Social

Din cauza secetei, începe raționalizarea apei și în Bistrița-Năsăud. Aquabis: Măsura este necesară

Aquabis va raționaliza apa potabilă în anumite intervale orare sau pe timp de noapte din cauza secetei, a transmis compania de apă printr-un comunicat, fără să precizeze în ce localități va aplica măsura și pentru ce variantă va opta, sistarea apei pe timp de zi sau de noapte.

”Frecvența redusă de precipitații și suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă îngreunează în această perioadă acumularea de apă în rezervoare. Măsura de sistare în anumite intervale orare sau pe timp de noapte este necesară pentru ca nivelul apei din rezervoare să atingă cote optime”, a transmis Aquabis în comunicatul dat publicității sâmbătă.

Județul Bistrița-Năsăud nu este primul unde se ia această măsură. Deja s-a trecut la raționalizarea apei potabile în județe precum Iași, Botoșani, Vrancea, Alba, Ilfov, Arad sau Dolj, iar lista este deschisă.

Ce ne rezervă vremea în perioada următoare? Căldură și uscăciune!

Ne spune Meteo.BN: ”Este o vară uscată prin zonele joase şi aşa va şi rămâne! La deal si la munte e ok, doar de exemplu Lunca Ivei are peste 90 l/mp în iulie. Mai jos însă, la Ciceu Mihăieşti, nici 20. Începând de astăzi, adio ploaie dar rămân cu tine, când ți-i mai aduce aminte să ne vizitezi. Urmează o perioadă uscată şi, după două zile de relativă răcoare, mai ales noaptea şi dimineața, treptat, ne încălzim. Astfel, de pe la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile maxime se vor situa preponderent peste 30°C, cu valori care la sfârşitul ei se duc către pragul de caniculă, 35°C sau peste. Soarele va fi omniprezent, vântul slab. Se pare că perioada fără ploi, ancorată în regim de presiune ridicată, va ține cel puțin două săptămâni, când doar prin zonele montane izolat şi pur trecător, dacă vor mai răcori, câțiva stropi de ploaie. În rest, vreme frumoasă, caldă sau foarte caldă şi uscăciune!”.

”Populația să fie responsabilă”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a recomandat populaţiei să fie responsabilă în momentul utilizării apei potabile: ”Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă. Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă ”, a declarat Tanczos Barna.

Autoritățile reamintesc faptul că, în special în perioadele secetoase, apa trebuie folosită cu responsabilitate, strict pentru consum propriu şi în scop menajer. Folosirea apei în alte scopuri duce la o creştere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă iar acest lucru poate determina dificultăţi în asigurarea unui nivel de apă care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal.

12 comentarii

  • Pe de o parte Aquabis vorbește despre “ frecvența redusă a precipitațiilor “, pe de altă parte în facturi apar cantități mari de apă meteorică facturată , în valoare de zeci de lei. Păi nu vă e rușine la obraz? Ca de obicei, cetățeanul plătește, iar angajările și salariile de la aceste companii merg înainte. Iar pe stat, administrație locală sau centrală îi doare la bască. Nesimțire e puțin spus!

    • La 10 mc de apa consumata ,pe seceta asta Aquabis a facturat 6 mc de ploaie.Dar apa scursa in pamant cand ai puscat tevile vechi din retea prevazuta sa preia presiune de 3 bari si s a dat presiune dubla sa urxe apa la blocurile si caselede pe dealurile foste livezi?asia cine o plateste?

  • Rationalizati apa si celor cu balastiere, sa nu mai spele sorturile cu apa si sa o deverseze in rau, raul Bistrita este plin de maluri datorita balastierelor din amonte. Bistrita cea cristalina exista doar in amintirea parintilor nostrii.

  • Un orar, ceva, pe localitati?
    Sa ne putem lua macar apa de baut si gatit, si, ceva pentru wc!
    Intelegem situatia cu seceta, dar ceva organizare, nu strica!
    Doamne ajuta!

  • Raționaliza apei din cauza secetei, prin sistatarea furnizării acesteia în anumite intervale orare, pe timpul nopții, nu este o măsură înteleaptă. Dat fiind faptul că în urma interventiilor de oprire si repornire a furnizării executate pe reţeaua de distribuţie a apei potabile, s-ar putea produce deprecierea parametrilor calitativi prin creşterea turbidităţii ceea ce determină ca înainte de consum, apa să fie lăsată să curgă câteva minute pentru limpezire, ceea ce se constituie într-o risipă în loc de economisire.

  • În zonele cu păduri plouă mai mult decât în cele fără! Deci tăiem păduri și ne plângem că nu plouă. Trebuie o politică națională prin care pe lângă zonele deja destinate fondului forestier să fie toate zonele degradate și care sunt în pericol să fie desertificate să fie împădurite pentru lemn de consum (salcâm, plop, brad,…)și pentru a mării zonele forestiere protejate(stejar, carpen, fag, frasin, …). Astfel protejăm apa, aerul, agricultura, fauna, …etc, etc

    • În special în zonele de deal și câmpie pădurile sunt pe cale de dispariție… Iar stejarul, fagul…cresc foarte greu. Cred că stejarii cu diametru de peste 1 metru se pot număra pe degete în acest județ, ca dealtfel peste tot în țară…

  • Regia de apă acum ar trebui să-și de-a măsura priceperi, să asigure apă în puținele grădini de zarzavat ale județului, să liniștească populația că avem rezerva de apă necesară. Dar ei nu fac asta, ne taie apa peste noapte, crează panică își dovedesc odată în plus nepriceperea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.