Al doilea pas necesar – Pactul pe Educaţia Naţională
Klaus Iohannis a preluat funcţia de preşedinte al ţării cu un ascendent evident – a vorbit numai cât era necesar în campanie, s-a referit doar la aspecte esenţiale, iar astăzi, la nici o lună de la preluarea funcţiei supreme în stat, bifează prima mare realizare – Acordul pentru Apărare.
Este rândul educaţiei naţionale acum, din nenumărate motive. Primul este dat de dezbaterea electorală şi de aplecarea noului preşedinte înspre acest domeniu, dată fiind formarea sa profesională. Cităm aici chiar din programul electoral al candidatului Klaus Iohannis: ”Vreau să afirm un lucru foarte direct şi deschis: un sistem educaţional performant nu poate să fie nici creat, nici perpetuat şi nici să producă rezultate decât peste mai multe generaţii. De aceea, o abordare serioasă trebuie să pornească de la o decizie luată consensual şi asumată pe termen lung cel puţin de către partidele relevante, cu privire la construcţia unui asemenea sistem”.
Al doilea motiv e chiar trecutul nefericit al bugetului educaţiei, de la asumarea obligativităţii prin legislaţie a acordării a celor 6 % din PIB, până la încercările şi uneori asumările, doar pe hârtie, a unor acorduri pe educaţie.
În al treilea rând, pactul pe educaţie vizează în mod direct cel mai mare corp de salariaţi bugetari, anume profesorii ţării, şi se adresează altor câteva milioane de copii în care stă viitorul ţării.
Noi, cei care astăzi suntem încadraţi în muncă şi, mai ales, putem lua decizia de a investi în educaţie, ne înspăimântăm gândindu-ne la viabilitatea sistemului actual de pensii. A venit momentul să clădim o viitoare generaţie de încredere, de cetăţeni implicaţi în sistemul economic naţional în baza unor studii şi şcolarizări competitive care să le asigure viitorul în ţara lor.
În campania electorală, preşedintele Klaus Iohannis spunea cu foarte multă dreptate: ”Cred că o societate nu poate fi mai bună decât sistemul său de educaţie, pentru că nu există niciun alt sistem care poate să schimbe starea lucrurilor atât de profund”.
În spiritul acestei afirmaţii, cu gândul la viitorul nostru, al tuturor, devine evident că realizarea unui pact pe educaţia naţională e următorul pas aşteptat de la preşedintele României.
Senator PNL Dorin Dobra
LA MULTI ANI DL SENATOR!
Bravo Dobra. Dar ma gandesc ca o puteai gandi si singur fara sa citezi din iohannis.. Si nu pare deloc stilul tau creatia asta. Tu esti mai sofisticat de atat…
aoleooooo….asta si educatia………aoleoooo….sa ma impuste cineva. scurt si repede.
Propune data si ora. 🙂
Un pact pe educatie. Pai n-am semnatără o dată? (vorba lui Caragiale). Reamintim ca in 2008, preşedintele Traian Băsescu, liderul PSD Mircea Geoană, liderul UDMR Marko Bela, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, liderul PC Daniela Popa, liderul PDL Emil Boc, liderul deputaţilor minorităţilor Varujan Pambuccian şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei (PNL), au semnat Pactul pentru educaţie. Documentul prevedea intre altele modernizarea sistemului şi a instituţiilor de educaţie în perioada 2008 – 2013, asigurarea, prin alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educaţiei timpurii într-un bun public, realizarea unei educaţii şcolare obligatorii de 10 ani şi garantarea accesului neîngrădit la educaţie gratuită până la absolvirea liceului, descentralizarea financiară, curriculară şi de resurse umane, adoptarea principiului „finanţarea urmează elevul/ preşcolarul” şi a principiului finanţării multianuale în învăţământul universitar. Din pacate s-a ales praful de acest pact. Ca dovada ca la noi orice angajament este luat ca sa fie incalcat.
pact?…pact cu diavolul, la cum arati!
Bai tirilucule de (raul)….si in 2015 te doare MINTEA aoleuuuuuu ….altceva mai sti de atat aoleuuuuuuu !
mamaaaaaaaaaaaaaaaa! asta e asa de INTIMIDAT ca aplica acelesi metode ceuasiste de pupat kuru!…. ASA CUM SPUNEA TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU……dupa care IN SPRITUL CELOR SPUSE ……oare astia se aud ce spun? se simt cat de lingai sunt ? bleah !!!!! (În campania electorală, preşedintele Klaus Iohannis spunea cu foarte multă dreptate: ……În spiritul acestei afirmaţii, cu gândul la viitorul nostru, al tuturor, ……) esti degeaba dolha!….scuze, urmatorul….dobra!!!!
Dl.Senator ar fi foarte indicat acum sa ma scoateti ceva cu MAGARUSUL si cu locomotiva.
Da asa este ce mai face magarusul lui dl Romeo.
Dacă aveți impresia d le Dobra ca o sa ieșiți încă odată senator sau deputat,vizionând filme în biroul senatorial, va înșelați… Aveam nevoie de la dumneavoastră de altceva,sa faceți ceva concret pentru noi, ca de aceea v am ales. Nu sa vizionați filme. NU O SA MAI PUNĂ BOTUL OAMENII ÎN 2016 LA URMĂTOARELE ALEGERI PARLAMENTARE. Atenție..!!!
Dacă sistemul de sănătate a rămas fără medici și asistenți că au plecat în ale zări, cu învățământul este și mai grav. Profesori buni au plecat în ale domenii de activitate, alți au plecat în politică și fac legile cum au făcut și învățământul, cei captivi meseriei, datorită profilului și dedicați sunt puțini. Exemplu pentru a doua categorie este cel relevat în articol.
Legea nr. 1 din 5 ianuarie 2011 la articolul 8 spune:
Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.
Un pact pentru respectarea legii și nemodificarea după bunul plac ar util și unul pentru cunoaștere acesteia și de domnul senator.
oBOSITOR ce spui in comentariu.
Primul lucru care trebuie facut in educatie la nivel judetean, demisa d-na Tabara care a politizat invatamantul si a dat ordin sa se distruga invatamantul la anumite comune unde populatia nu a votat cu PSD-ul.
Se pot tot face pacturi daca sefa ISJ-ului ramane acolo in zadar .