Actualitate

Vom plăti cu cel puțin 15% mai mult pentru apă și canal. Ion Șandru: Până se aprobă, ieșim din iarnă

Tarifele la apă și canalizare se vor majora anul viitor cu minim 15% așa încât vom ajunge să plătim cel mai probabil peste 10 lei/mc de apă potabilă și canalizare față de 8,62 de lei în prezent, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, managerul companiei de apă Aquabis, Ion Șandru, care a explicat de ce este nevoie de aceste creșteri.

Cele mai mari creșteri ale costurilor de producere a apei potabile și epurării acesteia sunt generate de explozia prețurilor la energie electrică, gaze naturale, carburanți, dar și la celelalte substanțe pe care Aquabis le utilizează în aceste procese tehnologice, a explicat managerul Aquabis, având-o alături pe Adina Neamțiu, director economic.

Prețul energiei electrice a crescut de peste opt ori. La începutul anului, Aquabis o cumpăra cu 217 lei/MWh, iar în urma licitației încheiate de curând s-a ajuns la prețul de 1815 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că firma, raportat la consumul său mediu anual, va trebui să plătească 25 de milioane de lei/an numai pentru energia electrică, ceea ce reprezintă 50% din ceea ce facturează pentru serviciile de apă și canalizare.

Prețul gazului a crescut la rândul lui de peste trei ori. Până acum, Aquabis plătea pentru gaz 223 de lei/mc, iar acum 700 de lei/mc. Firma folosește circa 200.000 de mc pe an fiindcă utilizează gaz la stația de epurare unde nămolul trebuie încălzit la 35 de grade. ”Ar fi nevoie de o cantitate mult mai mare dacă în procesul tehnologic nu ar rezulta biogaz care are cam 70% din puterea calorică a gazului metan. Utilizăm și biogazul respectiv și luăm gaz metan de la rețea doar atunci când nu avem biogaz”, a explicat Ion Șandru.

Sulfatul de aluminiu, necesar pentru tratarea apei cu turbiditate mare, s-a scumpit și el. Până săptămâna trecută, Aquabis îl cumpăra la 995 de lei/tonă, iar acum costă 1400 de lei/tonă. ”Sunt doi furnizori de sulfat de aluminiu în țară, unul la Oradea, cu care am avut noi contract, altul la Fundulea, care ne-a cerut 1800-2000 de lei/tonă. Avem nevoie de peste 1000 de tone/an. Dacă se utilizează sulfat, trebuie corectat ph-ul cu var, unde s-a mărit prețul de la 0,85 la 1,4 lei/kg. Cam 100.000 de kg de var utilizăm pe an”, a spus el.

În cazul în care apa nu este așa de încărcată, Aquabis utilizează policlorură de aluminiu care costa 2420 de lei/tonă, necesarul fiind de 150 de tone pe an. Noul tarif este de 3020 de lei/tonă. A crescut prețul și la clor de la 1,9 la 2,3 lei/tonă, necesarul fiind de 39.000 -40.000 de tone pe an. În stația de epurare, pentru deshidratarea nămolului se utilizează un polielectrolit căruia i-a crescut prețul de la 18,3 lei/kg a ajuns la 25 de lei/kg, necesarul fiind de 21 de tone pe an. Prețul carburantului a crescut la rândul lui cu circa 1 leu/litru, iar necesarul este 255.000 litri/an (1,8 milioane de lei/an). Prețul țevii de polietilenă a crescut cu 30%, la PVC între 40-60%. Pentru apa captată din râuri, Aquabis plătește la Apele Române circa 170.000 de lei/lună/apă brut.

”Pentru asta va trebui într-un viitor destul de apropiat să ne gândim ce facem cu tariful pentru că altfel nu putem acoperi în continuare toate aceste creșteri. Nu va fi o majorare de mâine. E imposibil. Mai întâi trebuie să justifici toate creșterile, să vezi cât este real mc de apă potabilă și mc de canalizare epurată, la care se adaugă transport, distribuție și alte cheltuieli. Va trebui să mergem la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu care avem contract semnat din 2020 pe POIM pentru alimentări cu apă plus canalizare în mediul rural și extinderi în orașe, unde valoarea contractului era de 202.500.000 euro. A fost reactualizat prețul materialelor, a cerut-o Jaspers, firma de consultanță a UE, s-au reactualizat prețurile, sunt mai mari cu 23%. Atunci confinanțarea noastră nu mai e de 60 de milioane de lei, ci ajunge la 75 de milioane de lei, iar pentru că trebuie să-i luăm cu împrumut, vom trece de 100 de milioane de lei. Vom vedea cine se încumetă să ne dea împrumut. Pe lângă acestea, mai avem de plătit două rate a câte 1,2 milioane de lei pe programul ISPA pentru împrumutul de la BEI, iar pe programul BERD pe POS Mediu avem patru rate a câte 1,1 milioane de lei fiecare. Cheltuielile sunt destul de mari. Am încercat să creionăm un proiect de buget. La noile tarife și apa vândută eram foarte mult pe minus și, pentru asta, va trebui să ne adresăm Ministerului Investițiilor și ANRSC ca să modificăm în anul 2022 planul de tarifare fiindcă altfel nu putem furniza apă la toată populația 24 de ore din 24 și va trebui să facem ceva. Pregătim documentele pentru măriri de tarife, dar acest lucru nu înseamnă că se vor aplica din 3 ianuarie 2022. Până se aprobă toate trec două luni, iar până facturezi și începe lumea să plătească, ieșim din iarnă, ceea ce eu zic că e un mare avantaj pentru populație ”, a spus Șandru.

Până atunci, Aquabis speră că va putea funcționa datorită unei linii de credit de 3 milioane de lei la BCR.

”O aveam mai demult pentru zilele negre care au apărut. Acum va trebui să intrăm pe această linie de credit ca să plătim facturile la energie electrică, care vor fi de 2 milioane de lei lunar. Pe urmă și celelalte materiale, multe, reactivi de care avem nevoie pentru a scoate apa în parametri. Deși am avut contract până anul viitor pe niște prețuri, au denunțat unilateral contractele. Până ne judecăm, trebuie să producem apă. Am căutat alți furnizori, dar sunt foarte puțini, în unele cazuri doi”, a mai spus Ion Șandru.

Întrebat cu cât va crește efectiv prețul apei potabile și canalizării, Ion Șandru a răspuns: ”Nu vreau să arunc niște cifre cum au făcut alții. Unele companii au spus că 50% la apă și 100% la canal. Sunt și astfel de situații în țară. Ne-am făcut și lista de investiții și nu ascund faptul că vrem să ne confecționăm noi niște panouri solare, să începem și cu asta dacă prețul energiei electrice o ia razna în continuare. Nu e posibil să se dubleze prețul, sub nicio formă, nu. Suceava și Ploiești așa au făcut. Noi avem 8,62 lei/mp cu apă și canal cu tot cu TVA. S-ar putea să treacă prețul de 10 lei/mc. Dar nu știm încă, vom vedea după ce facem toate calculele. Aceste tarife noi ar putea intra în vigoare după 1 martie 2022, ceea ce înseamnă că se va plăti noul preț după 15 aprilie 2022 sau spre sfârșituil lunii aprilie. Că va fi cu 15%, cu 20% mai mare încă nu știu exact. Cred că va fi cel puțin cu 15% mai mare prețul pentru că socotindu-le toate începi să vezi de cât ai nevoie. Vor fi tarife pentru 2022. Pentru 2023, 2024 rămân aceleșai tarife din analiza cost-beneficiu”.

Referitor la posibilitatea raționalizării apei, managerul Aquabis a spus: ”Orice este posibil pentru că nu ai cum să poți furniza, și nu din punct de vedere tehnic fiindcă este apă pe râu, important e să ai cu ce să o tratezi. Dacă nu plătești factura la sulfat, la clor, la clorură de aluminiu, nu poți trata. Eu aș spune că nu e de speriat lumea pentru că nu e prima oară când trecem prin situații de felul acesta foarte grele. Eu zic că nu se va ajunge acolo. Au mai fost prin 2001 când am încheiat anul cu profit de 6,5 milioane de lei și s-a modificat ceva pe linia investițiilor și a trebuit să suportăm noi diferențe de curs valutar și am avut minus 21 de milioane de lei pe care i-am recuperat în mai mulți ani”.

Conform managerului, anul 2021 nu va fi încheiat pe pierdere de Aquabis, dar nici pe profit care e una surselor de finanțare a ratelor de împrumut.

10 comentarii

  • Prea multi sefi si angajati pe care trebuie sa ii ținem în spate si fac doar lucrări de mântuială va rog sa venit domnule director sa vedeti ce lucrări au executat angajații dumneavoastra in BISTRITA pe Strada Bl. INDEPENDENTEI NR 77 SC A si B de tot rasul si am mai plătit si cate 50 lei/apartament pentru lucrări
    Frumos e in BISTRITA EUROPEANA!!!

    • Și bonusurile dar și primele, Lasă-ne și nu mai fi asa plângăcios, ca deja începe lumea sa te creadă.
      Spune la presa ce aberații de scuze folosești când ești controlat, spune la presa câte contraoele ai avut numai de la apele romane și garda de mediu, dar mai ales spune câte amenzi și primit și câte trebuia sa primești?
      Hai dute și plânge la partid nu la presa ciufutule, omul partidului, marioneta, mincinos ce ești.
      De ce sa scumpim apa? Spune cât costa apa la Bistrița și pe ce loc al județelor este Bistrița cu prețul apei și al canalului. Suntem în tot 5 cu costuri.
      Spune ne ca suntem acolo ca poziția județului și resursa de apa este net inferioara cu cererea, mai spune ne ca nu avem destule izvoare și surse de apa ca trebuie sa aducem apa din Ungaria.
      Mai spune ne ca nu ai mâncat usturoi și gura nu-ți pute.
      Bine ca nu ești șef pe la Bacău sau Vaslui sa ii omori pe aia cu zile, ca aici suntem puțin mai avuți și mai rabdam și nu zicem nimic…. Dute și te pensionează dar sa vina altul competent fără partid și pupator de funduri politice

  • Platim in continuare si apa de ploaie?!? Ce vina avem noi ca plouă? Inteleg sa platesti ce consumi(apa curata si cea uzata in gospodarie) dar cum sa fi taxat pentru apa ce cade din cer?
    Nu stiu, zău, cum in tara asta se permite o astfel de batjocura la adresa cetatenior! Am ajuns ca in Evul Mediu, cu tot felul de taxe, ca iobagii pe mosia grofului.

  • „Pâna se aproba” o sa va ia mama dracului.
    Sunteti niste incompetenti care sparg strazile de câteva ori pâna remediaza o defectiune.
    Iar în birouri stati ca paduchii pe salarii babane în loc sa informatizati totul si sa reduceti trântorii.

    • ma intreb asa…oare ce salarii credeti ca au? atata mai agatati ca ce salarii au…mai da asa de orbiti de furie nu a fost nimeni la scumpirile de la gaz si curent, salubrizare….vai si vai de 10 ori…toate s-au scumpit ca au cresut astia, electricitatea si gazul…apa de ce nu o beti din rau? multi habar nu aveti ce vorbiti….

    • Hai nu vă mai plangeti, fiindcă toți plătim apă și canal, și nu ne tot plângem, am vazut in primul rând la canalizare, indiferent de zona județului un dezastru, lipsă de bun simt, eu zic că la această firmă sunt și neajunsuri, dar la ce se aruncă în sistemul de canalizare, te miri că mai functioneaza. Cât despre apă, ar trebui să ne gândim că în zona de câmpie sunt oameni care ar face orice pentru a avea apă. Am învățat unii dintre noi să ne tot plângem, dar problema este lipsa educației și a respectului față de cei din jurul nostru. La multi ani!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.