Studenții din anul I ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița au fost îndemnați de conducerea Extensiei Bistrița să își procure laptopuri fără de care ”nu se poate”. Cei care nu își permit să își cumpere vor primi de la UTCN, urmând să le predea la finalizarea studiilor.
”La fel cum domnițele se plimbă cu o poșetă, pentru un inginer va fi de neconceput să nu aibă în dotare un laptop. Toate cunoștințele lui vor fi acolo. Pandemia ne-a obligat la acest stil. Marea majoritate a orelor s-au ținut online, iar fiecare student încercând să aibă o dotare de acest gen. UTCN a adus sute de laptopuri pe care le-a pus la dispoziția studenților. Sperăm ca acest program să continue și în vremurile normale, iar aceste computere să ajungă la studenți, spre cei mai nevoiași, ca să aveți șanse egale cu toată lumea. Computerele vor fi predate la terminarea studiilor pe fișa de lichidare. Fără calculator nu se poate. Tot ce ne înconjoară este informație, este soft. Suntem într-un proces de schimbare totală a planurilor de învățământ, a planurilor analitice, a mai rămas doar Matematica, Fizica și chimia în primii doi ani după care se va intra pe specializări în care fără acest calculator nu se poate”, a spus prof. univ. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița a UTCN.
Conferențiarul Titus Crișan, prodecan la Facultatea de Inginerie Electrică, l-a contrazis însă pe Virgil Ispas.
”E bun calculatorul până îl scoți din priză, apoi devine un suport de hârtii extraordinar. Partea cu pandemia a adus și impresia că totul se face pe calculator. Cu iertare, dar eu le spun studenților din anul II: Când îmi spuneți voi cum încălziți apa cu computerul, eu vă spun cum măsurăm temperatura! Nu plecați de la ideea că totul se poate face acolo. Dumnezeule, suntem ingineri, noi facem lucrurile să meargă. Uitați-vă la întrerupătorul de acolo: are și curent și trei șuruburi înăuntru. Nu putem unii fără alții. Veniți la școală cât mai mult. Noi, cei de la Electrică, avem acum la Bistrița doar secția de Inginerie medicală, dar de la anul sperăm să mai pornim una, de electrotehnică generală, sub numele ei de Sisteme electrice ca să venim în completare cu ce fac colegii mei de la Fabricații sau Mecanică. Nu lăsăm Extensia să moară, nu dorim să ne retragem, încercăm să evoluăm și noi”, a declarat Titus Crișan.
La Extensia Bistrița a UTCN învață anul acesta peste 370 de studenți dintre care 151 în anul I de licență și master.
- Teii din Piața Centrală vor fi spectaculoși. Arboristul care le taie coroanele ne cere puținărăbdare - 24 martie 2023
- Invitație la drumeție de Buna Vestire. Hai-hui prin natura urbană - 24 martie 2023
- Pentru unii caldă, pentru majoritatea rece. Elevii din opt școli primesc mâncarea la pachet - 23 martie 2023
veveritza
Bine a spus domnul conferentiar, avem mare nevoie de electricieni.
Extensia asta cam asa ceva o sa produca, niste electricieni cu înalta calificare în actionatul întrerupatoarelor.
bob constructorul™
„Când îmi spuneți voi cum încălziți apa cu computerul, eu vă spun cum măsurăm temperatura! ” Beton logica lui tov. profesor! In logica lui doresc sa il informez ca poate nu stie, dar sunt sisteme de racire cu apa la calculatoare. Deci incalzim apa cu calculatorul! Avantajul apei fata de aer este capacitatea net superioada de disipare a caldurii cand vorbim de lichid versus aer. Racirea mai buna inseamna prelungirea duratei de viata a componentelor, potential de overclocking ridicat, totul la un nivel de zgomot foarte scazut.
veveritza
Pai de asta am vaga banuiala ca nu prea are ce sa-i învete nici pe altii.
Astia cu idei putine si fixe nu prea au ce sa împartaseasca altora dornici de cunoastere.
Daca ciobanul e slab, nici turma de oi n-are cum sa fie mai rasarita ….