Inspectorul de resurse umane de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud Dorel Cosic a declarat, joi, la şedinţa cu directorii de şcoli care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean că iniţial au fost 1063 de posturi vacante, fiind ocupate după ultima etapă de repartizare 862.
„Avem posturi didactice neocupate la această dată în aplicaţia Ministerului. Încercăm în aceste zile în care rămâne deschisă aplicaţia să le ocupăm. Începând din data de 17 se aplică noul ordin al ministrului, ordin care prevede metodologia de organizare şi de ocupare a posturilor care se vacantează pe parcursul anului şcolar. Respectând prevederile acestei metodologii, directorii unităţilor de învăţământ au dreptul să organizeze concursuri pentru ocuparea acestor oposturi şi a tuturor posturilor care sunt în aplicaţie şi care nu pot fi ocupate până la acea dată”, a declarat Dorel Cosic.
În timpul şedinţei, directorii de şcoli au fost informaţi şi de inspectorul şcolar general Camelia Tabără că, în situaţia în care mai sunt candidaţi la posturi vacante care au luat medii de cinci sau mai mari de cinci la concursul de titularizare/suplinie 2010, 2011, 2012, aceştia să fie chemaţi să dea concurs în şcoli.
„Aveţi libertatea să angajaţi pe tot tipicul concursului. Sunt aceleaşi etape cu inspecţie la clasă dacă e persoană calificată, cu probă practică dacă este cazul, cu lucrare scrisă, cu comisie, cu subiecte şi monitorizare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, exact ce am făcut din mai până în august”, a spus Tabără.
Inspectorul general a declarat că, în privinţa mobilităţii personalului didactic s-a lucrat atât centralizat, cât şi descentralizat.
„Am început descentralizat în acele 28 de centre cu asocieri între şcoli (unde s-a dat examen de titularizare anul acesta –n.r.), am revenit cu distribuţia posturilor în Inspectorat şi din nou revenim în şcoală. Până în 17 septembrie pe posturile existente distribuie serviciul de personal al ISJ, din 17 septembrie încadrarea în şcoli pe catedrele rămase sau pe posturi care apar după începerea anului şcolar le revine directorilor şi ca drept, şi ca obligaţie, şi ca responsabilitate”, a declarat Camelia Tabără.
În Bistriţa-Năsăud funcţionează 388 de unităţi de învăţământ, dar numai 115 au personalitate juridică.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu