Actualitate

Dispare taxa specială de salubrizare pe care acum o încasează primăriile

Taxa de salubrizare pe care cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud o plătesc în prezent la primării va dispărea de îndată ce va fi desemnat, prin licitaţie, noul operator, a declarat pentru Timp Online Pavel Plăian, şeful Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri.

„În noul contract, principiul va fi contractarea individuală. Operatorul de salubrizare va avea obligaţia să încheie contracte individuale cu populaţia, iar pentru diferenţa de populaţie pentru care nu reuşeşte să încheie contracte din cauză că refuză cetăţeanul să încheie contract, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxă specială conform Legii 101/2006”, a declarat Pavel Plăian.

Potrivit acestuia, ambele soluţii, atât taxa specială, cât şi contractele directe, sunt prevăzute de legislaţia aferentă salubrizării localităţilor.

„Acum se plăteşte taxă specială pentru că, în momentul de faţă, noi avem un contract de achiziţie publică pe perioadă determinată, iar viitorul contract va fi unul de concesiune, iar principiul concesiunii este transferul majorităţii riscurilor sau a tuturor riscurilor în sarcina operatorului şi atunci el are obligaţia să depună eforturi şi să încheie contracte cu cetăţenii, nu să aştepte taxa plătită de autorităţile publice locale”, a adăugat Pavel Plăian.

Întrebat când estimează că ar putea fi desemnat noul operator, el a răspuns: „Din păcate, nu se poate estima un termen pentru finalizarea licitaţiei deoarece acest lucru depinde de numărul contestaţiilor care vor apărea la raportul procedurii. Acum suntem în faza de depunere a ofertelor. A fost stabilită data de 28 martie ca fiind dată limită. Din 28 martie va începe procedura de evaluare a ofertelor de către comisia de licitaţie, care va dura aproximativ o lună de zile. Pe urmă va fi desemnat un câţtigător şi apoi urmează perioada de contestare a raportului procedurii. În funcţie de numărul contestaţiilor şi de termenele de soluţionare a acestora va depinde data la care va putea fi încheiat contractul de concesiune cu viitorul operator. Până acum nu a depus nimeni nicio ofertă. Practica este să se depună în ultima zi”.

Vechiul operator, Vitalia, a încheiat cu dificultate contracte individuale atât cu cetăţenii, cât şi cu persoanele juridice. De altfel, firma a ajuns să-şi piardă licenţa de operare tocmai pentru că nu şi-a încasat banii pentru serviciile prestate. Noul operator, Supercom, îşi încasează banii direct de la autorităţile publice locale care au instituit taxă specială de salubrizare.

La întrunirea membrilor societăţii civile, printre problemele ridicate s-a numărat şi cea legată de taxa de salubrizare. Pensionarii, mai ales, au spus că e incorect să li se ceară să o plătească în avans, pe un an, în condiţiile în care mulţi au pensii mici şi le primesc lunar, nu în avans pe o perioadă atât de îndelungată.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.