Actualitate

Dobra: Aceasta este marea problemă a administrației

Senatorul PNL Dorin Dobra a vorbit despre ”marea problemă a acestei administrații”, care duce la un lucru ”nedrept” pentru bistrițeni.

”Îi felicit pe cei care au avut ideea de a crea pasajele bistrițene. Acolo unde ele se conturează, se vede în mod evident plusvaloarea. Am însă o problemă cu viteza implementării. Era o modă între primarii anilor 2000: să prelungești lucrările pe cât posibil și așa să le aduni încât în an electoral să poți să le finalizezi. Moda a cam trecut între primarii serioși, n-aș vrea să cred că prelungim atât de mult lucrările pentru a le întinde până în 2016. E nedrept față de locuitorii acestui oraș. Aici e marea problemă a acestei administrații: se gândește prea puțin la cetățeni și prea mult la propria imagine”, a spus Dorin Dobra într-o conferință de presă.

Primăria Bistrița derulează din august 2013 proiectul cu finanţare europeană ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, care presupune, printre altele, modernizarea pasajelor şi a iluminatului public, amenajarea a cinci fântâni arteziene şi a Pieţei Mici, pe traseul celor trei axe turistice: Axa Coroanei, Axa Breslelor și Axa Artelor. Valoarea proiectului este de 44.996.170,67 lei, din care execuția peste 33 de milioane lei. Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

Întreg proiectul vizează reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe turistice, precum şi modernizarea a 14.202,78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, inclusiv Piaţa Mică. De asemenea, se intervine pentru refacerea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, reabilitarea Punţii lui Keinzel, amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală, construirea a 5 fântâni arteziene diferite ca şi concept şi funcţionalitate, dar şi înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare spre obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital.

Funcţiunea Pieţei Mici va fi de spaţiu public pietonal. Amenajările vizează o îmbinare între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, care vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare. O fântână arteziană va fi în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală. Tot în zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.

Proiectul care se va încheia în acest an presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.

5 comentarii

  • Dupa cate stiu eu, durata de implementare este 31.08.2011 – 15.07.2015
    Deci, la ora actuala, trebuia sa ne bucuram de terminarea proiectului.
    Cum au existat timpi morti, concluzia care trebuie trasa e doar una : se incearca intarzierea finalizarii lucrarilor.

  • Si asta inca este nimic. Stati sa vedeti la anul ce urmeaza., cand incepe marea DEFRISARE si desfintarea ierbii din PIATA CENTRALA. Se inlocuieste spatiul verde cu dale si betoane, iar santierul de pe 2 ha. va dura 2 ani. Asa a zis primarul, care a ales de unul singur solutia castigatoare de proiect. Daca O. Cretu mai castiga un mandat, va puteti lua adio, de la BISTRITA VERDE, sloganul cu care dansul ne tot prosteste….(. pe cine poate! )

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.