Actualitate

DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea lui Ioan Oltean. Când va fi votul

ACTUALIZARE Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, vineri, sesizarea Comisiei juridice pentru a analiza solicitările DNA privind arestarea preventivă a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, votul în plen urmând să aibă loc abia pe 9 decembrie, în contextul în care urmează mai multe zile libere.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen trei zile pentru oferirea unui punct de vedere, după audierea celor doi deputaţi, însă termenul ar putea fi prelungit la 5 zile, având în vedere că juriştii nu ar avea suficient timp pentru studierea materialelor de la DNA. În aceste maximum cinci zile pe care le are la dispoziţie Comisia nu sunt luate în calcul şi cele două zile libere pe care deputaţii le au la începutul săptămânii viitoare, de Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi Ziua Naţională (1 Decembrie). Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor se aşteaptă, astfel, ca deputaţii jurişti să întocmească raportul pentru cele două solicitări abia la finalul săptămânii viitoare, joi sau vineri. Din acel moment curge un termen de cinci zile în care poate fi convocat plenul Camerei Deputaţilor pentru a decide, prin vot, asupra solicitărilor de încuviinţare a arestării preventive a lui Ioan Oltean. Astfel, o decizie finală ar urma să fie luată în jurul datei de 9 decembrie.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a doi deputaţi, respectiv:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Cele două cereri de încuviințare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererilor transmise le-au fost atașate referatele întocmite de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.

DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: comunicat DNA

Etichete

10 comentarii

  • Te rog DNA Codruta
    Fie-ti mila de Crinuta
    In curand ea va da viata
    Unui copil cu mustata
    Si nu vrem peste un an
    Acest fiu de mexican
    Cand el o sa strige tata
    Sa-i raspunda suparata
    Biata bona saracuta:
    Tata-i la beci cu Crinuta
    Doar cei doi cat o putut
    Numai bine o facut
    No furat boi ori bomboane
    Doar cateva milioane
    No stiut ce-i in gentuta
    Ca era in biesericuta
    Asa DNA Codruta
    Fi un pic cu indugenta
    Baga-i doar la neglijenta.

  • Intreb si eu ca un om batran si nepriceput ce sunt,stie oare cineva de ce primarii din Lunca Ilvei,Feldru,Runcu Salvei,Maieru si inca din cateva localitati o pus steag negru la primarie?

  • La Bistrița Bîrgaului încă îi doliu şi tristețe domnu Primar aşteapta venire PDL la guvernare ca atunci a început JAFUL în comună. Contractul cu cariera cît a costat păduriile comunei furate pe rupte cu ştirea şi acordul tovarăşului Laba care spune ca nu ştie nimic. Miile de cioate din pădurile comunei marcate fraudulos de Pop nu spun nimic? Averea făcută de unii pădurarii (Şotecu) de sute de mii de euro nu spune nimic? Ai distrus comuna domnu Laba si ai făcut o păstrăvărie pt tine şi corupti din sat. ÈTC.

  • Atentie , teren mlastinos ! Urmeaza chelneru si toti care au umflat banii nostrii si s-au imbogatit din banii nostrii , din cauza lor ne pleaca copii si nepotii in strainatate la munca , pt. ca aici nu mai au perspective din cauza politicienilor imbogatiti ,!

  • aghiotantii si cei numiti de Ioan Oltean sa „conduca”institutii ale statului vor da vreodata socoteala pentru destructurarea institutiilor, in deserviciul comunitatii si al statului?

  • Anapoda,ai dreptate,sunt institutii in care aservitii lui Oltean,numiti si sustinuti de acesta pe functii, i-au imitat intru totul comportamentul si s-au purtat si se poarta ca pe mosiile personale. Vezi ca exemplu ITM -ul, care functioneaza intr-o cladire supraevaluata, dar care pe zi ce trece se degradeaza in ritm rapid. Oare acolo nu ar trebui sa se faca o ancheta, sa se vada unde s-au dus milioane de euro?? Mai ales ca sefa ITM-ului,numita si sustinuta constant de Olteanu, are apucaturi despotice, face si desface totul dupa bunul plac,fara a da socoteala, cel putin pana acum, de la angajarea apropiatilor si pana la utilizarea bunurilor institutiei in scop personal: masini,smarphonuri,calculatoare etc,etc,etc. S-a mai scris despre toate astea, dar…..

  • Cel care l-a considerat ca ,,un frate,, este edilul din Runcu |Salvei.
    Aviz DNA…acest edil al trebui sa fie frate si in aceste momente!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.