Actualitate

Din cauza căror boli se moare la Bistriţa pe patul de spital. Cine este de vină

Majoritatea pacienţilor care s-au internat anul trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa s-au vindecat sau au avut o stare de sănătate ameliorată, procentul celor agravaţi sau decedaţi fiind de 2%, se arată în raportul de activitate al instituţiei. Cele mai multe decese s-au înregistrat din cauza bolilor aparatului circulator (13% din totalul deceselor), urmate de bolile aparatului digestiv (10%) şi ale aparatului respirator (9%).

La cardiologie (2115 de externaţi), neurologie (1887 de externaţi) şi oncologie (1461 de externaţi), rata mortalităţii este mai mare faţă de valorile naţionale, motivul fiind acela că pacienţii apelează la medici doar în ultimul moment. „Niciun caz de deces înregistrat nu a fost dintr-o culpă medicală”, se menţionează în document. Spre exemplu, la cardiologie, rata mortalităţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă este de 5,20%, în timp ce la nivel naţional media este de 1,79%. La neurologie, este de 10,60% faţă de 4,16% la nivel naţional, iar la oncologie 6,98% faţă de 0,86%.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa au fost internaţi, anul trecut, 30.773 de pacienţi în secţii de acuţi şi cronici – spitalizare continuă şi 5384 de pacienţi – spitalizare de zi. De asemenea, au beneficiat de dializă în medie 49 de bolnavi lunar cu 4354 de şedinţă de dializă. În Ambulatoriul de specialitate s-au realizat 113.452 de consultaţii. Dintre pacienţi, 67% provin din mediul rural şi 33% din mediul urban. Statisticile arată că numărul femeilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale specializate a fost mai mare decât al bărbaţilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.