În urma restructurărilor făcute în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a fost decimată anul acesta. Deşi volumul de muncă este acelaşi, în subordinea directorului Nuţu Tabără a mai rămas doar o mână de oameni.
„În prezent, avem la dispoziţie un număr maxim de posturi de 12 din 26 câte erau în anii trecuţi. Peste 50% din personal a fost diminuat. Total funcţii publice avem 11 din care de conducere una, de execuţie zece, iar contractuale una. Din 16 aprilie 2015, personalul Oficiului Fitosanitar din cadrul Direcţiei pentru Agricultură – şapte angajaţi – a fost preluat în subordinea directă a Agenţiei Naţionale Fitosanitare. Din data de 20 mai a.c., personalul de inspecţii din a fost preluat în subordinea directă a MADR cu un număr de 6 persoane, iar din data de 22 iunie a.c., personalul de inspecţie în zootehnie a fost preluat în subordinea directă a Agenţiei Naţionale de Zootehnie. E vorba la noi de o persoană. Ca atare, la ora actuală, Direcţia Agricolă îşi desfăşoară activitatea cu un număr de opt persoane, inclusiv cel contractual, un director şi şapte colegi. Volumul de activitate nu s-a diminuat substanţial, dar nu ne plângem de acest lucru”, a spus Nuţu Tabără într-o şedinţă de Colegiu prefectural în care le-a mulţumit colegilor rămaşi în instituţie pentru că au înţeles situaţia şi au continuat să îşi facă datoria.
Prea multi aţi ramasa si atatia, ca nici voi nu stiti cu ce va ocupati. Care va este obiectul muncii ? Daca v-au luat oameni, v-au luat si problema de care se ocupau. Daca, prin absurd desigur, v-ar desfiinta, nimeni n-ar sti ca ati existat si ca nu mai sunteti. Care este agricultura pe care o pastoriti, a cui este ? Totul este privat, in care voi nu aveti treaba decat la statistici !
Descentralizarea in agricultura, pe baza prevederilor legii 139/2014 privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia, prevede in mod explicit infiintarea Autoritatii Nationale Fitosanitare, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin urmare, Direcția pentru Agricultură Județeană, respectiv a municipiului București, după ce predă Unitatea Fitosanitară către Autoritatea Națională Fitosanitară și activitățile de inspecție, de verificare și de control și personalul aferent Direcției de Inspecții, Verificare și Control în Agricultură, comasează prin fuziune cu Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice și cu Casa Agronomului formând Direcția pentru Agricultură și Studii Pedologice Judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. De asemenea, legea reglementează descentralizarea Direcțiilor pentru Agricultură și Studii Pedologice Judeţeane, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor trece din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în subordinea consiliilor județene, respectiv în subordinea Consiliului General al Municipiului București.
Dupa cum se stie, la Bistrita nu a existat nici Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice și nici Casa Agronomului.
O familie de succes! Nuțu, șef! Cameluța, șefă! Oare, acasă cine conduce? Să fie Radu Moldovan?
Plin de oameni indispensabili … ca izmenele!
Casa Agronomului , ca spatiu, cladiri, exista dar se afla in paragina. Cine este proprietarul de drept al acestor cladiri si terenuri? Totul este distrus acolo, pacat … Poate cineva incaseaza bani pt. intretinerea lor…
Se aude prin targ ca in locul casei agronomului va fi un modern cuprarai apartinator Wonderlandului.