Cu ocazia slujbei de sfințire a paraclisului din incinta Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” din localitatea Cușma, comuna Livezile, desfășurată în prezența oficialităților județului, consilierilor eparhiali, preoților și credincioșilor, ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, i-a conferit directorului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Ordinul ”Sfinții Martiri Năsăudeni”.
”Pe temeiul prerogativelor conferite nouă de Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre, conferim domnului prof. dr. Mircea Gelu Buta Ordinul ”Sfinții Martiri Năsăudeni”, a spus IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
”Referindu-se la menirea diaconiei creștine în societatea contemporană, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a subliniat că aceasta trebuie să-și ofere serviciile la nivel practic, imediat și personal, dar integrată în viața Bisericii ca reuniune a celor numiți să fie sfinți, pentru că altfel ar însemna să fie separată de Evanghelie, iar filantropia, ruptă de iubirea divină. În opinia sa, mijlocul de a rezista sau chiar de a schimba lumea este modelul Iisus Hristos, adică a ne conforma imaginii și învățăturilor Sale”, se arată într-un comunicat.
”Adevăratul scop al eticii creștine nu este atât conduita, cât starea interioară a sufletului uman. Ea nu este dirijată spre acțiuni, ci spre ființa însăși. Conduita trebuie să fie doar expresia naturală și fructul stării interioare. Dacă nu înțelegem aceste lucruri, tentațiile care ne pândesc pot să ne împingă în greșeală. Este vorba, în primul rând, de motivația narcisistă a unui gest de a face un pseudobine, pe care părintele Alexandre Schmemann îl numește «activismul omului contemporan». Cealaltă tentație este dorința de a oferi un răspuns creștin, utilizând categoriile lumii, iar aici trebuie să precizăm că religia nu reprezintă soluția problemelor, ea este o strămutare într-o altă dimensiune, la un alt nivel. Ea este deci anihilarea problemelor, nu soluția lor”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
La Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” din Cușma, deschis oficial anul trecut în 16 octombrie, primesc îngrijire 40 de persoane vârtnice, care pe lângă serviciile medicale și sociale beneficiază și de asistență spirituală. Există în complex o capelă unde în fiecare miercuri, vineri, duminică și de sărbători este oficiată Sfânta Liturghie. În plus, o dată pe lună preotul Adrian Otviș din parohia Cușma, împreună cu preotul Marius Pintican, directorul centrului, și cu alți preoți din zonă săvârșesc Taina Sfântului Maslu. Construcția a fost realizată în baza unui proiect european și dotată conform standardelor în vigoare. Clădirea are 20 de camere cu câte două paturi fiecare, 2 persoane/cameră, baie proprie, lift, bucătărie, sală de mese, sală de club, cabinet de asistență medicală, capelă și spațiu exterior de recreere.
Aoleoooooo….ce de popime !!! aoleooooo…..
Cursurile tinute de D-nul profesor Buta sunt foarte cautate de studenti . Amfiteatrul este mereu plin. Felicitari pentru distinctie
Nu-i de mirare, din moment ce doctorul Buta este cel mai mare medic dintre preoti si cel mai mare preot dintre medici.
Da dl.Sam. Dar deja prostia merge prea departe, mult prea departe.
Din bani publici, Buta face capele in spitale. Ce e asa mare lucru incat sa fie premiat?
De ce nu faci si tu ?
E prof.univ la Facult. de Teologie, la materia Bioetica. Oricine poate filosofa pe marginea acestei materii. Si sunt cativa bioeticieni care au habar cu ce se mananca Bioetica. Virgiliu Gheorghe e unul din ei. Buta nu exista in comparatie cu Virgiliu Gheorghe. Iar doctoratul nu mai inseamna mare lucru daca nu lucreaza efectiv in cercetare. Cine are chef sa-l verifice pe Buta isi da seama ca e numai ambalajul de el.
ioana esti f… inteligenta. Pana una alta a venit Vergilius Gheorghe la Bistrita si nu invers. Asa ca mai taci din gura si lasa invidia deoparte
Atunci cand apar invidiosii persoana pusa in discutie capata cu adevarat valoare
In final il canonizeaza pe Buta !Rusine preotilor care-i canta in struna!
Felicitari pentru d-nul prof dr M G Buta
D-nul Profesor este un jertfitor al Bisericii si merita toata stima noastra.