Actualitate

Doi foști colegi de liceu au pus bazele primului club de scrabble din Bistrița (FOTO)

Gabriela Molnar, bibliotecară la fondul de carte veche al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, și Florin Buhai, economist, doi foști colegi de liceu pasionați de scrabble, au pus bazele primului club din oraș. În fiecare joi, la ora 18.30, ei le dau întâlnire celor pasionați de cuvinte la sediul bibliotecii de pe strada Alexandru Odobescu, unde se pot bucura de o atmosferă relaxată, de întâlnirea cu alți oameni pasionați de acest joc și de experiența celor doi, dobândită în competiții.

”De mic copil, am fost atrasă de poezie și nu numai să o citesc, să o scriu. Îmi place să mă joc cu cuvintele și am un stil intuitiv care mă ajută, de multe ori, să găsesc cuvintele potrivite în joc. Am jucat până acum în familie, am jucat cu prietenii. Am și un mentor extraordinar, pe Rodica Adriana Barna, cu ea am experimentat multe lucruri legate de cultura generală și ne-am obițnuit să jucăm împreună, să ne întrecem, să ne batem, să ne enervăm când cealaltă câștiga. În timpul pandemiei am jucat și mai mult și mi-a zis: tu ești așa de bună încât trebuie să mergi și să joci la campionat, la competiții! Bineînțeles că a fost jumătate adevăr, jumătate glumă, dar, într-adevăr, m-a motivat și am găsit că sunt competiții de scrabble și am mers împreună anul trecut, la Botoșani, pentru prima dată, am debutat, am continuat și la București, am fost acum la Poiana Brașov. Sunt cea care iau bătaie tot timpul, iar din 25 de locuri mă mândresc cu poziția 19, 20 sau 23, dar frumusețea constă în jocul în sine. Este o valoare pe care trebuie să o dăm mai departe. De aceea, mai întâi, vom aduna adulții interesați, după aceea vom încerca să formăm un grup pentru tineret, altul pentru copii, ca să formăm talente noi sau să le împărtășim frumusețea acestui joc”, a spus Gabriela Molnar.

Întrucât la unul dintre concursuri, ea l-a reîntâlnit pe Florin Buhai, fost coleg de liceu, care este legitimat ca jucător la Universitatea Cluj și joacă în competiții naționale, i-a propus să vină la Biblioteca Județeană și să pună umărul, împreună cu ea, la alcătuirea unui club de scrabble.

”El joacă de la 19 ani, este un om valoros, iar până acum nu am știut unul de celălalt. A trebuit să ajungem la o competiție să ne întâlnim. Mă bucur foarte mult că ne-am reîntâlnit și sper să ajutăm oamenii să ajungă la competiții. Ne vom împrieteni mai întâi și ne vom bucura cu toții pentru că orice sport, orice activitate într-un club aduce prietenii și bucurii”, a adăugat ea.

”În 1987 am luat pentru prima oară contactul cu jocul de Scrabble. Până în 1992, am jucat prin intermediul Rebus-Flacăra, era o emisiune de logică la Radio România cu Ursuleanu,iar în clasa a XII-a am chiulit aproape un an de la ora de Biologie numai ca să pot asculta emisiunile lui și să particip la concursurile de scrabble. Participam la competiții prin corespondență, adică la revistă, apoi încet ne-am împrietenit cu cei cu care aveam aceleași afinități. La acel moment, nu erau dezvoltate metodele actuale de comunicare, SMS, WhatsApp, iar competițiile de scrabble se desfășurau prin intermediul cărților poștale. Greu de crezut, dar aveau succes. Eu sunt unul dintre cei care au întreaga arhivă, am tot ce am corespondat cu prietenii mei. Și așa am legat prietenii. Cel mai bun prieten al meu din Scrabble este din Reșița. Ne-am văzut după 3 ani după ce am jucat prin corespondență. Lumea e frumoasă la scrabble. Pe lângă competiție, legi prietenii, atmosfera e degajată”, ne-a spus și Florin Buhai, de profesie economist.

El a recunoscut că entuziasmul fostei sale colege de liceu l-a determinat să răspundă provocării de a alcătui la Bistrița un club al jucătorilor de Scrabble.

”Eu joc de multă vreme, dar nu am reușit să găsesc prea mulți oameni la Bistrița cu care să fac un club. De aceea m-am legat de cei de la Universitatea Cluj, dar acum, cu Gabi ne-am regăsit, am văzut-o atât de entuziastă și dornică să transmită și către ceilalți pasiunea aceasta și m-am pus cumva în ajutor ca să pot să împărtășesc din experiența pe care o am celor care vor vrea să vină. Cu răbdare, sunt sigur că vom reuși să găsim la Bistrița jucători mulți și buni de scrabble și sperăm că vom reuși să facem clubul și să participăm inclusiv la competiții. Dacă vrei să găsești prieteni, dacă vrei să înveți cuvinte, merită să vii să înveți Scrabble. E un joc de familie pe care-l poți pe care îl poți învăța în 10 minute fiindcă are reguli simple, dar, dacă dorești să participi la competiții este nevoie de ceva mai mult. Găsirea unor soluții, a unor cuvinte frumoase, câștigarea unei partide, oferă satisfacții. Fiecare dintre voi vrem să fim buni în ceva, putem fi la Scrabble”, a spus Florin Buhai care, din 1992, a început competițiile de sală și a reușit să devină campion național prin corespondență și campion național cu echipa.

La prima întâlnire care a avut loc joi , 26 mai 2022, au participat șase persoane.

Scrabble este cel mai popular joc de cuvinte din lume. Trebuie să realizezi cel mai bun cuvânt, folosind oricare dintre cele șapte plăcuțe cu litere trase aleator. Cuvântul tău trebuie să se folosească de o literă aflată deja pe placa de joc, iar scorul este dat în funcție de importanța literelor și chiar multiplicat de către căsuțele speciale aflate pe tabla de joc. Din anul 1931, când jocul a fost inventat de americanul Alfred Butts, Scrabble a evoluat de la un joc distractiv spre un sport competițional. La noi în ţară au loc întreceri oficiale organizate sub egida Federației Române de Scrabble.

Dacă doriţi să jucaţi scrabble (indiferent dacă sunteţi experimentaţi sau nu în joc), doriţi să vă faceţi noi prieteni, să vă dezvoltaţi vocabularul, gândirea şi calculul rapid, să aveţi acces la concursuri, vă invităm în fiecare săptămână, joi, începând cu ora 18.30, la sediul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc“ Bistriţa-Năsăud, str. Alexandru Odobescu nr. 11. Vă aşteptăm cu drag!”, sună invitația lor.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.