Recomandări Social

Doi fermieri din Bistrița-Năsăud au obținut producții foarte bune la grâu. Despre cine este vorba (FOTO)

Culturile de iarnă nu au beneficiat de cele mai bune condiţii, iar Comisia Europeană a estimat că fermierii ar putea obţine în medie 4,5 tone de grâu la hectar, cu 5,4% mai puţin decât anul trecut. România ar putea avea astfel a doua cea mai mare scădere a randamentului la această cultură după Spania pentru care se prognozează un minus de 16 procente.

Totuși, fermierii din județ care au mizat pe soiuri de calitate au obținut producții bune la hectar, anunță directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără pe Facebook, unde a postat și câteva fotografii.

”În ciuda anului capricios meteorologic, fermieri precum Ovidiu Ciuruș și Tavi Harșian obțin producții foarte bune la grâu – 5000-5500 kg/ha – la soiurile Acteour, Exotic și Apas. Felicitări oameni buni! Respect!”, a scris Nuțu Tabără.

Anul trecut, în România s-a obținut o producție de 4,8 tone grâu la hectar, potrivit MADR. 

O scădere similară cu cea de la grâu este aşteptată şi la orz (mius 5,8%), astfel că fermierii români ar putea obţine în medie 4,8 de tone la hectar. Media în UE este de 6 tone la hetar, cu 9,6% mai mult decât în 2018, dar sunt aşteptate scăderi mari, de minus 16 şi respectiv minus 10% în Spania şi respectiv Polonia, scrie economica.net.

Cea mai mare scădere s-ar putea raporta însă la triticale, de minus 12% faţă de 2018, până la 3,8 tone la hectar. Comparativ cu celelalte state UE, scăderea este însă a doua, după Spania în cazul căreia se estimează o diminuare a randamentului cu 20%.

Dintre culturile analizate, doar la rapiţă Comisia prognozează un randament superior celui de anul recut. Fermierii ar putea ajunge la producţii de 2,4 tone la hectar, cu 6,9% mai mult decât anul anterior.

Anul trecut, România a produs în jur de 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane în 2017.

Sursa foto: Facebook Nuțu Tabără 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.