După ce Consiliul Judeţean îşi va da OK-ul, nou-înfiinţatul Serviciu de Pază a Obiectivelor de Interes Judeţean Bistriţa-Năsăud va avea 63 de posturi. Agenţii de pază angajaţi ai actualei Direcţii Judeţene de Pază vor fi reîncadraţi pe posturile aprobate în acest sens în structura organizatorică a Serviciului de Pază a Obiectivelor de Interes Judeţean, pe bază de examen.
Serviciul va avea ca obiect de activitate paza obiectivelor de interes judeţean precum şi a altor bunuri proprietate publică sau privată a judeţului. În termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii CJ, directorul Serviciului de Pază va transmite proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare a instituţiei, în vederea aprobării de către CJ.
Până la data de 31.12.2013, directorul Serviciului este obligat să rezilieze toate contractele de servicii de pază care nu privesc obiective de interes judeţean.
Începând cu data de 01.01.2014, activitatea Serviciului de Pază va fi finanţată din bugetul Consiliului Judeţean.
Direcţia Judeţeană de Pază Bistriţa-Năsăud a fost organizată şi funcţionează în baza unei hotărâri a CJ din 2005, cu personalitate juridică şi buget de venituri şi cheltuieli propriu, realizat prin autofinanţare. Ulterior, printr-o hotărâre de CJ din 2006, regulamentul de organizare şi funcţionare a acestei instituţii publice a fost modificat, în sensul că obiectul de activitate a fost extins şi la alte obiective, prin încheierea de contracte de prestări servicii de paza cu diferiţi agenţi economici. Din anul 2010 si până în prezent, Direcţia Judeţeană de Pază nu a mai depus situaţii financiare la CJ şi nici nu a supus aprobării organigrama şi statul de funcţii.
Potrivit prevederilor legii, numărul maxim de posturi pentru serviciul de pază a obiectivelor de interes judeţean este de 63. Până acum, prevederile legale nu au fost puse în aplicare, Direcţia Judeţeană continuându-şi activitatea în aceeaşi structură, cu143 de posturi. Potrivit raportului de audit al Curţii de Conturi, s-a stabilit “dispunerea de măsuri de către ordonatorul principal de credite în vederea stabilirii situaţiei juridice a Direcţiei Judeţene de Pază Bistriţa-Năsăud şi încadrarea activităţii desfăşurate de aceasta într-o formă legală”, cu termen de realizare 15.12.2013.
63 de agenti si 80 de sefi, ca asa este la romani.Gardienii sun un fel de capusa pe spatele consiliului judetean(nu din prisma celor care fac serviciul de paza) si sunt un mod de a face sa dispara niste bani.Cat plateste consiliul pentru paza si cat castiga un gardian?Schema de personal este incarcata cu tot felul de pile si cunostinte care sug din banii ce ar trebui sa ajunga la cei care fac efectiv serviciul de paza.