Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a dezbătut luni proiectul privind documentaţia tehnică a obiectivului de investiţii ”Lucrări de modernizare la Centrul cultural – Cinematograf Dacia Bistriţa”.
Consilierul judeţean PDL Monica Săsărman i-a cerut preşedintelui CJ Radu Moldovan să retragă proiectul de pe ordinea de zi, motivând că documentaţia este incompletă.
”Nu pot fi de acord, procedurile de achiziţie sunt lungi, bugetul a fost aprobat abia în martie, nu mai putem amâna. Aş vrea să închidem achiziţia în acest an, din păcate nu mai e timp de lucrări. Sper să avem măcar constructorul stabilit anul acesta şi poate să facem şarpanta, fiindcă plouă înăuntru. Vor fi reabilitate sălile A şi C. După ce se va promova proiectul descentralizării, este posibil să treacă şi cealaltă sală la noi, este un proiect tehnic finalizat pentru realizarea unui cinema modern 3D. Dacă va fi cazul, vom vedea care sunt soluţiile pentru a face toată investiţia”, i-a răspuns şeful CJ.
Liderul grupului consilierilor judeţeni PDL, Eugen Curteanu, a spus că argumente de genul ”nu a fost timp, nu au fost bani” nu stau în picioare şi că din proiectul tehnic lipsesc detalii importante precum sistemul de ventilaţie, de instalaţii şi de siguranţă la foc: ”Criticile noastre privesc şi destinaţia care se dă. Cu toţii vrem o sală de cinema modernă, să nu mai fie nevoie să meargă oamenii la Cluj să vadă un film la o calitate corespunzătoare. Văd că sala A va deveni sală de spectacole. Cinematografele din Cluj au câte 14 săli de proiecţie, noi de ce să nu avem două la standarde ridicate?”.
”N-aţi fost interesaţi de acest subiect patru ani cât aţi condus CJ şi opt ani cât aţi condus Primăria. N-aţi făcut nimic! Dacă făceaţi, nu rămânea un contract pe care nu l-am găsit nicăieri. N-aţi fost preocupaţi şi n-aţi făcut nimic pentru acest edificiu, sunteţi preocupaţi acum în opoziţie. Nu distrugem nimic, încercăm să redăm circuitului public un edificiu important pentru Bistriţa. Dacă va fi o cerere foarte mare de bilete, vom vedea care sunt soluţiile”, a replicat Radu Moldovan.
Proiectul a fost aprobat în forma prezentată de iniţiator.
Clădirea cinematografului Dacia se află în proprietatea RADEF ”România Film”. Pentru o parte a imobilului, sălile A şi C, Consiliul Judeţean şi proprietarul au semnat un contract de comodat, în vederea construirii unui centru cultural.
Amenajarea centrului cultural presupune transformarea sălii A de proiecţii în sală de spectacole prin mărirea scenei existente, transformarea sălii C în sală de repetiţii, realizarea unor vestiare pentru artişti, a unui corp de legătură cu scena, a unei scări de acces la etaj, unde vor fi birouri. În viitorul centrul se va muta şi Ansamblul profesionist ”Dor Românesc”. Accesul publicului spectator se va realiza din Bd. Decebal, printr-un portic în holul de primire. Aici va fi casa de bilete, zonă de unde se va face accesul în foaier sau în viitoarea cafenea, unde se poate ajunge şi din exterior atunci când nu sunt programate spectacole. Pentru funcţionarea noului centru cultural se va crea un acces şi din Aleea Trandafirilor, care va deservi angajaţii şi artiştii.
Valoarea totală a investiţiei este de 3.375.863 lei (inclusiv TVA), din care construcţii-montaj – 2.322.502 lei, iar durata de realizare este de un an.
Nu inteleg de ce se fac astfel de declaratii. Sala de spectacole propusa in locul salii A de proiectii este prevazuta cu instalatie de ventilare complexa cu recuperare de caldura – aceasta asigura aportul de aer proaspat necesar cat si o racire a aerului pe timp de vara si o incalzire a acestuia pe timp de iarna. Suplimentar pe timpul iernii incalzirea se face prin pardoseala. Legat de partea de stingere a incendiilor trebuie sa precizam ca intreaga cladire este prevazuta cu instalatie de hidranti interiori care se va moderniza. O instalatie de sprinklere nu este necesara din fericire (o astfel de instalatie presupune realizarea unui rezervor de apa cu costuri destul de mari). Totodata proiectul prevede o instalatie de detectie a incendiilor. Toate acestea sunt prevazute in valoarea de investitie si exista planse cu proiectele respective anexate la documentatie.
Ce interesant ! Daca argumentele conducerii consiliului judetean nu stau in picioare , au aparut functionarii luati in suturi dupa sedinta de Presedinte cu explicatii la rubrica comentarii . Explicatiile dl proiectant sunt pentru anii1970-1980 .Da dle proiectant , atunci nu se punea mare pret pentru viata cetetatenilor , a tinerilor . Sa vi acum sa spui asemenea aberatii doar din dorinta de a ascunde incompetenta cons judetean USL mi se pare de prost gust . Dar despre siguranta cetatenilor si respectul fata de ei se poate observa prin reformele pe care le face USL in sanatate , invatatamant , industrie , etc. Cineva de la presa mi -a zis ca dl vicepresedinte Popescu a recunoscut ca documentatia este incompleta si datoreaza faptului ca proiectantul este bolnav de o buna bucata de vreme . Si sa va mai zic ceva : daca opozitia reactioneaza chiar cu argumente justificate de va deranjeaza ? Sau sunt mai interesanti consilierii judeteni de la USL care nu au opinie , nu au voie sa se exprime liber ci doar sa voteze dupa bunul plac al conducerii cons judetean care pana una alta mai mult zice si promite decat face , mai exact NIMIC pana in prezent .Dar daca sunt mai mult prin strainatate , atunci cand sa faca ceva sau macar sa-si faca bine temele ca sa nu mai vorbim de competenta . Se pare ca nu au proiecte pt noi ci pentru interesele personale .
Traim intr-o lume a improvizatiilor.La Bistrita lipseste un cinematograf modern, dar ei transforma sala mare de la “Dacia” in sala de spectacole, desi aceasta nu are scena si nici spatiu pentru anexele scenei . In schimb, la Bistrita a existat o sala festiva la Casa Tineretului, prevazuta cu scena, culise si chiar cu turnul scenei pentru schimbari de decor, pe care „baietii destepti” au transformat-o in sala de curs pentru o sectie a UBB. Este adevarat ca sala B de la Dacia, e prevazuta sa ramana cu destinatia de cinema, numai ca de modernizarea ei ar urma sa se ocupe RADEF. Cel putin daca le-ar trece prin cap celor de la Consiliul judetean sa coreleze cele doua proiecte de modernizare a Cinematografului Dacia, astfel ca sa nu existe acolo un santier perpetuu. Si mai e ceva: lipsa locurilor de parcare, in timp ce in spatele cladirii, o centrala termica dezafectata ocupa inutil un spatiu imens.