Actualitate

Directorul CNLR, Constantin Rus: Îmi pare rău că nu le pot impune elevilor să studieze şi limba rusă

"A comunica înseamnă a stăpâni cel puţin două limbi de circulaţie universală, a şti să utilizezi computerul şi a avea umor. Altfel, toate uşile se închid", le-a spus prof. Constantin Rus, directorul CNLR, elevilor care au obţinut certificate de competenţă la engleză şi franceză. De ce i-a îndemnat să înveţe rusa.

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, prof. Constantin Rus, a spus, vineri, la festivitatea de acordare a certificatelor DELF şi Cambridge organizată cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, că a comunica înseamnă, în zilele noastre, a te putea exprima în cel puţin două limbi de circulaţie internaţională.

„Cred că sunt singurul de aici care voi vorbi exclusiv în limba română. Nu vă spun de ce! Puteţi trage singuri concluzia. Eu fac parte, din nefericire, dintr-o generaţie care nu a beneficiat de aceste oportunităţi colosale pe care le aveţi voi, de a obţine lejer,  instrumente cu care să puteţi să înotaţi în această lume nebună a mileniului trei, în această lume ieşită din minţi în care a comunica este cel mai important lucru. Ştiţi mai bine decât mine că a comunica înseamnă a stăpâni cel puţin două limbi de circulaţie universală, a şti să utilizezi computerul şi a avea umor. Altfel, toate uşile se închid”, a spus Constantin Rus.

Directorul CNLR a relatat că s-a documentat ca să afle mai multe despre Ziua Europeană a Limbilor Vorbite şi a aflat lucruri foarte interesante pe care le-a împărtăşit audienâei.

„Am descoperit o mulţime de lucruri pe care, mărturisesc, nu le ştiam. În Europa se vorbesc 225 de limbi şi că asta reprezintă 3% din totalul limbilor vorbite pe glob. Încă din secolul al XVIII-lea, cea mai vorbită limbă ca extindere şi ca număr de vorbitori era limba rusă. Pe vremea când eu eram elev, limba rusă era în mare vogă. Din nefericire, eu nu am învăţat rusă, am învăţat franceză şi apoi engleză. Nu am avut norocul să fac rusă şi îmi pare rău că, în calitatea pe care o am acum, nu le pot impune elevilor să studieze şi limba rusă. Este un domeniu al cunoaşterii extrem de vast. Învăţarea limbii ruse şi cunoaşterea acestei limbi ne permit să intrăm într-o cultură deosebită. În Anglia, îmi spuneau colegii de la Oxford, mai mult de o treime dintre elevi cer să studieze limba rusă. Sunt mai pragmatici probabil pentru că Rusia e o imensitate în care veţi putea lucra şi probabil că mulţi dintre voi, în viitorul academic, o să abordaţi şi această limbă. (…) Nu putem exista fără cunoaşterea limbilor străine în epoca globalizării”, a spus Constantin Rus.

Directorul CNLR i-a asigurat pe profesorii de limbi străine de stima sa totală şi de respect faţă de elevii care se străduiesc să înveţe limbi străine „astfel încât să nu aibă nicio inhibiţie când se întâlnesc cu prietenii lor de pe alte meridiane”.

„În dialogurile mele cu elevii claselor la care predau îmi povesteau că, atunci când merg în SUA sau Anglia, se descurcă uneori mult mai bine decât cei de acolo. Am asistat, de exemplu, în Anglia, în 1994 cred, la o scenă în care elevii noştri s-au integrat imediat într-o discuţie pe nişte teme shakespeariene. Profesorii de acolo au rămas impresionaţi de elevii noştri care cunoşteau foarte mare parte din opera lui Shakespeare. Vă felicit pe toţi colegii care vă ocupaţi de înnobilarea elevilor şi cu acest instrument colosal care este stăpânirea unei limbi străine şi îi felicit pe cei care au reuşit să câştige un certificat care să le deschidă drumuri facile în societatea cunoaşterii”, a spus Constantin Rus.

Ziua Europeană a Limbilor Moderne a fost sărbătorită cu fast la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, în sala festivă, ocazie cu care peste o sută de elevi au primit certificate de competenţă în utilizarea limbilor franceză şi engleză.

8 comentarii

  • doar nu degeaba Victoras ne apropie tot mai mult de Rusia si China. Traiasca PSD-ul si cu siguranta veti invata rusa pe rupte.

  • nem- nem… ungureste trebe invatat la tine, ca vine autonomia si cand duci tu la MAROS -VASARHELI, trebe la tine doi limbi sa sti. IOLVON FIOM ???

  • E suficient sa ai o singura limba matasoasa cu care sa lingi fundul potrivit.
    Evident, la vremea potrivita si locul indicat.
    Asta au predat, indirect sau direct, cei din generatia Costica Rus.

  • ” STALIN SI POPORUL RUS – LIBERTATE NE-A ADUS ! ”
    ” ANA PAUKER SI CU DEJ AU BAGAT SPAIMA-N BURGHEZI !”
    ” SECERA SI CIOCANUL LE-A SPART LA CHIABURI TIMPANU’! ”
    GASPADIN ” RUS ” COSTICĂ …. LE TRADUCI ÎN RUSĂ SĂ ŞTIE ŞI NAŞUL – PUTINĂ ( SAU BĂRBÂNŢĂ ) ?
    CE SE INTAMPLĂ DACĂ TE CHEMA ….INDIAN COSTIĂ …ÎNVĂŢAM LIMBA INDIANĂ ?
    ÎN PRINCIPIU ESTE F. BINE SA CUNOŞTI CÂT MAI MULTE LIMBI ….CHIAR ŞI PE CELE ALBASTRE….DACĂ EŞTI PSD-IST !
    ÎNTREABĂ-I PE MOLDOVENII DE PESTE PRUT, SĂ VEZI CE PĂRERE AU ……!
    ÎN CE MĂ PRIVEŞTE EXCLUD VARIANTA CA ROMÂNIA ( TARA ROMANILOR ) VA INTRA .. IAR SUB ARIPA PROTECTOARE A TĂTUCULUI URSS !

  • Dragii mei. Directorul a vrut sa spuna ca elevii ar trebui sa invete ” Limba lui Rus”si nu limba rusa. Ca daca nu invata „limba lui Rus” degeaba sunt olimpici si stiu engleza, germana si franceza n-au nici o sansa sa se realizeze in aceasta tara. Asadar dragi elevi invatati „limba lui Rus” si anume:
    – limbaj politic romanesc (Rus este consilier local PSD);
    – limbaj propagandistic ( vom face , vom fi, etc) iar elevii de CNLR merg la scoala de la ora 7 dimineata din motive ca se lucreaza la Campus. Ce se lucreaza? Ce s-a lucrat toata vacanta?;
    – limbaj „de doi bani” in multe cazuri chiar si cu colegii lui pe care-i are in subordine;
    – limbajul „omului prefacut”, „omului parvenit” si al celui care pentru interesul lui sau al „gastii lui” este in stare sa-i calce in picioare pe ceilalti.
    Trageti concluzii fiecare cum credeti, dar fiti atenti.

  • Se poate lua de mana cu directorul scolii din Odorhei,la fel face si
    acel tembel,muta elevii sa-si tina cursurile in Blajenii la 20 km pentru
    a face reparatii la acoperisul scolii iarna,ca vara in vacanta nu a avut
    timp.La fel si el imbratiseaza reteta de succes,Consilier Local PSD si
    daca ne gandim putin mai gasim o gramada de similitudini intre cei doi
    Bolsevici.
    Eu propun sa sarbatorim Craciunul mai repede de turul 2 al alegerilor
    prezidentiale,deoarece daca ar castiga Ponta s-ar putea sa nu se mai tina
    Craciunul.

  • Despre oricine se pot spune lucruri bune și lucruri rele, fiindcă nu poți fi „everybody’s darling”. Este trist atunci când se vorbește în necunoștință de cauză despre situațiile din diversele instituții. Să luăm cazul CNLR: reabilitarea corpului B era necesară, iar dacă acest lucru nu a început în vară nu este vina lui Costică Rus. Acesta – împreună cu angajații școlii – au eliberat spațiul cu pricina în așteptarea firmei care a câștigat licitația. În lipsa banilor, nimeni nu muncește, nu? Așa și această firmă. Banii au fost alocați abia în septembrie, că așa e la noi, nu? Înainte de alegeri. 😛 Și să nu credeți că directorul Rus este încâtat că în școala pe care o conduce se lucrează în două schimburi. era singura soluție viabilă în condițiile în care mulți dintre profesori lucrează și al nivelul gimnazial, și la cel liceal.

    • Cine este de vina ca nu sunt bani? Elevii? Sau gunernantii PSD? Din ce tagma face parte Rus Costica? Trebuia sa-si dea demisia si sa fie in fruntea elevilor in strada pentru a arata neputinta acestor psd-isti care guverneaza prost. Dar cum sa faca el asa ceva? Face parte din aceeasi tagma. Si in final cine sufera? Elevii. Si sa fim seriosi Elena Pop si sa ne punem urmatoarea intrebare: cum se trezesc niste copii de 10,11 ani la ora 6 dimineata pentru a fi la scoala la 7? Chiar credeti ca lui Rus ii pasa? Daca era un om caruia sa-i pese isi dadea demisia. Dar ii place functia de sef ca la multi altii. Si daca d-voastra d-na Elena ii luati atat de mult apararea lui Rus, eu va aduc aminte o fraza a lui Grigore Lese la o emisiune televizata, si anume: „IN ROMANIA NUMAI MOARTEA MAI FACE DREPTATE”. Si s-a zvonit prin oras ca moartea a fost in apropierea lui Rus, prin Italia. In rest, la toti va doresc multa intelepciune, inclusiv lui Rus.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.