Actualitate

Dezbatere publică la Turnul Dogarilor. Agenda ”Societății Civile Bistrițene” în luna ianuarie

ACTUALIZARE ”Societatea Civilă Bistriţeană” organizează o dezbatere publică având ca temă ”Ce facem cu Turnul Dogarilor? Unde facem urgent skatepark-ul? Cum putem utiliza punctele termice dezafectate? Ce putem face pe terenul alăturat Turnului Dogarilor cumpărat recent de Primăria Bistriţa?”, a anunțat pe Facebook prof. Florin I. Bojor, care va candida independent la Consiliul Local.

Întâlnirea are loc marți 19 ianuarie, la ora 20.00, la Turnul Dogarilor.

”Dragi cetăţeni, pentru societatea civilă luna ianuarie este cea mai aglomerată ca evenimente, căci în luna aceasta se dezbate şi se votează cheltuirea banilor pe 2016. Apoi, la început de an revin toate problemele nerezolvate din anii anteriori. Ştiu că fiecare avem atâtea probleme şi obligaţii personale de rezolvat, iar administraţiile ştiu asta… De aceea, vă rog frumos să faceţi imposibilul şi să participaţi fizic, activ, paşnic, democratic, cu bun-simţ la toate acţiunile importante pentru comunitatea noastră. Împreună construim societatea civilă bistriţeană! Marţi, 19 ianuarie 2016, ora 20:00 în Parcul Municipal din Bistriţa întâlnirea pentru dezbaterea publică: Ce facem cu Turnul Dogarilor? & Unde facem urgent skatepark-ul? Joi, 21 ianuarie 2016, ora 14:00 şedinţa Consiliului Local Bistriţa; (Nu se ştie încă data) dezbaterea publică pe Bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016; (Pe surse) 27 sau 28 ianuarie 2015 votul în Consiliul Judeţean BN pe bugetul judeţului pe anul 2016; (Nu se ştie încă data) votul în Consiliul Local Bistriţa pe bugetul oraşului pe anul 2016. Dacă vrem să avem viitor în Bistriţa-Năsăud trebuie să ne implicăm!”, a anunțat Florin Bojor

Mai mulți bistrițeni, printre care prof. Florin I. Bojor și mediatorul Răzvan Cîtu, au făcut o ”reclamație publică” transmisă Ministerului Culturii şi Direcţiei de Patrimoniu a judeţului Bistriţa-Năsăud: ”La Bistrița, Primăria va turna tone de beton peste istorie”: ”Nu ştim din ce motiv, Primăria Bistriţa a ales acest spaţiu istoric pentru skatepark, atâta vreme cât Bistriţa are foarte multe puncte termice dezafectate unde se poate face un astfel de skatepark cu facilităţi multiple după modelul de succes din Baia Mare. Vă mai semnalăm faptul că Primăria Bistriţa a accesat câteva milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Bistriţa şi nu înţelegem cum singurul turn din vechea cetate medievală va fi în curând asediat de tone de beton. Inclusiv comuniştii au respectat acest spaţiu vital turnului Dogarilor şi înţelegerii istoriei Transilvaniei şi nu au construit nimic acolo. Acum, democraţii care se afirmă iubitori de istorie nu exploatează latura turistică a acestui monument istoric, ci îl betonează”.  Mai multe detalii aici.

Primarul Ovidiu Crețu a declarat: ”Nu țin cu dinții de nimic, nu practic acest sport, dar mai mulți tineri au venit la mine în toamnă și am căutat împreună cu ei o zonă în care să-l facem. Eu am propus Wonderland, pentru că acolo avem terenuri suficiente, dar mi-au spus că este departe și că este nevoie de unul în zona centrală. Ei mi-au dat soluția acelui teren privat. Am cumpărat terenul, vom face demersurile necesare. Noi nu construim pe Turnul Dogarilor sau lângă Turnul Dogarilor, acesta are un teren care aparține Bisericii Evanghelice și care este teren de protecție. Celălalt teren este un teren privat, pe care cetățeanul respectiv putea să construiască el altceva în condițiile legislației din România. Am dorit să mergem pe linia de a construi noi un loc unde tinerii care practică acest sport să se poată desfășura”.

În 23 decembrie 2015, Consiliul Local Bistrița a aprobat cumpărarea, cu 84.000 de euro, a unui teren de 750 mp pe str. Dogarilor nr. 18A, proprietatea familiei Sever și Parasca Andronesei. Municipalitatea are în vedere amenajarea unui Skate Park pe terenul aflat lângă Turnul Dogarilor, spre Parcul Municipal, după cum Timp Online a scris aici. ”Avem nevoie de avizul Ministerului Culturii, dacă nu îl vom primi vom vedea ce destinație îi vom da, dar vrem să amenajăm acolo un Skate Park. Avem nevoie de proiect și de autorizație de construire. Voi încerca să-l fac în șase luni, dar în hățișul în care mă învârt nu știu dacă voi și reuși. Ministerul Culturii poate să ne refuze avizul și atunci va trebui să ne întâlnim să vedem ce facem”, a spus atunci primarul Ovidiu Crețu.

4 comentarii

  • Cădem in extrema aialaltă.
    Orice piatra – poarta broastelor (râioase ?!!) auzi vorbă – e monument istoric.
    Ce monument istoric e Casa de cultura , de nu te poti… in zona ei ? ; ce rau i-ar face Turnului (daca fizic nu i-ar face, si sunt solutii tehnice) , daca pe terenul viran – depozit de gunoaie din jurul lui – s-ar face ceva fain.
    Cum scoate unul capu cu o initiativă, hop cu lisata de monumente istorice, care ar trebui drastic revizuita si redusa.
    Jumatate centrul vechi al Bistritei este monument istoric seamănă (este) cu o vechitură putredă şi igrasioasă, venită dintr-o istorie trecută.
    Decât mult şi prost, mai bine mai puţin şi bun.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.