Actualitate Economie

Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa, bani mulţi pentru deszăpezire, realizări puţine

Direcţia de Servicii Publice (DSP) a Primăriei Bistriţa a cumpărat, în cursul anului trecut, cu peste o sută de mii de lei, o freză de zăpadă nouă şi o sărăriţă cu care şi-a completat dotările pentru deszăpezirea străzilor din oraş. Cu toate acestea, bistriţenii sunt profund dezamăgiţi de felul în care s-au curăţat de zăpadă drumurile şi trotuarele.

În luna iulie a anului trecut, Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa anunţa că este atribuit contractul de cumpărare a unei freze de zăpadă pentru care a alocat, de la buget, suma de 23.000 de lei fără TVA. Mai multe firme din Braşov, Sibiu, Bacău, Cluj şi Iaşi depuseseră oferte. Tot în luna iulie a anului trecut, Direcţia de Servicii Publice aloca circa 85.000 de lei pentru achiziţia unei sărăriţe de 4 metri cubi pentru împrăştiat antiderapant. De asemenea, firme din Braşov, Sibiu şi Bacău au depus oferte, şi acest contract fiind atribuit.

Potrivit unui plan al achiziţiilor publice pentru 2013, publicat pe site-ul Primăriei Bistriţa, DSP Bistriţa a alocat peste 270.000 de lei pentru închirierea a 13 utilajelor de deszăpezire, adică 61.000 de euro. Pentru curăţat şi transportat zăpada, 2316 mii de metri cubi, DSP a prevăzut peste 300.000 de lei, adică circa 70.000 de euro.

Contactat telefonic, directorul DSP, Ioan Creţiu, a declarat că banii prevăzuţi nu au fost cheltuiţi în totalitate întrucât utilajele închiriate sunt plătite doar la ore de funcţionare. „Eu sunt mulţumit de felul în care e deszăpezit oraşul. Nu am cheltuit atât la ioan_cretiu_onomasticautilajele închiriate. Noi le plătim doar cât se lucrează, în rest plătim ore de staţionare de luni până vineri. Sâmbăta şi duminica nu plătim ore de staţionare la utilaje închiriate. În ce priveşte intervenţia, noi nu avem suficienţi oameni ca să lucrăm nonstop. Oamenii lucrează în schimburi. Am intervenit pe străzile principale, chiar şi pe drumurile pietruite. A nins tot timpul. Eu sunt în baza de deszăpezire, stau aici nonstop şi sunt mulţumit de cum s-a intervenit”, a spus Creţiu, recunoscând totodată, că pe străzile secundare nu s-a intervenit.

Aşadar, cheltuim foarte mulţi bani pentru deszăpezire, iar rezultatele aproape că nu se văd. În aceste condiţii, fie serviciile publice ale municipalităţii sunt co0mplet ineficiente şi ar fi de dorit externalizarea lor, fie prin aceste structuri se sifonează foarte mulţi bani publici.

Reamintim că, în urmă cu un an, fostul consilier municipal PNL Andrei Rusu, în prezent director al LDP Bistriţa, afirma că liberalii sunt deschişi spre concesionarea şi externalizarea unor servicii ale municipalităţii.

”Susţinem şi externalizarea unor servicii de la Direcţia de Servicii Publice, cum ar fi deratizarea în oraş, întreţinerea spaţiilor verzi. Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, şi acum se face externalizat, pentru că DSP angajează terţe firme prin licitaţii mai puţin transparente. Serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi ar putea fi fără probleme externalizat, ar degreva cei 45 de muncitori, care n-au ce face 12 luni pe an. Nu se taie frunze la câini, e o activitate care presupune cosirea vegetaţiei, plantarea de floricele în scuaruri, toaletarea arborilor. Acum se face şi de către angajaţii DSP, şi de către terţe firme care sunt contract cu DSP. Atunci să ştim un lucru, să externalizăm de la început, rămân doi oameni care să gestioneze contractul de concesionare, nu trebuie să ţinem 60 de oameni. Am propus şi anul trecut în CL, nu a trecut, vom propune un nou proiect de hotărâre în această lună”, a spus Rusu.

Din păcate, lucrurile stau la fel şi în 2014.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.