa”, amânată pentru 13 februarie

După aproape o oră şi jumătate de dezbateri în Consiliul Local Bistriţa pe marginea legalităţii hotărîrii de desfiinţare a Şcolii Generale nr. 2, primarul Ovidiu Creţu a retras proiectul de pe ordinea de zi. În 13 februarie, într-o şedinţă extraordinară, aleşii locali vor aproba "o hotărâre expresă de desfiinţare".

Consilierul PDL Vasile Moldovan a precizat că nu este împotriva hotărârii, dar a dorit să ştie în ce măsură cadrele didactice de la Şcoala Generală nr. 2, „prima şcoală românească din Bistriţa”, îşi vor putea găsi locuri de muncă în altă parte.

Primarul Ovidiu Creţu a subliniat că este nevoie de înfiinţarea unei direcţii sau a unui serviciu în cadrul administraţiei locale pentru gestionarea problemelor complexe ale învăţământului preuniversitar. „Învăţământul bistriţean trebuie să răspundă nevoilor societăţii, ale elevilor şi părinţilor. Acum ni s-a cerut pentru prima dată să transmitem structura şcolilor. Venim cu o modificare esenţială, desfiinţarea unei şcoli. Nu este prima şcoală românească, putem spune că Şcoala nr. 2 e prima şcoală romanes din Bistriţa, marea majoritate a elevilor de acolo este de etnie romă. Şcoala se transforma într-o enclavă de izolare a copiilor. Personalul şi cadrele didactice de acolo o să-şi găsească locul în alte şcoli, pentru că încă avem foarte mulţi suplinitori în învăţământul bistriţean. Inventariem elevii pe zonele unde locuiesc, vom face o propunere de repartizare la celelalte şcoli, care vor fi instruite. Educaţia copiilor romi va fi preluată de mai multe şcoli, nu ca până acum doar de Şcoala nr. 2”.

„Este trist, dar trebuie să privim partea plină a paharului, şi anume îmbunătăţirea procesului de învăţământ. Acum venim cu decizii organizatorice necesare. La acest moment este o hotărâre necesară”, a afirmat consilierul local PDL Gheorghe Tuţă.

Consilierul PSD Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, a spus că elevii trebuie să beneficieze de şanse egale şi că la şcolile din Bistriţa există şi copii de etnie romă foarte buni la învăţătură.

Alexandru Toniuc (PER) a întrebat ce se va întâmpla dacă Şcoala nr. 2 contestă decizia în instanţă şi a propus ca mai întâi să fie aprobată desfiinţarea Şcolii nr. 2, după care ISJ să solicite retragerea acreditării şcolii respective şi abia apoi să fie aprobată întreaga reţea şcolară.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără, consilier local PSD, a menţionat că hotărârea desfiinţează practic personalitatea juridică a Şcolii nr. 2, iar redistribuirea elevilor ajută celelalte şcoli. „Câte unul doi-elevi romi în fiecare clasă este un pas înainte pentru integrarea lor. Cadrele didactice titulare vor avea prioritate în a alege catedre disponibile. În tot oraşul există catedre libere. Vom avea mare grijă de colegii noştri de la Generală 2”.

Ovidiu Creţu a solicitat o pauză de consultări pentru a discuta despre legalitatea hotărârii, în urma intervenţiilor lui Alexandru Toniuc.

După consultări, primarul Ovidiu Creţu a retras proiectul de pe ordinea de zi. „Vă cer scuze pentru inadvertenţe, în urma sesizărilor făcute şi a observaţilor privind necesitatea unei hotărâri exprese de desfiinţare a Şcolii Generale nr. 2, retrag acest punct de pe ordinea de zi. Pentru a nu crea probleme cadrelor didactice cu transferul, voi convoca o şedinţă extraordinară în 13 februarie, când vom discuta problema desfiinţării şcolii şi aprobarea reţelei de învăţământ”.

Consiliul municipal a validat prelungirea contractului cu CSM Bistriţa pentru returul campionatului de handbal (masculin şi feminin) 2012-2013 şi finanţarea cu suma de 300.000 lei, începând cu 1 februarie, urmând ca decontarea cheltuielilor să se facă după aprobarea sumei necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pentru anul 2013.

CL a aprobat şi elaborarea unui studiului de oportunitate privind delegarea gestiunii Serviciului public de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie din municipiul Bistriţa. “Am primit solicitări de la o firmă pentru prestarea acestui serviciu, au fost cetăţeni care au dorit să contracteze pe altcineva care să facă acest lucru, nu serviciul Primăriei. Unii dintre ei au făcut-o, ilegal. De aceea realizăm studiul, să vedem dacă merită să externalizăm acest serviciu”, a spus primarul Bistriţei.

Ovidiu Creţu a răspuns în şedinţa de joi a Consiliul Local la interpelările aleşilor.

Consilierul local PNL a întrebat care mai este situaţia spaţiului de pe strada Dornei cedat cu chirie clubului de fotbal Gloria Bistriţa pentru activităţi de marketing şi publicitate. „Locul arată la fel ca şi acum un an şi jumătate, cu bare de lemn pe uşi, într-o stare deplorabilă. Gloria nu şi-a achitat obligaţiile, am reziliat contractul cu ei?”.

Edilul Bistriţei a răspuns: „Rezilierea nu trebuie făcută prin procedură juridică, am avut o relaţie prea bună cu acest club ca să anulăm contractul în justiţie. Să vedem dacă dorim acest lucru, dacă vrem spaţiul respectiv putem realiza rezilierea pe cale amiabilă”.

Rusu a spus că au apărut sesizări de la cetăţenii din Sigmir, care reclamă faptul că li se interzice accesul în sala Casei de Cultură din Sigmir pentru a organiza diferite evenimente: „Oamenii spun că li se pune barieră de către Centrul Cultural Municipal când vor să facă nunţi, mese festive, sunt nemulţumiri că se iau bani la mica înţelegere. Situaţia ar trebui reglementată”.

„Casa de Cultură din Sigmir aparţine municipiului, de ea trebuie să beneficieze în primul rând locuitorii din Sigmir, unde există o viaţă de tip rural. La ţară, nunţile, botezurile, mesele, se fac la Căminul cultural. Lucrurile trebuie făcute însă în mod organizat. Avem un om cu un sfert de normă acolo care nu şi-a făcut datoria, îl vom schimba. Dacă se va dori închirierea sălii trebuie să primim cel puţin costurile cu încălzirea, iluminatul, curăţenia. Nu am făcut acel cămin ca să realizăm profit. Să anunţe din timp, nu fiecare când vrea”, a replicat Creţu.

Consilierul PDL Mihai Sărmăşan a dorit să ştie ce materiale antiderapante se folosesc pe drumurile din municipiu, pentru că pe unele străzi sunt pietre, nu nisip.

„Pe drumurile reabilitate se împrăştie clorură de calciu, pe cele care nu au fost încă reabilitate sare 30% în amestec cu nisip, granulaţie 0-8 mm. Ştiu şi eu că în unele zone au fost sesizate pietricele care depăşesc dimensiunea de 8 mm, datorită faptului că nisipul achiziţionat nu a fost de calitatea solicitată. Am făcut verificări, am intervenit, ce este acum în stoc e în regulă. Vom încerca de la anul să renunţăm la nisip, pentru că produce multă mizerie iarna şi praf primăvara. Să dăm numai cu sare.  E mai scumpă, dar e mai civilizat”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.

La şedinţă a participat şi senatorul PNL Dorin Dobra, care a primit urări de succes de la consilierul PDL Vasile Moldovan şi îndemnul de a sprijini proiectele Consiliului Local. Unul dintre delegaţii săteşti i-a spus în glumă lui Dobra că a luat loc pe scaunul unde stătea Ioan Nelu Botiş şi i-a transmis că şi el poate rezolva anumite probleme locale, mai ales că e „aproape de locul unde se împart banii”. Ovidiu Creţu a precizat că Dobra a venit la CL pentru a vedea care sunt problemele generale ale municipiului.

CL 31 ian 4 CL 31 ian 1 CL 31 ian 2 CL 31 ian 3

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.