Doi tineri din satul Delureni, comuna Urmeniș, au pus pe picioare o afacere cu lavandă, considerată de Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, drept un model de bune practici. Ei cultivă lavandă din 22 de soiuri pe 5 hectare, procesează florile și exportă produse în Europa și SUA.
Liviu Cristian și Diana Elena Palco au început să cultive în 2015 două soiuri de lavandă, iar în scurt timp au devenit producatori autorizați de material săditor. Unul dintre soiuri era recunoscut la nivel internațional ca fiind soi de ulei, iar celălalt potrivit pentru buchete și decorațiuni. Pe parcurs, cei doi au diversificat portofoliul și au ajuns să producă 22 de soiuri de lavandă de diferite dimensiuni și culori (alb, roz, mov, albastru. etc.), inclusiv soiuri culinare.
Concomitent cu partea de producere a materialului săditor, activitatea “Biolavanda” a fost orientată și spre înființarea de culturi ecologice cu butașii din soiurile produse. Primul client care a plantat 1 ha cu butașii produși de Biolavanda a fost chiar din Bistrița – Năsăud, dar au urmat și alții, astfel că de la an la an cererea de butași a urmat un trend ascendent.
Până în prezent, firma a livrat butași în toate județele țării.
Ulterior, cei doi au trecut la următorul nivel, la procesarea producției de flori și au cumpărat o distilerie performantă, automatizată, care să faciliteze obținerea de ulei esențial de o calitate superioară.
Uleiul esențial marca “Biolavanda” certificat ecologic, precum și produsele derivate sunt livrate către procesatori din România, din Europa și SUA.
În anul 2020 culturile “Biolavanda” se întind pe 5 ha, dar obiectivul firmei este să dubleze suprafețele cultivate și să crească și capacitatea de producere de material săditor pentru a face față cererii de butași.
Sursa info și foto: Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud
felicitari, prosperitate si sanatate. Ma bucur ca au unde vinde produsele.
Annia tu esti? 🙂 Vezi la covid cand vi de la mare. 🙂
Felicitări!!! La cât mai multe comenzi!!
Felicitări si multa putere de munca…..
Toata admiratia fata de astfel de oameni!Ce bine ar fi daca s-ar gasi in fiecare localitate tineri cu astfel de preocupari.Avem atata pamant nelucrat in aceasta tarisoara frumoasa.Oare nu ar fi mai bine daca am lucra pamantul nostru decat sa trudim la spanioli,nemti,irlandezi?Sigur experientele castigate acolo ne pot fi de mare folos.Hai sa le punem in practica acasa!
Asculta mitropolitule,eu stiu sa tin sapa si furca in mana de la 10 ani.Si acum sunt zilnic in gradina.Cum iti permiti sa dai lectii la care nu ai participat niciodata?