SC Stern&Co SRL s-a înfiinţat în 2005. Pe pagina sa web, compania se laudă că este “renumită pentru concepţia ultramodernă, materialele de construcţii de ultima oră, oferind 20 de ani garanţie pentru toate lucrările sale. Beneficiind de o experienţă îndelungată pe piaţa germană, Stern& Co şi-a concentrat atenţia asupra oraşului Bistriţa, unde a realizat o serie de construcţii de locuinţe, clădiri de birouri, hale, spaţii comerciale, garaje, locuri de parcare şi de joacă”.
Denumirea cu iz străin, dar şi inserarea cuvântului “german” tot în al doilea rând a indus în eroare multă lume din Bistriţa amatoare de o locuinţă nouă. Oamenii au luat credite şi au plătit avans pentru locuinţe construite pe strada Zimbrului, a Cantonului, Compozitorilor, dar şi pe Pescarilor sau Libertăţii, dar s-au trezit cu diverse probleme legate de starea juridică a acestor imobile sau de felul în care le-au fost predate.
În decembrie 2012, la cererea Băncii Transilvania SA Sucursala Bistriţa, în calitate de creditor, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis intrarea în insolvenţă a SC Stern&Co SRL şi a numit administrator judiciar provizoriu pe RTZ & Parteners SPRL Cluj Napoca, cu sediul în Cluj. Dosarul s-a plimbat între Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Curtea de Apel Cluj, în afară de Banca Transilvania constituindu-se părţi în dosar Banca Carpatica, Danger Andreas Alkis, Adrian Baciu, Romaniţa Baciu, SC Belgodi SRL Bistriţa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud pentru o creanţă de 5000 de lei, SC Reinwestfahlen SRL, SC Simsons Distribution SRL Cluj-Napoca şi alţii.
Între timp, Georg Herman Stern, tatăl lui Tino Stern, managerul firmei, cel care a contribuit la înfiinţarea societăţii cu suma de 1,5 milioane de euro a decedat, iar fiul lui, moştenitor legal, a cerut înscrierea la masa credală cu o creanţă chirografară de 6.818.100 lei (echivalentul a 1.500.000 euro, la cursul de schimb BNR de la data deschiderii procedurii insolvenţei).
Potrivit Buletinului procedurilor de insolvenţă nr. 12965 din martie 2013, la sediul administratorului judiciar au fost înregistrate mai multe cereri formulate de către persoane sau firme care au cumpărat de la SC Stern&Co SRL diverse imobile şi care s-au trezit fie că nu le aparţin, fie că se află în diverse situaţii incerte din punct de vedere juridic.
Astfel, potrivit sursei citate, bistriţeanca Romaniţa Baciu, care a cumpărat un apartament din blocul construit de SC Stern&Co SRL pe strada Zimbrului, a cerut lichidatorului judiciar “să procedeze la executarea obligaţiilor asumate de către debitoare prin antecontractul de vânzare cumpărare încheiat la data de 17.05.2010 pentru imobilul apartament nr. 18, situat în Bistriţa, str. Zimbrului, nr. 7, sc. B, etaj IV”. Iată ce i-a răspuns acesta: “Având în vedere faptul că în conformitate cu extrasul CF şi cu menţiunile reprezentanţilor debitoarei, s-a dovedit că SC Stern&Co SRL nu este proprietara apartamentului nr. 18, situat în Bistriţa, str. Zimbrului, nr. 7, sc.B, etaj IV”. Ca urmare, administratorul judiciar i-a solicitat Romaniţei Baciu comunicarea unui punct de vedere cu privire la „aspectul proprietăţii imobilului şi de asemenea să indice administratorului judiciar care este situaţia actuală a posesiei şi folosinţei pe care se afirmă prin cererea formulată că le ar exercita asupra imobilului”.
Următoarele persoane: Danger Andreas Alkis, Roxana Mihaela Buhai, Nicolae Florian Vaida şi Gheorghe Pop au cerut, la rândul lor, administratorului judiciar intrarea în legalitate în privinţa contractelor de vânzare-cumpărare încheiate la notari în formă autentică şi transferul proprietăţii de la Stern&Co SRL. Administratorul judiciar le-a răspuns că nu poate face acest lucru. Unii s-au adresat instanţei.
O firmă, SC Belgodi SRL, a solicitat executarea obligaţiilor asumate de către SC Stern&Co SRL prin promisiunea de vânzare-cumpărare autentificată de către BNP Asociaţi Bria şi încheierea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică, dar a primit acelaşi răspuns ca şi SC Simsons Distribution SRL. Răspunsul administratorului judiciar a fost că se a flă în imposibilitate de a proceda la încheierea în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare. Tot în acelaşi document se arată că SC Reinwestfahlen SRL a cerut şi ea perfectarea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică şi transferul unei proprietăţi de la Viişoara. Primind răspuns negativ, s-a adresat instanţei.
Aşadar, toate aceste persoane, au dat bani pentru o casă nouă şi s-au ales cu numeroase probleme. „Suntem disperaţi. Situaţia blocului de pe Zimbrului este foarte gravă. Suntem purtaţi dintr-o parte în alta şi nu ştim ce să mai facem”, ne-a declarat unul dintre locatarii blocului construit de Stern&Co. Aşadar, atenţie mare de la cine cumpăraţi apartamente noi şi care este situaţia juridică a firmei respective. Degeaba daţi bani mulţi pe ceva ce, în final, vă treziţi că nu vă aparţine.
Cristiana Sabău
cine a avut ochi sa vada ce am scris acum ceva timp in urma [cam 3 ani] acum era mai fericit . poate . oricum este o mare prostie sa te ingropi in datorii pe 25 de ani , ptr. o cusca de beton sau caramida , si asta pe foarte multi bani , asa de prost ca vrea omul . dar stiti vorba aia ca :mandria si prostia se platesc .
aici oarecum incerci sa gandesti modern, pe stil european, cum ar veni. degeaba insa, cultul proprietatii este mult prea bine impamantenit la noi, iar problema chiriilor nu este pusa la punct, ca sa zic asa, motiv pentru care, inca la noi in Bistrita, este mai bine sa te ingropi in datorii pe 25 de ani pt o cusca de beton!
dupa razboi …indicele BERT era mai mare atunci decat acum cand e in crestere… nu?
Acest proiect a avut aprobarea consiliului local si o autorizatie de construire?????
Te-ai trezit si tu,stupefiatule? Ce legatura are………..
ady…vrei sa-ti traduc?……….daca nu avea autorizatie atunci fraierii s-ar fi prins mai repede!!!!!!
si cu autorizatie sau fara tot asa ramin .
Detinem un apartament pe Cantonului, cumpărat de la aceasta firma. Este un apartament spatios si bine lucrat. Nu am avut nici cea mai mică problema cu aceasta firma.