Totul a început după ce Ocolul Silvic Valea Ilvei a cerut Inspectoratului de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj să facă un control pe o suprafaţă de pădure de circa 4000 de hectare aparţinând comunei Rodna, administrată până de curând de Direcţia Silvică Bistriţa, întrucât comuna Rodna urma să adere la Asociaţia proprietarilor de pădure Valea Ilvei.
Trei consilieri din cadrul ITRSV Cluj au făcut verificări. În stânga Văii Vinului, canton gestionat de pădurarul Gherasim Morozan, s-au găsit cinci cioate nemarcate de la copaci tăiaţi ilegali în valoare de peste 45000 de lei. La controlul exploatării din partidă, reprezentată de maistrul Silvestru Pui, s-au găsit 26 de cioate nemarcate provenite de la arbori tăiaţi ilegal paguba fiind de peste 16.000 de lei.
În cantonul din dreapta Văii Vinului, gestionat de pădurarul Mircea Lupşaniu, s-au găsit tot cinci cioate nemarcate (paguba fiind de 1500 de lei), iar la exploatarea în partidă alte 16 cioate nemarcate (paguba 5800 de lei). În cantonul Sâmpărău-Cobăşel, gestionat de pădurarul Iosif Ioan Partene, s-au găsit şapte cioate (paguba 300 de lei), iar în cantonul Aluniş- Cobăşel, aflat în responsabilitatea lui Emil Cotu, trei cioate nemarcate (pagubă 180 de lei). În cantonul Valea Mare, administrat de Gherasim Domide, inspectorii ITRSV au găsit patru arbori tăiaţi ilegal (1400 de lei paguba), iar în cantonul Valea Băilor, aflat în responsabilitatea pădurarului Sandu Morozan, 77 de cioate nemarcate de la arbori tăiaţi ilegal, paguba fiind de circa 65.000 de lei.
În urma acestor controale s-a constatat aşadar că au fost tăiaţi ilegal 101 arbori din proprietatea comunei Rodna, cu un volum total de 165,37 mc şi o valoare totală a pagubei de 72.612 lei.
Totodată, ca urmare a controalelor de exploatare au fost găsite 42 de cioate nemarcate provenind de la arbori tăiaţi ilegal cu o valoare a pagubei de 22.262 de lei. Cu toate acestea, maistrul de exploatare din partea Direcţiei Silvice, Silvestru Pui, a refuzat să semneze procesele verbale de control, el declarând că nu ştie cum a putut dispărea lemnul fiindcă el nu a eliberat aviz pentru tăierea lui. Pui a spus că, din informaţiile sale, pădurarii care răspundeau de canton ar fi plătit valoarea lemnului tăiat ilegal direct Primăriei Rodna, însă suma pentru care există acte este doar de 7000 de lei, deci cu mult mai mică decât valoarea lemnului tăiat.
Tot ca urmare a controalelor făcute în pădurea comunei Rodna, aflată pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, s-au constatat, de asemenea, 82 de cioate nemarcate provenind de la arbori tăiaţi ilegal, valoarea pagubei fiind de circa 70.000 de lei. Inspectorii ITRSV susţin că Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei nu a sesizat nimănui că s-au tăiat copaci din perimetrul parcului, deşi avea această obligaţie.
Rapoartele ITRSV Cluj au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud pentru ca procurorii să stabilească dacă este vorba sau nu de infracţiuni în acest caz, dar şi Direcţiei Silvice Bistriţa care să analizeze abaterile săvârşite de personalul silvic şi să ia măsuri împotriva lui. Nu în ultimul rând, raportul a fost transmis Regiei Naţionale a Pădurilor pentru a lua măsuri împtriva angajaţilor care se fac vinovaţi de cele constatate pe raza pădurii inclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei.
Cristiana Sabău
Din pacate stirea e veche.Controlul acesta a fost facut in toamna.
Din păcate pentru dumneavoastră, nu e chiar aşa. Controale de acest tip ţin luni întregi chiar dacă au fost începute în toamnă (dacă decembrie e lună de toamnă). Dar, fiindcă sunteţi foarte bine informat sau pretindeţi că sunteţi, poate ne spuneţi:
1) cine a fost trimis în judecată
2) de la cine a fost recuperată paguba
E vorba de esenţă. Metrul cub de brad costă atât, de fag atât, de frasin atât, etc.
cristiana imi pare rau ca dai stiri eronate, controlul s-a facut cand a trecut ocolul silvic rodna la ocolul silvic valea ilvei si acest control a fost atunci.nici nu ii vb de control de luni de zile.informeazate mai bine si daca dai da stiri bune nu eronate .
nu cred ca ai fost tu sa faci stirea asta, daca mergeai era ok , dar nu prea esti informata
am ramas cu un gust amar , eu apreciam ceea ce faci pana acum , dar cu stirea asta e din noiembrie nu ii actuala si nici nu is multe date corecte.
Între timp au apărut copaci în locul celor tăiaţi? Mai degrabă cred că unii şi-au umplut conturile şi cam cu asta am rămas.
Nu știu dacă valorile sunt reale, dar, din ce constat din comentarii, ai zgândărit un cuib de viespii.