ACTUALIZARE Începând de vineri 15 mai, când se va încheia starea de urgență și se va intra în stare de alertă, nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din casă și a vă deplasa în interiorul localității.
”După 15 mai, românii vor circula fără acea declaraţie pe proprie răspundere în interiorul localităţii, dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate. Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem observa o scădere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
În ceea ce privește deplasările în afara localității, se va putea merge numai dacă există motive bine întemeiate, în caz de control oamenii putând da o declaraţie verbală însoţită de documente, cum ar fi actul de proprietate, a menționat ministrul.
”După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva, un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt motive întemeiate. Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate sau ceva. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica”, a precizat ministrul Sănătății.
Premierul Ludovic Orban a menționat: ”Decizia se va lua după declararea stării de alertă. Există două variante: menținerea declarației scrise sau pe telefon și, a doua variantă, ca persoanele oprite în filtre să declare scopul deplasării în afara localității. Ambele variante sunt în analiză, vom lua decizia cât de curând, după instituirea stării de alertă”.
Ulterior, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a nuanțat: ”Motivul temeinic rămâne, rămâne varianta declaraţiei scrise sau cea a declaraţiei verbale. Sunt adeptul declaraţiei verbale pentru că trebuie să facem acea trecere de conştiinţă de pe partea medicală pe cetăţeanul de rând. Dra putem avea în vedere şi cealaltă variantă, a declaraţei pe propria răspundere, decizia este a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Suntem într-un moment în care, dacă după două luni de zile nu am înţeles că într-adevăr a fost ceva deosebit cu care nu ne-am mai întâlnit şi nu s-a terminat, atunci s-ar părea că trebuie impuse şi alte restricţii, cum ar fi o declaraţie pe proprie răspundere pentru a părăsi localitatea. Sunt opinii în discuţie, CNSSU va fi cel care va decide. Personal mizez pe conştiinţa personală a fiecăruia şi atunci să ne putem să ne asumăm lucrurile pe care le facem. Noi evaluăm. În măsura în care vom vedea o reluare a transmiterii comunitare, dacă avem o creştere a numărului de cazuri noi şi în special în anumite focare, atunci ne gândim să reimpunem niște restricţii”.
Conform măsurilor de prevenire și control propuse să fie aplicate din 15 mai, deplasarea persoanelor între localităţi se poate face în următoarele situații:
- în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- în scop umanitar sau de voluntariat;
- realizarea de activităţi agricole;
- pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate;
- eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
- participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deces al unui membru de familie.
Sunt prevăzute și situații speciale în care puteți ieși din localitate:
- asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
- activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
- participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;
- pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
VEZI ȘI:
Totul mi se pare în final o gargară. La ieșirea din localitate mă pune să iau arhiva după mine. Ce declarație verbală, românul știe să mintă de îngheață apele și la o adică vinde și pe mă-sa. Din cele 13 motive, fiecare își poate alege una. Aici trebuie mers direct la obiect, să respecți toate procedurile încât să nu infectezi sau să fii infectat. Cine poate își scapă pielea cine nu o mierlește. Virusul trăiește și ne așteaptă. Să fiți sănătoși.
Ilegalități crase. Kkturi made in Romania. Act de proprietate doar la notar se arată conform legii, si CI indică acest fapt. Ilegalități. Personal în acest caz, dacă m.i se cere acționeaz în instanță. Ce urmează? Percheziții fără mandat? Confiscări?
Nu e nici stare de alerta. E la liber. PNL nu a depus legea la timp in parlament. :)))))))))
Va fi plin de covizi pesedisti la treaba prin teritoriu .
Alerta asta poate să ne țină în șah vreo 60 de zile, după care vai ! iacă un virus și mai tare vine peste proștii de noi ! Și iar stare de urgență, apoi iar stare de alertă, până falimentăm și ne țâcnim de tot ! Ăsta-i scopul ?! De când mor guvernanții de grija și mila boborului votant iar economia se duce de râpă ireversibil ?!