La sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud va fi vernisată expoziția ”Din lumea lui Aladin – documente și obiecte ale culturii arabe”.
Expoziția se deschide marți 10 octombrie, la ora 11.30.
”Contribuția știintei arabe la dezvoltarea științei în general a fost enormă. Arabii au fost transmițătorii, și în multe cazuri chiar salvatorii, științei grecești pe care au continuat-o și au dezvoltat-o timp de peste 5 secole. În orașul Toledo, grupul așa numiților ”traducători toledani” au făcut cunoscute pentru prima dată lumii occidentale scrierile lui Euclide, Ptolemeu, Hipocrate, traduse din arabă în latină. Doar unui singur traducător, Gherardo da Cremona (sec. XII) i se datorează versiunile în latină a peste 87 de tratate de medicină, astronomie, fizică, matematică și filozofie. Universitatea din Cordoba, în secolul al X-lea (perioada califatului) a constituit cel mai strălucit centru al lumii intelectuale din întreaga lume a timpului, iar Califul al-Hakam II (961-976), pentru biblioteca sa a achizitionat peste 100.000 de opere și manuscrise, trimițând agenți care să le achiziționeze până în îndepărtata Bukhara…
Dar mai multe, marți 10 octombrie, ora 11.30, când vom vernisa împreună expoziția ”Din lumea lui Aladin – documente și obiecte ale culturii arabe”.
Mulțumim d-lui Florin Florian Cosoiu ca este alături de noi cu obiecte din impresionanta colecție a domniei sale!”, menționează șefa Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, dr. Cornelia Vlașin.
Adaugă comentariu