„Legea 38 a fost publicată, urmează procedura de punere în aplicare și, în termenul cel mai scurt, se va aplica. Urmează să se facă teste la nivelul întregului sistem MAI. Se vor crea anumite situații similare celor care își desfășoară activitatea personalul respectiv. E investigatorul sub acoperire care va fi folosit”, a declarat Gabriel Constantin.
El a precizat că, din punctul său de vedere, Poliția Rutieră reprezintă o structură mai „vulnerabilă” în ceea ce privește riscul ridicat la comiterea faptelor de corupție din cauza relației directe cu cetățeanul.
„Un angajat al MAI își dă acordul pentru a fi testat în ceea ce privește integritatea sa profesională. Acest aspect e prevăzut în statutul polițistului și în jurământul de credință. Testele de integritate se realizează de DGA, iar în situația în care vom constata aspecte de natură penală vom sesiza organele de cercetare competente”, a spus Constantin.
El a explicat că deja s-au făcut instruiri la nivelul MAI în ce privește aceste teste de integritate, scopul DGA fiind acela de a determina un comportament integru.
„Noi trebuie să conștientizăm și cetățeanul fiindcă, în multe situații, el e cel care face primul pas și propune o anumită sumă de bani ca acesta să închidă ochii pentru a nu dispune măsuri legale”, a declarat Constantin.
El a menționat că, în 2010, pentru acte de corupție au fost cercetate un număr de 3752 de persoane din care 1656 provenea din structurile MAI, mai multe față de anii precedenți.
„Din Poliția Română au fost 222 de învinuiți, din Poliția de Frontieră – 38, din Jandarmeria Română un număr de nouă, de la Pompieri – 69, administrație publică – 19, alte structuri MAI – 19 funcționari”, a declarat el.
Comisarul șef Gabriel Constantin a spus că printre învinuiți s-au numărat și 21 de polițiști de la Poliția Rutieră, din care trei ofițeri și 18 agenți de ordine.
Adaugă comentariu