Actualitate

Directorii de şcoli ar putea fi aleşi de consiliile profesorale, fără să fie numiţi politic

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că doreşte modificarea Legii educaţiei în aşa fel încât directorii unităţilor de învăţământ să fie aleşi de consiliile profesorale şi să se scape de "ingerinţa politică”.

Ecaterina Andronescu a afirmat că dorinţa sa este ca directorii de şcoli să fie aleşi la fel ca şi rectorii universităţilor, de către cadrele didactice, şi să poată da socoteală în faţa acestora, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Educaţiei a adăugat că vrea să modifice Legea educaţiei pentru ca directorii să poată fi aleşi de consiliile profesorale, în aşa fel încât şcolile să îşi poată gestiona problemele pe care le au „fără amestec politic”.

„Eu vreau să schimbăm Legea învăţământului, în această lege să scriem că directorul este ales de consiliul profesoral şi în felul acesta scăpăm de orice ingerinţă politică. Aşa se aleg rectorii acum. Am fost rector, m-a ales comunitatea academică, ştiam că trebuie să dau socoteală comunităţii academice. Prin lege trebuie să dăm în mâna consiliului profesoral pârghiile să-l schimbe pe director, dacă nu duce şcoala în direcţia cea bună”, a susţinut Andronescu. 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a participat, duminică, la Alba Iulia, la festivităţile de deschidere a noului an universitar de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din municipiu.

5 comentarii

  • In sfarsit, o masura foarte buna,pentru inlaturarea oricaror speculatii de „politizare” a spatiului de invatamant !

  • Extraordinar! Cred că actualul ministru al învăţământului ar trebui să aplice numai prevederile legii actuale, sub imperiul căreia îşi desfaşoară acest domeniu activitatea, şi toate lucrurile ar fi relativ OK.Â
    În Legea nr.1 din 2011 – Legea Educaţiei Naţionale – ocuparea funcţiilor de conducere, îndrumare şi control în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se face în conformitate cu art. 257 şi 258.
    Art. 256
    (1) Funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ sunt: director şi director adjunct.
    Art. 257
    (1) Funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadre didactice titulare, membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional.
    (2) Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct se organizează de unitatea de învăţământ, prin consiliul de administratie.
    (3) În urma promovării concursului, directorul încheie contract de management cu primarul/primarul de sector al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului judeţean pe raza căreia se află unitatea de învăţământ.
    (4) Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.
    Art. 258
    (1) Consiliul de administraţie stabileşte comisia de concurs pentru ocuparea postului de director, respectiv director adjunct al unităţii de învăţământ preuniversitar. Din comisie fac parte, obligatoriu, cadre didactice, un reprezentant al inspectoratului şcolar, precum şi un reprezentant al consiliului local, respectiv judeţean, în funcţie de unităţile aflate în subordine.
    (2) Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi de director adjunct se stabileşte prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
    (3) Consiliul de administraţie validează rezultatele concursului de ocupare a funcţiilor de director, respectiv director adjunct şi emite decizia de numire în funcţia de director, respectiv de director adjunct.
    (4) Modelul-cadru al contractului de management este stabilit prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Dacă în termen de 30 de zile, consiliul local/consiliul judeţean nu se pronunţă asupra contractului de management, acesta se consideră aprobat tacit.
    (5) Directorul unităţii de învăţământ de stat poate fi eliberat din funcţie prin hotărârea consiliului de administraţie, cu votul a 2/3 dintre membri. În această situaţie, este obligatorie realizarea unui audit de către inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti.
    (6) Directorul unităţii de învăţământ particular şi confesional poate fi eliberat din funcţie, la propunerea consiliului de administraţie, cu votul a 2/3 din membrii săi, prin decizia persoanei juridice fondatoare.
    (7) În condiţiile vacantării funcţiei de director, până la organizarea unui nou concurs, conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administraţie, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administraţie, care devine automat şi ordonator de credite.

  • cine poate crede povestile astea…pai daca fac asa partidul nu si mai poate impune oamenii care „au muncit in campanie”…….

  • AIci este problema. Doamna ministru doreste ca ac tivistii sa munceasca si sa inroleze in USL cat mai multe cadre didactice din scoala pentru a putea fi alesi usor! O smecherie politica! Pana la alegeri este posibil orice!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.