Actualitate Politică

Doina Pană a dat asigurări companiei Leoni: Nu vor fi corecţii în lege privind grevele

Ministrul Dialogului Social, deputatul Doina Pană, a spus că a asigurat concernul german Leoni, care deţine o fabrică la Bistriţa, că Legea Dialogului Social nu se va schimba în sensul în care să fie permise grevele pe durata unui contract colectiv de muncă în care angajatorul şi-a respectat angajamentele.

Doina Pană a declarat că reprezentanţii Leoni au întrebat-o dacă, în viitorul apropiat, Guvernul intenţionază să schimbe actuala Lege a Dialogului Social.

“Ei au venit la mine, la discuţii pe marginea legislaţiei muncii sub aspectul că aparţin unei categorii de firme unde totul mergând pe bandă, întreruperea cu un minut a lucrului înseamnă o pagubă de 80.000 de euro. Voiau să ştie dacă menţinem actuala legislaţie din domeniul dialogului social, adică să nu existe grevă spontană şi grevă pe durata derulării unui contract colectiv de muncă în care angajatorul se ţine de cuvânt legat de tot ce e scris în contractul colectiv de muncă. Ei nu sunt împotriva sindicatelor, dimpotrivă au spus că au o colaborare foarte bună cu sindicatul de la ei, dar au vrut aceste precizări clare ca să ştie ce riscă. Le-am răspuns că nu avem de gând să modificăm Legea Dialogului Social. La ora actuală, noi suntem încă într-o perioadă de monitorizare a efectelor Legii Dialogului Social. Că o să apară anumite corecţii e adevărat, dar nu cele legate de grevă”, a spus Doina Pană.

Ministrul a explicat că, din punctul de vedere al angajatorului, încheierea unui contract colectiv de muncă nu prezintă alt avantaj decât cel al stabilităţii.

“Din punctul de vedere al angajatorului, încheierea unui contract colectiv de muncă  – până la această prevedere că nu ai voie să faci grevă pe durata de derulare dacă el se ţine de cuvânt – nu presupune niciun folos, deci angajatorul nu avea nicio dorinţă să încheie un contract colectiv de muncă. De ce? Pentru că un contract colectiv de muncă aduce ceva mai mult decât e dat prin Codul Muncii, salariul minim în plată. Singurul lucru care să-l determine să vrea să încheie un contract colectiv de muncă este să beneficieze de o anumită stabilitate”, a subliniat ea.

Doina Pană a adăugat că un angajator care a încheiat un contract colectiv de muncă pe un an sau doi şi a promis ceva ştie că nu va avea parte de greve.

“Noi, conform convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii nu avem voie să intervenim între parteneri adică patronat şi sindicat, dar prin lege îi obligăm să se întâlnească. Dacă încheie sau nu contract colectiv de muncă, e problema lor. Dacă modificăm legea referitoare la greve, pot apărea turnuri care să ducă la pierderea acestei stabilităţi, la pierderea predictibilităţii şi în sensul acesta i-am asigurat că legea nu o să se schimbe”, a spus Pană.

5 comentarii

  • Domnule Raul Adrian, atata timp cat Dvs nu va aflati in comitetul de conducere al Leoni precum nici in statusul de angajat al acelei companii, nu prea vad ce relevanta ar avea ceea ce ati avea Dvs de spus vis-a-vis de ei.
    Asta e doar parerea mea obiectiva

  • Nu inteleg un lucru. De ce ar vrea un angajat sa faca greva daca angajatorul isi respecta toate clauzele si angajamentele din contract? Cel mult isi poate da demisia…

    • Stimate Vali este o vorba : nu incerca sa intelegi, c-ajungi nebun de le intelegi !! intelegi ? si pe vremea lu ala care a spus asta , nu exista Leoni. asa ca da-ti seama …..!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.