Actualitate Recomandări

Dezvoltarea infrastructurii de apă-canalizare în județ, 230 milioane euro, ”cel mai important proiect”

”Etapa a II-a a Masterplanului de apă și canalizare este cel mai important proiect pe care noi, împreună cu colegii primari, prin AGA Adi Apă-Canalizare, și cu Aquabis, vrem să îl ducem la bun sfârșit. Până acum a fost o muncă de Sisif, se fac eforturi de câțiva ani, au fost multe discuții, multe variante pentru documentații și suntem acum aproape de final”, a declarat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, într-o conferință de prezentare a studiului de fezabilitate pentru ”Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud”, investiție care va fi derulată de SC Aquabis SA și finanțată, se speră integral, cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Șeful CJ a menționat: ”Am încercat să obținem maximum, a fost o primă periere a documentației din care a căzut ceva, Autoritatea de Management și Jaspers au ridicat câteva probleme legate de eligibilitate, o să mai pice ceva în urma analizei”.

Director Aquabis, Ion Șandru, a precizat: ”Este o continuare a investițiilor făcute pe POS Mediu, care s-au raportat la localități cu mai mult de 10.000 de locuitori, acum ajungem la localități mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți la canalizare și 50 de locuitori la apă. Vrem să rezolvăm toate problemele din județ, dar cei care verifică de la Comisia Europeană, cei care dau banii au criteriile lor și nu fac niciun rabat, adică nu se pot depăși valorile de 1.000 de euro de locuitor la apă și 2.000 de euro de locuitor la canalizare. Am încercat să-i convingem că fiecare român își dorește să aibă apă și canalizare în secolul XXI”.

Ce prevede proiectul de 230,8 milioane euro, cu termen de finalizare anul 2023: 666 km rețele noi de distribuție apă și 46 km rețele reabilitate; 340 km rețele de aducțiune; 309 km rețele de canalizare noi și 16 km de rețele reabilitate; 9 surse de apă noi și 7 reabilitate; 6 stații de tratare noi și 4 reabilitate; 41 rezervoare de înmagazinare noi și 10 reabilitate; 4 stații de epurare noi și una reabilitată. Sunt vizate 52 de UAT-uri din Bistrița-Năsăud

Obiectivul general este îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud prin extinderea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți (termen tehnic, adică circa 3.200 de locuitori).

Stadiul proiectului: La data 1 martie, SC Aquabis SA a aprobat studiul de fezabilitate pentru viitoarele propuneri de investiții. Aplicația de finanțare, studiul de fezabilitatesunt în lucru la consultant, urmând a fi transmise după obținerea tuturor avizelor solicitate prin certificatul de urbanism. S-a convenit cu Autoritatea de Management să se solicite 12 certificate de urbanism pentru fiecare contract de lucăari, 11 certificate de la Consiliul Județean și unul de la Primăria Bistrița. Până în prezent s-au ridicat cele 11 certificate de la Consiliul Județean și urmează ca în zilele următoare să se ridice și cel de la Primăria Bistrița. Consultantul a început pregătirea documentațiilor pentru a fi depuse la beneficiarii de utilități, conform solicitarilor din certificatul de urbanism. După obținerea certificatului de urbanism de la Primăria Bistrița se va depune și pentru autorizația de mediu, proces care durează aproximativ 3-4 luni. Aprobarea aplicației de finanțare se va face doar după ce sunt obtinute toate avizele, inclusiv cel de mediu, însă până iatuncia toate documentele trebuie să fie finalizate și acceptate de AM si Jaspers.

Contractul de finanțare ar putea fi semnat în toamnă, după care să se demareze procedura de licitații pentru execuție.

Infrastructura de apă și canalizare realizată în prima etapă a Masterplanului: 474 milioane lei (103 milioane euro): 238,7 km rețea de distribuție și aducțiune apă; 97 km rețea de canalizare, 8 stații de tratare a apei potabile și a apelor uzate; 10.573 de locuințe branșate la rețeaua de apă și canalizare, 134.101 beneficiari

Lucrări fazate din Masterplan, etapa I: două contracte de lucrări semnate în luna aprilie care cuprind 16 km rețele de alimentare cu apă, 10,6 km rețele de canalizare și 1516 racorduri și branșamente în: Rebrișoara, Năsăud, Salva și Telciu. Valoare totală: 3,7 milioane euro; un contract de lucrări în achiziție publică care prevede 13,1 km rețele de alimentare cu apă, 18,4 rețele de canalizare, 2406 racorduri și branșamente.

2 comentarii

  • Domnilor, cand veti avea in vedere actualizarea retelei de canalizare in Bistrita.
    Investiti in mediul rural, asa cum ne impune EU dar, uitati ca reteaua de canalizare a Bistritei e suprasolicitata. La cea mai mica ploaie subsolurile si beciurile sunt inundate.
    Cum ne protejati ?
    Stiu ca reabilitarea retelei de canalizare nu are un impact vizual puternic dar este ceva extrem de important pentru bunul mers al unui oras.
    Deci care este planul Aquabis, CJ BN si al Primariei Bistrita pe aceasta tema ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.