Actualitate

Diana Morar: Ziua Națională a Lecturii

Deputatul PNL Diana Morar este co-inițiator al unui proiect de lege pentru instituirea zilei de 15 februarie ca Zi Naţională a Lecturii, având ca obiectiv încurajarea lecturii şi recuperarea decalajului faţă de media Uniunii Europene.

”Inițiativa legislativă vine în contextul în care România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la consumul de carte. Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte. 68,5% dintre români nu au citit nici măcar o carte în ultimul an, 20% dintre români citesc o dată pe lună și doar 8% citesc zilnic. Din păcate, rata analfabetismului funcțional în România este de peste 40%.

Studiile de specialitate mai arată că lectura este un obicei sănătos, nu doar de relaxare sau îmbogățire a culturii generale, vocabularului și cunoștințelor. 6 minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%.

Toate acestea indică necesitatea unei strategii naționale pentru încurajarea lecturii.

Ziua de 15 februarie nu este aleasă întâmplător, aceasta fiind data naşterii a două mari personalități cu un rol fundamental în dezvoltarea școlii românești și în promovarea lecturii, atât prin operele lor cât și prin activitatea politică și socială: Titu Maiorescu și Spiru Haret.

De Ziua Națională a Lecturii vor fi organizate activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanţa lecturii în vieţile tuturor românilor, în special în formarea copiilor și tinerilor. Pentru clasele I-VIII, în ziua de 15 februarie orele de curs devin ore de lectură, în care cadrele didactice derulează împreună cu elevii activități de lectură, încurajare a cititului, concursuri și alte activități similare”, spune Diana Morar.

https://www.facebook.com/moraroliviadiana/posts/308896174128390

5 comentarii

  • Obisnuiam intr un timp, sa intreb copiii pe care-i aveam in tratament ,ce carte citesc acum sau care este ultima carte citita… Din zece copii ,cam trei… raspundeau! Cred ca, am sa reiau procedura! Importanta lecturii particulare este capitala pentru oricare individ! „”Ai carte,ai parte”‘! Cu respect,MNPop

  • Nu poti fi un model in sensul asta daca iti amintesti de lectura doar o singura data pe an. Apoi, politicienii sunt un exemplu deja clasic de oameni care nu mai citesc de multa vreme. Se vede atunci cand deschid gura…

  • D-le doctor , cu acelasi respect , va spun ca „parte” SIGURA ai numai daca te scrii in partid si nu in oricare , ci intr-unul aflat la putere .Pentru asta nu se cere lectura. La unele (cele mai multe) entitati lucrative se merge dupa perceptul : ” Carte multa nu se cere / Sa fii prost , sa ai putere…” Asta e ralitatea trista a zilelor noastre. Copiii citesc(fac lectura) pe telefoane , de unde pot afla tot ce-i intereseaza . Nu am nimic cu legea , cu doamna deputat si cu lectura. Copiii fac in genere ce vad in familie . Daca parintii citesc vor citi si ei . De fapt asta este adevarata scoala de acasa ! Un copil ai carui parinti nu dau doi bani pe carti le va urma exemplul , in ciuda legilor care stipuleaza o zi pe an pentru lectura …Imi vine sa rad gandindu-ma cu ce poate ramane un om (in cap!) dupa ce s-a „destresat” 68% , citind 6 minute , de exemplu din pliantul Kaufland .Cine dracu stie cand esti stresat suta la suta ? Vai , vai , cate poate inventa mintea omeneasca ! . Cititi , cititi , cititi ! Asa spunea si Lenin care dupa ce absolvise liceul (cu medalia de aur ) si nu mai avea de dat teze , a scris totusi (fara vreo obligatie) celebrele Teze din aprilie 1922 ce aveau sa schimbe o parte din lume , pentru mai mult de un secol. Asadar cititi , oameni buni , cartea va poate fi cel mai bun prieten. Cititi in fiecare zi , nu asteptati pana in 15 februarie !

  • Motto:
    „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”
    (Miron Costin- De neamul Moldovenilor)
    Lectura dezvoltă limbajul, contribuind la formarea unui nivel de cultura generala , dar este folosită și pentru comunicare sau în schimbul de informații și idei. Interacțiunea dintre text și cititor este modelată de cunoștințele, experiențele, atitudinile și limba comunității de unde provine cititorul, de poziționarea lui din punct de vedere cultural și social. Procesul de lectură necesită o preocupare continuă care se dezvoltă și rafinează în timp. În plus, cititul necesită creativitate și analiză critică. Lectura este un proces complex și de aceea nu poate fi limitată la a avea doar o interpretare sau două. Lectura nu are reguli concrete. Ea permite cititorilor să își creeze propriile interpretări. Aceast proces de interpretare permite o explorare profundă a textelor. Lectura este si un mijloc de relazare si trebuie sa devina o permanenta in viata omului , asa cum rezulta din versurile lui Tudor Arghezi: “Carte frumoasă cinste cui te-a scris/ Încet gânditã, gingaş cumpãnitã;/ Eşti ca o floare, anume înfloritã/ Mâinilor mele , care te-au deschis.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.