Blocul social nr. 8 din Viişoara, unde a izbucnit un incendiu în noaptea de vineri spre sâmbătă, a rămas aproape descoperit, funinginea s-a scurs pe pereţi, iar casa scării şi apartamentele de la etajele superioare s-au umplut de apă. Abia dezmeticiţi după o noapte de coşmar, locatarii celor două scări au acuzat Primăria Bistriţa de neglijenţă întrucât, au spus ei, municipalitatea nu a reacţionat la semnalele de alarmă pe care mulţi dintre ei le-au tras de-a lungul timpului în legătură cu situaţia unor chiriaşi.
Oamenii susţin că tot dezastrul a pornit de la un apartament în care locuiesc trei copii nesupravegheaţi a căror mamă a plecat în Spania. Potrivit unora dintre vecini, acolo se adună şi alte persoane care se droghează.
Leonida Puşcaş, care locuieşte la etajul al treilea al blocului nr. 8, exact pe scara unde a izbucnit incendiul, a declarat pentru Timp Online că a făcut mai multe sesizări la Primăria Bistriţa în legătură cu vecinii săi, dar nu l-a băgat nimeni în seamă.
„Aici pe scară sunt mulţi aurolaci. La apartamentele 12,13, 14 şi 15 locuiesc. Nu sunt doar copii, sunt şi tineri, şi adulţi. Dacă vă uitaţi pe jos găsiţi numai pungi din care trag pe nas. Când m-am dus la Primărie şi am făcut n hârtii că acolo sus stau numai aurolaci, nu m-a băgat nimeni în seamă. Cineva din Primărie mi-a spus că nu au cum să stea ei planton lângă uşă. Eu cred că s-au drogat şi nu mai ştiu ce au făcut. În apartamentul respectiv (din care a izbucnit incendiul -n.r.) stau mulţi. Nu se ştie numărul. Ar trebui să meargă cineva la apartamentul 13 să vadă câţi de acolo au acte. Dacă intraţi acolo vă cruciţi, nu au lumină, mama copiilor e plecată în Spania. E dezastru ce se întâmplă aici”, a spus Puşcaş.
O altă femeie a declarat că focul a izbucnit într-un apartament în care locuiesc nişte copii cu vârste între 4 şi 14 ani. „Sunt nişte copii lăsaţi fără părinţi, parcă două fete şi doi băieţi. S-au făcut sesizări la Primărie şi nu s-a luat nicio măsură. Eu cred că aceşti copii ar fi trebuit să fie luaţi în grijă de Protecţia Copilului”, a spus ea.
Contactat în legătură cu acest subiect, primarul Ovidiu Creţu a declarat: „Am fost de dimineaţă să văd ce se întâmplă. Blocul este asigurat, avem asigurare pe toate blocurile noastre, dar nu asta este cea mai gravă problemă. Aceasta este o problemă chiar minoră care se va rezolva când se va rezolva. Asiguratorul va suporta cheltuielile pentru reparaţii. Incendiul s-a perpetuat pentru că a fost o şarpantă din lemn care, chiar dacă a fost ignifugat, şi-a dat drumul focul şi a ars repede. A păstruns pe sub polistiren. În sfârşit, nu pot să comentez eu asta. Pompierii trebuie să ne spună cauza incendiului. Noi ne ocupăm ca oamenii aceia să primească adăpost şi hrană şi meseriaşii să înceapă să lucreze la beranşarea celorlalţi fiindcă ceilalţi de la etajele 2, 1 şi parter stau acum în frig. Am găsit înţelegere şi la Inst Nistor şi la Electro Ursa. Au trimis oamenii acolo să verifice gazul şi reţelele electrice să putem da drumul la utilităţi la etajele infertioare, mai puţin etajul 4. Pe cei de la ultimul etaj îi ducem pe o parte la Centrul de cazare pentru persoanele fără adăpost, iar două familii le mutăm în două garsoniere sociale pe care le avem libere”.
Referitor la situaţia copiilor de la care ar fi plecat incendiul, edilul Bistriţei a spus: „Noi am sesizat Protecţia Copilului în legătură cu situaţia lor. Nu pot să spun însă că a pornit de la ei. Cei de la ISU nu mi-au dat mie un raport ca să ştiu de unde a plecat incendiul. Nu pot comenta situaţia aceasta. Acolo erau, într-adevăr trei copii într-un apartament. Mama lor plecase în Spania. Când a plecat şi cum a plecat nu ştiu pentru că de o lună a fost la mine în audienţe. Nu ştiu dacă vor suporta consecinţe dacă se dovedeşte că de la ei a plecat focul. Ce pot spune acum este că au fost predaţi Protecţiei Copilului”.
În condiţiile în care s-au petrecut diverse întâmplări cu caracter dramatic în blocurile sociale, l-am întrebat pe primarul Ovidiu Creţu dacă domnia sa crede că ar trebui revizuite criteriile de repartizare a locuinţelor sau sporite măsurile de siguranţă în aeste zone. „Nu! It’s happening! Accidente se întâmplă. S-au întâmplat şi în blocurile din oraş, explozii de butelii, etc., şi au fost oameni absolut serioşi şi rezonabili. Accidente se întâmplă că sunt accidente. Nu am ce să comentez. Sigur că nu e bine că au rămas acolo singuri trei copii, dar nu pot să comentez până nu am toate informările de la cei abilitaţi”, a spus Ovidiu Creţu.
Intrebare : Stiu cetatenii din blocurile sociale ce inseamna (IT`S HAPPENING) ? Au traducator asigurat ?
Se știe că în blocurile sociale stau oameni de nimic, așa că ar fi bine să tacă! să nu dea vina pe primărie! primăria le-a dat un adăpost iar ei nu au fost înstare să aibă grijă de el.
nici răchita nu-i ca pomu, veac !
Cretu e un batranel simpatic . El nu poate sa comenteze , el nu poate sa se pronunte , el nu stie nimic pana nu va obtine nu stiu de informatii
. Pai daca nu poti nimic de ce nu taci nenea Cretu ? Sau de cenu te duci matale in pensie sa-ri plimbi linistit stranepotii prin parcul pe care ai dat 3 milioane de euro , fix de 3 ori mai mult decat merita lucrarea .
PRIMA DATA SA TE INVETI SA SCRII!! Si nu vad de ce nu va place parcul ? Moldovan nu a facut NIMIC ptr Bistrita . De ce` cand se face ceva bun,trebuie sa fie cineva Chitra ?luci
Paradoxul de la ISI este ca la AUTORIZARE cer ca elementele de lemn, sarpantele, sa fie IGNIFUGATE DE FIRME DE CASA… si culmea IGNIFUGAREA NU PREZISTA NICI O SIGURANTA…. e praf in ochi sa nu vezi cand dai banii. Tot asa cum s-a prezentat ca polistirenul ignifugat nu arde!!!!
bine ca n-a folosit „shit happens”
eleganta exprimare ..
Domnul primar nu e batranel sa-fie rusine,e inca f.viril daca nu crezi intreaba unele salariate si o sa-ti confirme acest fapt. Nu te mai lega de ani lui.