Actualitate

Doi călugări budişti vor trăi la ferma de permacultură de la Malin. Încep şi “Week-end-urile la ţară”

La ferma de permacultură de la Malin (Nuşeni), deţinută de belgianul Philippe Coupé, încep, sâmbătă, “Week-endurile la ţară”, un program demarat în anii trecuţi şi care s-a bucurat de foarte mult succes. Noutatea acestui sezon este că aici va fi instalat şi un dojo pentru meditaţie şi că doi călugări Zen vor putea fi întâlniţi la ferma de permacultură.

Potrivit lui Philippe Coupé, iubitorii naturii sunt invitaţi încă din această sâmbătă la primul “Week-end la ţară”. “De două ori pe lună, vă invităm să veniţi la noi, să profitaţi de aerul curat, să vă plimbaţi. Vor fi activităţi pentru copii, excursuri cu măgăruşi, pescuit la emalin8baltă, etc, iar pentru adulţi grădinărit bio, adunat plante medicinale, cursuri de apicultură, gătit în cuptor solar, un hamac, proiecţii de documentare pe un ecran uriaş”, anunţă belgianul Philippe Coupé  într-o invitaţie publică adresată redacţiei noastre.

Întrucât starea sa de sănătate nu-i permite să continue de unul singur proiectele începute la Malin, Philippe Coupé caută în continuare parteneri pentru a gestiona gospodăria de permacultură şi locul de retragere şi meditaţie. Ambele trebuie să fie independente din punct de vedere energetic, să utilizeze resursele vechi, dar, în acelaşi timp, să îmbine tehnologia modernă – internetul prin satelit – cu simplitatea naturii.

”Cu Pascal Depienne, unu dintre promotorii permaculturii în Franţa, ne-am propus să facem la Malin primul Institutul de Permacultură din Sud –Estul Europei. Acest lucru înseamnă să amenajăm un centru permanent cu sală de clasă, mediatecă (cărţi, video, articole), panouroi didactice, o fermă experimentală unde vor avea loc cursuri şi unde participanţii vor putea urma un stagiu în baza căruia să primească şi diplome”, a spus el.

Toate acestea nu pot fi făcute, adaugă el, dacă nu se păstrează o relaţie corectă cu natura în aşa fel încât oamenii să trăiască în armonie cu ea şi nu împotriva ei. “Această revoluţie sprituală a venit la noi cu descoperirea filozofiilor orientale. Emitajul va găzdui în curând un dojo pentru meditaţie ce va fi instalat de Mokushozen Bucureşti, Sangha (comunitatea budistă) maestru Zen Yvon Myken Bec . Doi călugări Zen vor trăi în  curand în Malin”, mai anunţă Philippe Coupé.

De asemenea, el spune că vara aceata vor fi organizate patru tabere de vară cu următoarele teme: “Descoperiţi natura şi excursii cu măgari”, “Eco –construcţie”, “Wellness şi nutriţie”, respective “Tabăra corală”.

Informaţii suplimentare: Scopul practicii Zen nu este doar de a obţine sănătatea trupului şi a minţii, ci şi de a aspira către nivelul spiritual cel mai înalt al vieţii ca fiinţe umane. În scrierile Zen clasice sunt povestite adesea vieţile călugărilor Zen care nu sunt ataşaţi de nimic, acceptă totul aşa cum este şi trăiesc fiecare clipă liberi şi în împlinire. Acest mod de viaţă rezumă existenţa ideală a Omului conform preceptelor Zen.

Practicile Zen constau în conlucrarea în acelaşi scop a două funcţii: funcţia fizică: mişcările, respiraţia şi postura, funcţia psihologică: concentrarea şi meditaţia. Spus mai simplu, Zen-ul este o practică în care corpul şi mintea sunt unite indivizibil într-un tot.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.