Actualitate

Desfiinţarea Şcolii nr. 2, faza secretă de negociere cu taberele celor doi lideri, Matei şi Neia Lăcătuş

ACTUALIZARE - Părinţii elevilor de la Şcoala Generală nr. 2, pe care Primăria Bistriţa vrea să o desfiinţeze din toamnă, au fost chemaţi marţi la o discuţie. Evenimentul, la care o parte dintre liderii romilor au chemat presa, s-a ţinut cu uşile închise la cererea primarului Ovidiu Creţu care nici nu a vrut să audă de transparenţă în acest caz de interes public.

Părinţii elevilor de la Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa, majoritatea romi, s-au grupat, marţi, în două tabere. O parte l-a înconjurat pe Matei Lăcătuş, liderul Asociaţiei Social-Democrate a Romilor Ardeleni, iar altă parte pe Emil Neia Lăcătuş, consilierul judeţean PDL care conduce în continuare Partida Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud.

La o simplă discuţie cu cele două tabere ne-am putut da seama că cei din jurul lui Matei Lăcătuş nu se opun desfiinţării şcolii, în timp ce romii lui Neia sunt 100% împotrivă. Fiecare tabără are argumentele ei. Matei Lăcătuş a declarat că unii romi au înţeles „scopul şi interesele Primăriei şi Inspectoratului Şcolar”, dar că ar mai fi şi alţii, mai puţini, ce-i drept, care încă „nu au înţeles”.

„Unii au înţeles că e un lucru bun să putem integra copiii romi în rândurile majoritarilor. Alţii, care nu au înţeles, spun că copiii sunt învăţaţi în Generală 2 şi le va fi foarte greu să se integreze în rândurile majoritarilor în acele şcoli cu pretenţii mai mari. Romii se gândesc că nu vor avea posibilitatea să facă faţă cerinţelor din şcolile în care vor fi repartizaţi”, a declarat Matei Lăcătuş.

Pe când era să credem că e vorba de pretenţii mai mari în ceea ce priveşte nivelul educaţiei, am aflat, vorbind cu unii dintre romi, că de fapt e vorba de fondul clasei, taxa de gardian şi alte pretenţii financiare ale şcolilor cu blazon din oraş, respectiv bani mai mulţi pe care ei nu şi-i permit. Până acum, au spus majoritatea, la Generală 2 nu le-a cerut nimeni să dea bani pentru buna funcţionare a şcolii, conducerea descurcându-se cum a putut.

De cealaltă parte însă, Emil Neia Lăcătuş, liderul PRPE, a declarat că el se opune desfiinţării Şcolii Generale nr. 2 întrucât acest lucru ar duce la creşterea abandonului şcolar în rândurile copiilor romi, convinşi, oricum, cu greu să frecventeze şcoala.

„Tot mai mulţi copii vor abandona şcoala. Acesta este riscul. Vreau să urmăriţi, dacă se va închide şcoala, dacă copiii romi vor mai merge la cursuri după o jumătate de an. Atât vreau să faceţi”, a declarat consilierul judeţean PDL.

După etapa declaraţiilor din faţa Primăriei Bistriţa, romii s-au îndreptat spre sala mare de şedinţe a Consiliului Local. Acolo, unii au aflat şi părerea actualului director, profesorul Claudiu Şular.

„Există o reală îngrijorare privind viitorul cadrelor didactice şi a angajaţilor de la această şcoală. Sunt oameni devotaţi muncii lor şi nu sunt siguri dacă îşi vor menţine statutul de titulari în învăţământul urban. Avem 16 titulari, trei din personalul didactic auxiliar – secretar, bibliotecar, contabil – şi opt angajaţi pentru zona administrativă. mai avem suplinitori şi pensionari, dar în cazul lor nu e o problemă. În prezent, noi avem în subordine în afară de elevii şcolii, şi programul A doua şansă cu persoane private de libertate pe care îi şcolarizăm mergând noi la ei, mai avem grădiniţa şi şcpoala primară Sigmir. dacă reţeaua şcolară se reorganizează, nu mai adunăm 300 de elevi care e prevăzut prin lege pentru menţinerea personalităţii juridice. Strict personal nu sunt pentru închiderea niciunei şcoli. S-au construit şcoli până în cele mai îndepărtate cătune. Ce dorim cu toţii, profesori, părinţi, cadre didactice este să se găsească o măsură acceptabilă pentru toată lumea: cadrele didactice să-şi menţină statutul de titulari şi fiecare copil să-şi găsească o şcoală, nu mă îndoiesc de faptul că asta se va întâmpla. Există şi argumente ca şcoala să-şi continue activitatea, nu în forma de până acum, dar poate fi adaptată la noile realităţi”, a declarat Claudiu Şular.

Cu puţin după ora 15.00, primarul Ovidiu Creţu şi inspectorul şcolar general Camelia Tabără au intrat în sală, au cerut jurnaliştilor să plece şi au început să discute cu cei prezenţi. Edilul a anunţat că va da un comunicat de presă după ce dezbaterile se vor fi încheiat. Argumentul pentru care a scos presa din sală a fost acela că nu vrea „discuţii sub presiune”.

Aşa cum singur a declarat, primarul Ovidiu Creţu doreşte închiderea Şcolii Generale nr. 2 pe motiv că ar fi o „enclavă” a romilor. În clădirea în care funcţionează acum şcoala ar urma să fie mutat Liceul de Muzică „Tudor Jarda”. Subiectul va fi discutat, miercuri în şedinţa Consiliului Local.

ACTUALIZARE

La finalul întâlnirii, Primăria Bistriţa a transmis un comunicat în care se precizează că primarul Ovidiu Creţu ”a făcut, celor aproximativ 25 de participanţi, o prezentare a situaţiei prezente, precum şi a perspectivelor anului şcolar viitor, după desfiinţarea Şcolii Generale nr. 2”.

”Părinţii prezenţi la întâlnire au fost asiguraţi că nici un elev nu va rămâne neinclus în planul de învăţământ al anului şcolar viitor, iar la repartiţie se va ţine cont atât de domiciliu cât şi de aptitudinile fiecăruia. Până la finalul acestui an şcolar se va organiza şi o testare generală cu scopul de a se identifica abilităţile fiecărui elev, astfel încât cei care optează pentru  o şcoală vocaţională să fie repartizaţi la una dintre şcolile care au acest profil. Transferul la alte unităţi de învăţământ va da o şansă în plus elevilor de la actuala Şcoală Generală nr. 2 şi datorită faptului că ei vor fi puşi în situaţia de a face faţă unei concurenţe reale, ceea ce le va asigura şanse egale pe piaţa muncii la finalul ciclului de învăţământ. Inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, şi directorul unităţii de învăţământ, Claudiu Şular i-au asigurat pe cei prezenţi că demersul este unul „în interesul elevilor”, iar pentru orice problemă punctuală care ar putea apărea se va căuta soluţia care să se înscrie în prevederile legale şi să răspundă aşteptărilor părinţilor”.

Cristiana Sabău

intalnirescoala2_1 intalnirescoala2_2 intalnirescoala2_3 intalnirescoala2_4 intalnirescoala2_5 intalnirescoala2_6 intalnirescoala2_7 intalnirescoala2_8 intalnirescoala2_9 intalnirescoala2_10 intalnirescoala2_11 intalnirescoala2_12

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.