Sănătate

Diabetul, o boală a secolului de care suferă şi şapte mii de bistriţeni

14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului. 346 milioane de persoane au diabet zaharat în întreaga lume. În anul 2004 aproximativ 3,4 milioane de pacienţi au murit datorită diabetului. Mai mult de 80% din decesele cauzate de diabet s-au înregistrat în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Statiosticile OMS arată că decesele prin diabet se vor dubla în perioada 2005-2030.

Cauzele apariţiei diabetului: Creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip 2. Riscul apariţiei diabetului zaharat tip 2 este de 20-40 de ori mai mare la obezi faţă de normoponderali. Scăderea în greutate cu 7-10% din greutatea iniţială reduce la jumătate riscul de a face diabet. Tratarea hipertensiunii arteriale, a dislipidemiilor şi controlul nivelurilor de glucoză sangvină reduce riscul dezvoltării complicaţiilor şi încetineşte progresia celor existente. Studii pe eşantioane mari de populaţie în China, Canada, SUA şi o serie de ţări europene sugerează faptul că reducerea moderată a greutăţii corporale, precum şi mersul pe jos timp de o jumătate de oră, practicat zilnic, reduc incidenţa diabetului.

Regimul alimentar este de o importanţă primordială în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El nu numai că ajută la echilibrarea glicemiei, dar contribuie şi la evitarea complicaţiilor acute ale diabetului – hipoglicemia sau hiperglicemia şi, pe termen lung, reduce riscurile de boli cardiovasculare, renale, neurologice sau oculare.

În concluzie, atât prevenţia cât şi tratarea diabetului trebuie să includă: păstrarea unei greutăţi corporale normale; exerciţiu fizic zilnic; nutriţie corectă printr-o alimentaţie corectă; eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică (reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte; înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline; evitarea alimentelor prăjite în ulei); creşterea consumului de legume şi fructe proaspete, precum şi de cereale integrale (înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară; cereale integrale la masa de dimineaţă şi seară; evitarea pastelor, produselor făinoase din faină albă şi reducerea dulciurilor şi prăjiturilor, precum şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr).

În acest context, populaţia trebuie educată pentru a avea un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie moderată cu legume, cereale, fructe, cât mai puţine grăsimi, dar şi renunţarea la fumat şi, un lucru foarte important, cât mai mult exerciţiu fizic, incluzând şi mersul pe jos. Din cauza caracterului său cronic şi a severităţii complicaţiilor, diabetul este o boală costisitoare nu doar pentru individ, ci şi pentru familia acestuia, dar, mai ales, pentru autorităţi.  În cadrul larg al bolilor non-transmisibile, diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu 4 comportamente cu risc pentru sănătate: fumatul, sedentarismul, consumul de alcool şi alimentaţia nesănătoasă. Aceste comportamente conduc la schimbări metabolice şi fiziologice importante cum ar fi: hipertensiunea arterială, supraponderea sau obezitatea, hiperglicemia, hiperlipidemia.

Factorii de risc: Există dovezi convingătoare că grăsimile saturate şi  grăsimile  trans  cresc  riscul de boli cardiace coronariene iar  înlocuirea cu grăsimi monosaturate şi  polinesaturate  reduce riscul. Există, de asemenea, dovezi că riscul de diabet zaharat tip 2 este direct asociat cu consumul de grăsimi saturate şi grăsimi trans şi invers asociat cu grăsimile polinesaturate din surse vegetale.

În 2008, prevalenţa globală a colesterolului total a fost crescut la 39% în rândul adulţilor   (37 % pentru bărbaţi şi 40 % pentru femei) . La nivel global, valoarea medie a colesterolului total s-a  schimb în perioada 1980 şi 2008, scăzând cu mai puţin de 0,1 mmoli/L / decada, la barbati si femei.  Prevalenţa colesterolului total crescut, a fost mai mare în regiunile OMS europene, ( 54 % pentru ambele sexe), urmată de regiunile OMS americane (48% pentru ambele sexe). Regiunile OMS africane si cele din  sud-estul asiei, au cel mai scazut procent (23% respective 30 %).

Prevalenţa   colesterolului total ridicat,  a crescut semnificativ în funcţie de nivelul de trai al ţării. În tarile cu nivel de trai scăzut, aproximativ un sfert din adulţi au colesterolul total crescut iar în ţările cu nivel de trai scăzut spre mediu , aproximativ 30 % dintre adulţii de ambele sexe. În ţările cu nivel de trai ridicat, peste 50 % dintre adulţi au un nivel crescut al colesterolului total,  mai mult de dublu faţă de adultii din ţările cu nivel de trai scăzut.

Ce putem face

Controlul glicemiei. Multiple studii  au arătat beneficiile controlului glicemiei în rândul populaţie atât pentru diabetul de tip 1, cât şi pentru cel de tip 2.Descoperirea la timp a creşterii nivelului de Hb A1c chiar şi cu un procent, reduce riscul complicaţiilor microvasculare ( ochi, rinichi, sistem nervos) cu aproape 40%. La pacienţii cu tip 1 de diabet, tratamentul intensiv cu insulină pe termen lung scade riscul complicaţiilor cardiovasculare.

Controlul presiunii arteriale. Controlul tensiunii arteriale reduce riscul bolilor cardiovasculare sau AVC-urilor, în rândul bolnavilor de diabet cu 33% pana la 50%, iar riscul complicaţiilor microvasculare cu aproximativ 30%.În general, o scădere cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice , scade riscul complicaţiilor cu 12%.Reducerea tensiunii arteriale diastolilce de la 90 la 80 mm Hg, la persoanele cu diabet reduc riscul complicaţiilor majore cardiovasculare cu 50%.

Controlul lipidelor. Controlul LDL colesterolului şi menţinerea acestuia în limite normale, reduce complicaţiile cardiovasculare de la 20% la 50%.Prevenirea complicaţiilor la nivelul ochilor, membrelor şi rinichiului. Diagnosticarea la timp şi tratamentul cu lasser a retinopatiei diabetice poate reduce evoluţia spre pierderea totală a vederii cu 50% până la 60%.  65% dintre diabetici cu probleme de vedere pot fi ajutaţi prin prescrierea de lentile adecvate. O bună educaţie sanitară a bolnavilor cu diabet în ceea ce priveşte îngrijirea picioarelor şi riscurile piciorului diabetic, scade rata amputaţiilor cu 45% pana la 85%.Detectarea şi tratarea precoce a rinichiului diabetic, poate întârzia apariţia insuficienţei renale cu pana la 70%.

Tratamentul diabetului  Dieta, insulina şi medicamentele hipoglicemiante sunt baza tratamentului în diabet. Educaţia pacientului, cunoaşterea complicaţiilor şi ale riscurilor bolii, sunt factori importanţi în managementul diabetului şi ajută pacientul să ducă o viaţă normală. Pentru supravieţuire, pacienţii cu diabet de tip 1 trebuie să-şi injecteze toată viaţa insulină. Pacienţii cu diabet de tip 2 îşi pot controla nivelul glicemiei printr-o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice, scăderea în greutate şi medicamente orale hipoglicemiante. Doar unele cazuri de diabet de tip 2, în forme grave, beneficiază de tratament cu insulină. Medicaţia individuală a diabetului de tip 2 se schimbă frecvent pe parcursul bolii, în funcţie de nivelul glicemiei şi apariţia complicaţiilor. Majoritatea pacienţilor cu diabet trebuie să ia şi medicamente pentru controlul colesterolului şi al tensiunii arteriale.

Prevenţia sau întârzierea apariţiei diabetului de tip 2. Programele de prevenţie a diabetului (conform studiilor efectuate pe eşantioane mari populaţionale), arată că schimbarea stilului de viaţă prin adoptarea unei alimentaţii sănătoase, exerciţii fizice, scăderea în greutate, reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 cu 58%, într-o perioadă de 3 ani. Reducerea riscului este de pana la 71% la persoanele peste 60 de ani. Tratamentul cu antidiabetice orale ( metformin) reduce riscul cu 31% si este mai eficient la tineri (25-44 ani). Intervenţiile pentru prevenţia sau întârzierea apariţiei diabetului de tip 2 aduc şi o scădere semnificativa a costurilor medicale. Cercetările de specialitate au arătat că schimbarea stilului de viaţă este mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor medicale decât tratamentul medicamentos.

Ziua Mondială a Diabetului la Bistriţa În acest an  „Ziua Mondială a Diabetului” are în  centrul acţiunilor sale sloganul internaţional „Educaţie şi prevenţie în diabet” şi reprezintă conţinutul tematic al unei campanii demarată în 2009 şi care va dura până în anul 2013.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în anul 2010 se  găseau  în evidenţă un număr de 6555 de bolnavi de diabet, înregistrându-se 232 cazuri noi, în comparatie cu  anul 2011 când s-au înregistrat 451 de cazuri noi. Pentru anul trecut vorbim de 7370 cazuri  de diabet zaharat din care 2694 insulinodependenti, 4643 fara insulina si 33 cazuri la copii.

În acest context DSP Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu elevii voluntari de la Liceul cu Program Sportiv şi Liceul  Agricol Bistriţa, vor derulacampania„Diabetul – cheia este profilaxia”. Scopul campaniei vizează creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la: factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres); simptomele de debut ale bolii.

Obiectivul campaniei este prevenirea instalării diabetului şi controlul afecţiunii prin promovarea unui mod  de viaţă sănătos. Activităţile care vor fi  derulate sunt: tipărirea şi expunerea de postere în cabinetele medicale de toate tipurile (medic de familie, medicina muncii, şcolar, zona industrială); tipărirea şi oferirea de pliante prin distribuire stradală sau în incinta instituţiilor publice; mesaj vizual de atenţionare cu privire la diabet prin cercul viu creat de tinerii de la şcolile amintite mai sus în zona pietonală a oraşului în data de 14 noiembrie, ora 14.30; expunerea de afişe cu conţinut educativ în mijloacele de transport public; asigurarea cu materiale informativ-educative a şcolilor care promovează sănătatea prin poşta electronica.

Sursa: Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.