„Eu aştept ca Ministerul Transporturilor, prin CNADNR, să continue demersurile, să-şi rezolve problema cu avizul de mediu şi celelalte, dar vă daţi seama cât de entuziaşti pot să fie cei de la CNADNR cu centura ocolitoare a Bistriţei”, a spus Creţu.
Întrebat dacă şi-a pierdut entuziasmul, primarul a răspuns că el crede că lucrarea respectivă este „extrem de importantă pentru oraş”.
„Faptul că se va realiza sau nu, asta o putem numi încredere, iar dacă vreţi să spuneţi că mi-am pierdut o parte din încredere, vă dau dreptate”, a mai spus Ovidiu Creţu.
Încă din timpul guverbării PDL, primarul ovidiu Creţu a lansat ideea construcţiei la Bistriţa a unei variante ocolitoare a oraşului care să treacă prin apropierea Parcului Industrial Bistriţa Sud, Pădurea Codrişor şi să se intersecteze cu DN 17 undeva la Unirea. În 2011, edilul spune că, în 2012 „trebuie să înceapă lucrările”. Nu s-a întâmplat însă aşa. La începutul anului 2013, primarul spunea: „trebuie să aprobăm Planul Urbanistic General după care Ministerul Transporturilor poate să-şi facă treaba. Suntem contracronometru, dacă până în vară lucrarea nu se va contracta, putem să o uităm”.
În toamnă, Consiliul Local, cu majoritate USL (PSD şi PNL) a votat în favoarea organizării în 29 septembrie 2013, la Bistriţa a unui referendum local în care cetăţenii au avut de răspuns la două întrebări: 1. „Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrişor-Complex Wonderland-intrarea în DN 17?” şi ”Sunteţi de acord cu menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu?”
La referendum au participat însă 10.554 de persoane, adică 13,86% din numărul celor înscrişi pe listele electorale. La prima întrebare ”Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa Sud pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17?”, 6.124 au răspuns ”Da” (58,02%), iar 4.281 au răspuns ”Nu” (40,56%), 149 de voturi fiind nule (1,41%). La întrebarea ”Sunteţi de acord cu menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu?”, au răspuns cu ”Da” 9.221 (87,36%) şi cu ”Nu” 1.161 (11%), 172 de voturi fiind nule (1,62%).
Deşi referendumul, pentru organizarea căruia s-au cheltuit 180.000 de lei a fost declarat „invalid”, primarul a interpretat în felul lui rezultatele, spunând că majoritatea celor care au participat la vot s-au declarat pentru realizarea centurii ocolitoare.
În data de2 9 martie a.c., preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Florin Chereji, a spuscă organizaţia pe care o conduce intenţionează să se îndrepte împotriva Consiliului Local Bistriţa şi să le ceară consilierilor să plătească din buzunarele proprii banii cheltuiţi inutil pentru un referendum invalid, respectiv 180.000 de lei.
În 2 septembrie 2013, Consiliul Local Bistriţa a aprobat, în şedinţă extraordinară, cu 11 voturi “pentru” (PSD, PNL, PP-DD, UDMR) şi 7 “împotrivă” (PDL, PER), proiectul privind organizarea unui referendum în vederea consultării cetăţenilor cu privire la probleme de interes local: oportunitatea construirii unei variante ocolitoare a oraşului şi păstrării străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală. Iată cum au votat aleşii: Antal Attila (UDMR) – pentru, Marius Armean (PNL) – pentru, George Avram (PSD) – pentru, Alexandru Bria (PSD) – pentru, Maxim Gagea (PER) – împotrivă, Sorin Hangan (PNL) – pentru, Narisa Ilieş (PDL) – împotrivă, Andrei Kozuk (PSD) – pentru, Filip Moisil (PDL) – împotrivă, Vasile Moldovan (PDL) – împotrivă, Iosif Molnar (PSD) – pentru, Gelu Muthi (PNL) – pentru, Constantin Rus (PSD) – pentru, Mihai Sărmăşan (PDL) – împotrivă, Alin Seserman (PDL) – împotrivă, Camelia Tabără (PSD) – pentru, Florin Taloş (PP-DD) – pentru, Alexandru Toniuc (PER) – împotrivă.
Costurile variantei ocolitoare Bistriţa Sud de 14,58 de km au fost estimate la 174 de milioane de euro. În proiect sunt prevăzute lucrări de consolidare a Dealului Codrişor în valoare de 69 de milioane de euro.
Deocamdată nu avem informaţii potrivit cărora aleşii care au votat în favoarea referendumului să fi plătit din buzunarele proprii banii cheltuiţi inutil.
In anul 2015 se va organiza un nou Referendum cu intrebarea : ” SUNTETI de ACORD SA-L DEMITETI pe PRIMARUL ( incapatanat si arogant) O. T. CRETU „
Evident dupa unii nu avem nevoie de centura ocolitoare… Va doresc acestora sa mergeti in fiecare zi de cateva ori de la sieu pana la unirea sa vedeti ce frumusete de trafic! Saraciii de voi ce gandire aveti!