Actualitate

Diana Morar: Avem nevoie de o strategie energetică pe termen lung

”Asistăm zilele acestea la cele mai mari scumpiri de energie electrică și gaze naturale. Pentru temperarea prețurilor, Guvernul a venit cu soluții pentru clienții casnici care să atenueze impactul creșterii prețurilor. Acoperirea din bugetul statului a scumpirilor galopante este o soluție de moment și aceasta expiră la data de 31 martie 2022”, spune deputatul PNL Diana Morar într-o postare pe Facebook:

”România are nevoie de o strategie energetică pe termen lung, care să prevadă dezvoltarea de noi capacități de producție. Atâta timp cât există un dezechilibru în piață iar cererea de energie este mai mare decât oferta, prețurile vor continua să crească și vor determina scumpiri excesive la toate produsele.

Firesc ar fi ca, după aproape 20 de ani de când au fost înființate societățile comerciale private de distribuție a energiei electrice și mai apoi de furnizare (la unele dintre ele statul fiind acționar majoritar,) profiturile ”uriașe” despre care se discută atât de mult să fie investite în unități noi de producție. Au fost închise multe dintre unitățile de producție termoelectrică, dar guvernele care s-au succedat în acești ani nu au pus nimic în locul acestora.

De asemenea, se discută despre supraimpozitarea profiturilor furnizorilor de energie. Poate că ar fi mai bine să discutăm despre un proiect de țară, în care să stabilim ca aceste profituri, în următorii 5 ani sau poate 10 ani, să fie investite obligatoriu în capacități noi de producție a energiei electrice. Într-o societate energofagă, singura soluție este identificarea unor noi resurse de energie și investiția în producție. Scăderea TVA nu reprezintă o compensare a facturilor, iar alte asemenea măsuri nu sunt decât soluții temporare care vor fi suportate, pe termen lung, tot de către populație”.

12 comentarii

  • România a atins un record de consum de electricitate – 10.000 MW in 18.01.2021.
    Un parc eolian format din 333 mori de vânt a 3 MW bucata, producere 1.000 MW, costa 2 milliarder de euro si asigură 10% din necesarul de consum.

    Cel mai bine ar fi ca firmele private să construiască aceste parcuri eoliene. Tot firmele asigura finanțarea investiției, 2 miliarde de euro, prin vanzarea de acțiuni la Bursa de Valori,
    Cumpărătorii acțiunilor suntem noi, oamenii simpli din toată lumea.
    Cumpărăm acțiuni Vestas Wind Systems de exemplu, de pe telefonul mobil.

    Dar cine credeți ca investește 2 miliarde de euro in România, ca după aceea sa vina statul și sa le plafoneze prețurile, de nu își mai recuperează investiția .,

    • Eu as spune ca in atare conditii, statul e dator sa ia masuri. Si nu neaparat de compensare, ca nu ajuta pe termen lung.

    • Preturile de curent momentan numai sint asa de mici si ar merita si eoliene, doar ca legislatia este asa de stufoasa si acesul la retea de introducere este limitat din cauza sistemului invechit de distributie. Cum bine scrie si in articol problema este ca nu prea s–a investit in retea de distributie. Asa dejaba bagi eoliene, daca nu ai unde se bagi curentul in retea.
      Stiu ca si acum 10 ani deja era mai complicat se gasesti punct de acess pentru introducere curent in retea de cit locul unde sa plantezi panouri voltaice.
      Sunt convins ca intre timp au fost investitii zero in retea, dar au fost scos dividente cit incap.

    • În drumul spre mare am văzut foarte multe centrale eoliene, dar am înțeles că investiția nu este românească și deci beneficiarii sunt străini.

  • Avem nevoie de conducatori destoinici care se gandesc si la ce-i care ii pun in frunte, nu de papagali care ciripesc mult si isi construiesc colivii aurite !

  • Avem nevoie de scoatere pe linie moarta a tuturor partidelor politice pline de imbecili si trantori si gasita o noua forma de guvernare prin rotatie tot la maxim doi ani din care sa faca parte numai societatea civila cu adevarati specialisti cu scolile si facultatile facute la( ZI) nu online si prin telefon si pile.
    Cancerul Romaniei, lipsa de perspectiva si plecatul masiv din tara a creierelor valoroase se datoreaza partidelor politice organizate in stil MAFIOT.

  • Quijote trebuie sa iti dau dreptate, insa omul greseste toata viata cate ceva.
    Si eu am tras cartea proasta ca de atatea ori in politica.
    Imi cer tie scuze pt. cele descrise de tine.
    In 2024 nimeni sa nu mai voteze PV la primarie cu o singura conditie, daca preiau din nou acest partid cu invataturile de minte.

  • Toți românii au văzut și s-au crucit de minunata „strategie” pnl-istă !
    Dacă salvarea României se numeste Câțu ,Orban , Ciolacu sau galeria lui Simion , atunci ar fi bine să ne pregatim valizele de emigrare.
    Clasa politică românească a fost intodeauna putred de coruptă dar atât de slab pregatită profesional, ca acum ,n-a fost niciodată !

    • Lasă că rezolva psdeu, acordă voucher – e pt curent, voucher-e pt vacanța… Frecții la piciorul de lemn. Au guvernat atâția ani fără o strategie sănătoasă iar acum vin cu povești despre voucher-e și reduceri de TVA. Ne mulțumim să devenim o țară de asistați social. Degeaba fac tot felul de subvenții sociale, firmele plătesc prețuri istorice la energie și gaz și asta se reflectă tot în traiul zilnic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.