”Deputații PSD nu mai au nevoie de sprijinul UDMR! Plenul Camerei Deputaților a respins astăzi proiectul de lege al UDMR care prevede reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică. Indiferent ce ar spune unii sau alții, românii și maghiarii s-au înțeles bine în Bistrița-Năsăud (Beszterce-Naszód pentru prietenii mei maghiari pe care îi salut cu drag). De mai multe ori au încercat politicienii să bage bățul prin gard, să câștige de pe urma exploatării urii și naționalismului extrem, dar nu au reușit mare lucru. Cel puțin la noi nu le-a mers”, a postat pe Facebook președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca.
El a adăugat: ”Promovarea acestui proiect de lege este doar o încercare nereușită prin care UDMR vrea să atragă atenția, să câștige capital de imagine acum, când ne pregătim cu toții să sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Doar un punct dintr-o campanie de erodare a credibilității României. Chiar și fără adoptarea acestui proiect de lege, țara noastră va rămâne una dintre ţările europene model în ceea ce priveşte toleranţa faţă de minorităţi”.
Proiectul de lege propus de UDMR prevedea că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. Iniţiatorii cereau scăderea pragului de la 20 la 10% pentru numărul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unităţii administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ.
Adaugă comentariu